Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 21.07.2017. 12:00

Bayer savjeti za vinogradare 21.-24.07.2017.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

  • 1.257
  • 58
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Grozdovi su pred zatvaranjem iako su ranije sorte grožđa zatvorile grozdove. Svakog dana sve je slabiji napad plamenjače, ali se pojačava napad pepelnice i sive plijesni. Preporučujemo špricanje vinograda Profiler 2,5 kg/ha, Nativo 0,2 kg/ha i Teldor 1,5 l/ha, a po potrebi se može dodati i močivi sumpor prema preporuci proizvođača. Kada se zatvore grozdovi, tada špricanje protiv sive plijesni postaje neučinkovito.

Zlatna žutica se pojavljuje ovih dana i obveza je svakog vinogradara kada primjeti bolesne trsove obavijestiti Savjetodavnu službu ili Fitosanitarnu inspekciju te iskrčiti zaražene trsove. Preporučujemo uništavanje cikada i američkog cvrčka prenosioce fitoplazme s Decisom 0,4 l/ha.

Osim zlatne žutice u srpnju se javljaju fitoplazma crno drvo ili BN fitoplazma (koja nije toliko opasna kao zlatna žutica i sporije se širi) te ESCA. Protiv ovih bolesti nema lijeka. Trsovi zaraženi fitoplazmom se krče, a trsovi zaraženi ESCA-om se ne trebaju krčiti nega se uzgoji novo stablo iznad spojenog mjesta.

Kloroza je sve prisutnija u vinogradima pa se nakon cvatnje vinograde gnoji folijarno ili preko tla sa željezom. Prihrana vinograda dušikom obavlja se također nakon cvatnje.

07.07. Grozdovi pred zatvaranjem

Mlade vinograde također treba špricati ili kontaktnim preparatima Antracol WG 70 2 kg/ha i močivi sumpor prema preporuci proizvođača svakih sedam dana ili sistemičnim Mikal Premium 3kg/ha i Falcon 0,4 l/ha svakih 14 dana. Napomena: mladi vinogradi se špricaju do kraja rujna i ne smije se špricanje prekinuti kao kod rodnih vinograda krajem srpnja.

Napomena! Teldor uvijek dodati prvo u vodu.

Korovi se mogu ošpricati s Bastom u trake s 1,5 l/ha ili čitavu površinu vinograda s 4-5 litara. Na mlade vinograde (do tri godine) Basta se ne preporuča.

07.07. Uredan vinograd

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 -924; petar.zivkovic.ext@bayer.com

_____________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Izrazito toplo i sušno vrijeme koje je obilježilo protekli tjedan, prema najavama meteorologa se nastavlja i u idućih 10-tak dana. Lokalno grmljavinsko nevrijeme sa manjim količinama oborina vladalo je sredinom tjedna duž cijelog obalnog pojasa. Ipak, količine vlage nisu dostatne za normalan razvoj loze, što se posebice odnosi za područje cijele Dalmacije, pa tako i njenog sjevernog dijela. Isto možemo zaključiti i za jug Istre. Središnji i zapadni dio Istre koji nije stradao od tuče ima potencijal za izuzetno kvalitetnu vinogradarsku godinu dobrih i kvalitetnih prinosa.

Ekstremno visoke temperature, visoka relativna vlažnost zraka bez velikih temperaturnih amplituda između dana i noći polako izazivaju negativne učinke po vinovu lozu. Prvi simptomi stresa loze u vidu dehidracije bobica i žućenja te sušenja donjih listova su vidljivi naročito kod osjetljivijih, ranijih sorata tanke pokožice, posebice na škrtijem tlu. Ekstremne temperature ne dozvoljavaju nove infekcije i zdrastveno stanje vinograda u ovoj godini možemo nazvati izuzetno dobrim. Ipak ovakve temperature izazivaju stres kod loze i oslabljuju imunitet.

Ovih dana, neovisno o pogodnim uvjetima za nemogućnost infekcija moramo gledati malo unaprijed. Za rane sorte koje u ovoj godini prema naznakama i vremenskim uvjetima vjerojatno ulaze rano u zriobu, a možda i prisilnu s obzirom na nedostatak vode, moramo tretirati kvalitetno, jer nam je ovaj tretman možda jedan od zadnjih u ovoj vegetaciji. Za ove rane sorte posebice obratiti pozornost na karence. Tako preporučujemo primjenu nekih bakrenih pripravaka koji svojim djelovanjem očvrsnu pokožicu bobe grozda.

