Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 19.06.2018. 18:00

Bayer savjeti za vinogradare 19.06.-24.06.2018.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

Foto: Bayer
  • 882
  • 54
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne Hrvatske

Fenofaze vinove loze mijenjaju se skoro svakodnevno. U vinogorjima kontinentalne Hrvatske većina sorti je pred zatvaranjem grozda. Preporuka za zaštitu vinograda od sive plijesni je Teldor 1,5 l/ha. Kada se grozd zatvori, preparat više ne može dospjeti u unutrašnjost grozda odakle kreće siva plijesan. Svakako preporučujemo špricanje čitavog trsa, a ne samo zonu grožđa jer može doći do botritisa mladica i pupova pa će iduće godine biti slabija berba. Protiv pepelnice preporuka je Nativo 0,2 kg/ha uz dodatak močivog sumpora 3 kg/ha.

Cvrčke i moljce možemo suzbiti insekticidom Decis 100 u dozi od 0,12 l/ha. Profiler je idealan preparat protiv plamenjače zbog dugotrajnog djelovanja te uspješno štiti zaperke i mlade listove od bolesti. Berba grožđa očekuje se početkom kolovoza (ovisi o vremenu) pa treba pripaziti na karencu.

Nakon cvatnje obavlja se zelena rezidba (vršikanje) zbog smanjena lisne mase. Vinograd ima bolju prozračnost te manji napad bolesti.

Pozor! U vodu se prvo stavlja Teldor pa ostali preparati. Ako Teldor ide poslije ili zadnji u vodu, može doći do zgrušavanja škropiva. Decis 100 je razgradiv na visokim temperaturama te preporučujemo špricanje u poslijepodnevnim satima.

Korove uspješno možemo suzbiti Bastom 1,5 l/ha u trake ispod trsova.

fe
Lijevo - Pepelnica, desno - Zatvaranje grozda

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 924petar.zivkovic@bayer.com
______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Vremenski uvjeti u vinogradarskim podregijama sjeverne Dalmacije, Primorja, Kvarnera i Istre su bili relativno stabilni u proteklom tjednu, a prema najavama vremenske prognoze manju kišu očekujemo krajem ovog tjedna. Manja kiša je padala na riječkom i porečkom području.

Prošlotjedne vremenske prigode su pomogle vinogradarima da saniraju štete nastale obilnim oborinama, naročito na porečkom području i da obave potrebnu zaštitu botricidima poradi sprječavanja rane infekcije patogene faze razvoja ove bolesti. Tekuća vegetacijska sezona je kišnija u odnosu na proteklu i raspored oborina je takav da je infekcija plamenjačom prisutna, a intenzitetom i količinom padalina podsjeća na 2014. godinu. Ta je godina bila možda i najzahtjevnija s tehnološkog stanovišta, naročito zaštite vinove loze.

Nova generacija spora je sposobna za širenje iz razloga visokih jutarnjih vlaga, odnosno magle i kondenzacije kapljica na listu. Spore prenesene vjetrom imaju sposobnost novih zaraza u jednoj kapljici vode. Simptomi su u ovoj fazi razvoja vinove loze vidljivi na najmlađim djelovima biljke, mladim listovima na vrhu i na zapercima.

I dalje preporučujemo aplikaciju sredstava sistemičnog djelovanja. Za proizvođače koji su uspjeli održati plamenjaču pod kontrolom, suzbiti simptome i nemaju fruktifikaciju, preporučujemo pripravak Profiler u dozi od 3kg/ha. Tretman Profilerom daje jamstvo sigurnosti zaštite za idućih 10 do 14 dana, oviso o količini vlage. To praktički znači zadnji tretman do primjene kontaktnih pripravaka protiv plamenjače kao zadnjeg prskanja.

Na mjestima gdje je infekcija plamenjačom još uvijek značajnije prisutna i zahtijeva tretman tzv. kurativnim sistemicima, preporučujemo nastavak prskanja sistemičnim i kurativnim pripravcima iz palete Bayera, a to je Verita u dozi od 2,5-3 kg/ha. Isto tako, preporučujemo tretman pripravkom Mikal Premium F 3kg/ha, ukoliko već nije primijenjen tri puta.

Ono što je srž problema u zaštiti prošlog tjedna, a nastavit će se u idućem, je problem pepelnice. U svim podregijama od Istre do Dalmacije je zabilježena pojava pepelnice. Pepelnica kao medij za svoj rast i razvoj ne traži kišu, već je dovoljna i visoka relativna vlaga zraka i visoke temperature. To znači osobitu pažnju vinogradara i odabir najkvalitetnijih pripravaka za ovu bolest.

Luna Experience je novi kombinirani fungicid (fluopiram+ tebukonazol) širokog spektra djelovanja s primjenom u dozi od 0,375 l/ha. Fluopiram je nova djelatna tvar i odlikuje jedinstvenim načinom djelovanja, širokim spektrom djelovanja i primjenom u velikom broju kultura. Osim visokoučinkovitog djelovanja na pepelnicu, djeluje i na sivu plijesan.

Falcon u dozi od 0,4 l/ha uz 1/3 doze sumpornih pripravaka predstavlja pouzdan odabir. Falcon 0,4l/ha koji u svom sastavu ima 3 djelatne tvari protiv pepelnice i na nju djeluje preventivno, sistemično kurativno te eradikativno, što znači da rješava problem i nakon pojave simptoma bolesti. Laički rečeno, "pere" napadnute dijelove grozda.

Na više lokacija u navedenim podregijama je zabilježena pojava napada druge generacije grinja (erinoza). Vinogradar koji želi smanjiti populaciju grinja u ovoj sezoni, ali važnije i značajno suzbijanje potencijala razvoja prve generacije iduće vegetacije preporučamo akaricid Envidor u dozi 0, 4l/ha.

dc
Lijevo - Erinoza na listu 2. generacije, desno - Filoksera na listu

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229dean.crnosija@bayer.com

______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Promjenjivo vrijeme je obilježilo protekli tjedan. Možemo sada reći da u slabo štićenim vinogradima, bez obzira na razlog (slabe doze, pogrešan odabir sredstava...), plamenjača, ali i pepelnica razaraju vinograde. U mnogim vinogradima se doslovno neće imati što brati i ti vinogradari neka dobro promisle gdje su pogriješili i da dogodine ne ponove grešku. S druge strane, vinogradi koji su štićeni prema našim preporukama su u jako dobrom, čak odličnom stanju s obzirom na složenu sezonu zaštite. Vinova loza napreduje iznimno brzo i već smo u fazi pred zatvaranje grozdova i možemo reći da glavnina opasnosti pomalo prolazi i sezonu rutinski treba privesti kraju.

U Imotskom i Smokvici je bilo pojave tuče. Mnogi vinogradari su zvali za potrebne radnje. Bilo bi dobro obaviti prihranu aminokiselinama. Što se tiče truleži, ne bi trebalo raditi ništa izvanredno jer su biološke kiseline prevelike za parazitski napad, već treba napraviti normalnu preventivnu aplikaciju redovne zaštite protiv truleži pripravkom Teldor. Ukoliko se ide u tretman bakrenim pripravcima za brže zacjeljivanje, onda obavezno dodati sumporni pripravak te dobiti jedan normalan kontaktni tretman. Berba će biti oko dva tjedna ranije.

Preporuke ostaju iste kao i prošli tjedan. Za plamenjaču preporučujemo pripravak Profiler, ukoliko nije dostupan na tržištu, alternativa može biti Antracol Combi ili Mikal Flash ako Mikali nisu korišteni ukupno tri puta.

Kod pepelnice gdje još postoji velika opasnost šteta, preporučujemo vinogradarima da ne razmišljaju puno i izaberu pripravke Falcon za miješanje s Profilerom ili Lunu Experience ako će biti neki drugi pripravak za suzbijanje plamenjače. 

Za suzbijanje sive plijesni zadnje je vrijeme jer su grozdovi u zatvaranju. Poslije je kasno!

Za drugu generaciju moljaca preporučujemo Decis EC 100. Možemo već pomalo izvoditi zaključak sezone: vinogradari koji su štitili vinograde sukladno Bayerovim preporukama i naravno Bayerovim pripravcima su iznimno zadovoljni stanjem svojih vinograda!

sc
Plamenjača, Kujundžuša

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel@bayer.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinograd Vinogradari Vinova loza Prskanje Bolesti Zaštita Grinje Vegetacija Plamenjača Pepelnica


Partner