Problem kod pojedinih vinogradara izaziva pepelnica čiju pojavu su ponajviše izazvali sami proizvođači, vodeći se logikom sušne godine i produžetkom vremena između dva tretmana, a ponajviše krivim odabirom sredstava protiv ove bolesti. Za pepelnicu preporučujemo pripravak Luna Experience s obzirom na visoku učinkovitost protiv ove bolesti, djelovanja i na sivu plijesan, te posebice zbog kratke karence koja iznosi 14 dana.

S obzirom da je loza polako pred fenofazom šaranja vrijeme je i za treći tretman protiv sive plijesni koja nam može nanijeti značajne štete u fazi pred berbu. Sada nam nitko ne može jamčiti da kraj kolovoza, odnosno rujan neće biti kišni, vlažni, a to su uvjeti kada siva plijesan izaziva najveću štetu. Protiv sive plijesni tretman botricidom odrađujemo sada i to poslijednji učinkoviti put. Svi kasniji tretmani u fazi zriobe samo gase požar, odnosno učinak je puno slabiji. Protiv sive plijesni koristimo pripravak Teldor u dozi od 1,5 l na ha.

14.07. Pošip, žućenje lista usljed suše

Kod nekih proizvođača, ovisno o mikro lokacijama, primjećena je pojava puzajućih oblika štitastih ušiju na zelenim dijelovima loze, čak i listovima. Polako dolazi do stvaranja voštanog sloja koji štiti odrasli oblik. U ovim situacijama preporučujemo koristiti pripravak Movento u dozi 0,9 l/ha. Movento će svojim izrazito sistemičnim djelovanjem suzbiti štitastu uš, čak i ukoliko je već zaštićena voštanom prevlakom.

Svakako preporučujemo u zaštiti obvezno koristiti neke od aminokiselinskih pripravaka koje lozi omogućuju lakše podnošenje temperaturno stresnih uvjeta, a također i sredstava za prihranu na bazi kalcija radi boljeg reguliranja vodozračnih uvjeta unutar biljke. Vinogradari koji imaju instalirane sustave za navodnjavanje u svom vinogradu trebaju reagirati, opskrbiti lozu vodom i smanjiti moguće štete na što manju mjeru.

Lijevo - 14.07. Plamenjača na grozdu, desno - 14.07. Voštane prevlake na listu

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229; dean.crnosija.ext@bayer.com

________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Pred nama su završni tretmani u vinogradima. Bilo bi dobro obaviti još dvije aplikacije. U vinogradima koji kasne (na višim položajima) još jedna sistemična zaštita ne bi bila naodmet te još jedna kontaktna. U svakom slučaju problem može predstavljati pepelnica, no pojavom maška na bobama opada i opasnost od ove bolesti. Nakon dosta jakog zahlađenja koje je prošlo ovaj protekli vikend prognoze nam govore da nas očekuje iznimno vruć i suh period te će se ekstremne temperature vrlo brzo vratiti. Stoga preporučam korištenje aminokiselina koje mogu pomoći lozi u ovom nadolazećem stresnom razdoblju, naročito u vinogradima koji se nalaze u lakšim tlima te će patiti od manjka vode u tlu. Sa Pelješca i iz drugih krajeva imamo informacije da se suša već počela itekako osjećati u vinogradima. Slična je situacija u svim vinogorjima i ukoliko brzo ne padne količina od minimalno 20 litara na četvorni metar možemo postati zabrinuti.

14.07. Maraština, Vrlika

Što se tiče bolesti stanje je iznimno dobro i pod kontrolom, ali ima i vinograda koji su zaraženi pepelnicom (Imotski). Razlog je loša aplikacija i loš izbor pripravaka. Upozoravamo vinogradare da ne žure i ne pretjeruju s skidanjem lišća u zoni grozdova jer nadolazeće visoke temperature mogu nanijeti velike štete na grozdovima. Neke rane sorte (pošip) te stolne već ulaze u zonu karence pa treba pripaziti s izborom pripravaka i datumom aplikacije.

Za one vinogradare koji žele izvesti još jednu sistemičnu zaštitu predlažem kombinaciju Profilera i Nativa ili Falcona s dodatkom 1/3 sumpornog pripravka. Isto tako neće pogriješiti ni oni vinogradari koji će koristiti kontaktne pripravke. Ovdje savjetujem oprez s korištenjem sumpora jer može biti fitotoksičan na visokim temperaturama.

Još nije završilo vrijeme kada se može koristiti suzbijanje sive plijesni i preporučamo Teldor SC 500.

Trnjak - oštećenja od tuče prije dva mjeseca

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel.ext@bayer.com

___________________________________________________________________________________

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Pepelnica Plamenjača Zaštita Siva plijesan


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]