Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 19.07.2016. 18:00

Bayer savjeti za vinogradare 18.-24.07.2016.

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima!

  • 3.687
  • 104
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze. Ukoliko trebate dodatne informacije kontaktirajte agronome tvrtke Bayer koji će vam dati odgovore na sva vaša pitanja.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Kišovito vrijeme u svim vinogorjima kontinentalne Hrvatske pogoduje razvoju plamenjače, pepelnice i sive plijesni. Preporuka je primijeniti kombinaciju pripravaka: Teldor 1,5 l/ha, Nativo 0,2 kg/ha i Verita 3 kg/ha. Obratiti pažnju na moguću pojavu kasne plamenjače koja napada grožđe i umanjuje kvalitetu grožđa, ali i ukupan prinos.

Pepelnica na grozdu

Bobice grozda bijelih sorata zaražene kasnom plamenjačom postaju ljubičaste i postupno se suše i smežuravaju. Siva plijesan se javlja u unutrašnjosti grozda te kod već uznapredovalog stadija postaje vidljiva na vanjskom dijelu grozda. Kod zatvorenih grozdova teško je zaustaviti razvoj sive plijesni ukoliko ima vlage u grožđu. Ako se na bobicama grozda pojavljuje sivo-bijela prevlaka sa specifičnim mirisom gljiva (vrganja), radi se o pojavi pepelnice na grožđu.

Fitoplazma na novom trsu

O fitoplazmama smo već pisali, kao i činjenici da protiv navedene bolesti nema lijeka, stoga je preporuka kod prvih znakova bolesti odstraniti zaražene trsove i spriječiti daljnje širenje zaraze. Najosjetljivija sorta je chardonnay.

U srpnju se javlja još jedna opasna bolest ESCA ili apoplektično venuće o kojoj smo pisali u prošloj preporuci. Zaražen trs se ne mora vaditi, već se uzgoji nova mladica iznad spojenog mjesta i formira se novo stablo. U vinogorjima s populacijom moljaca ili cvrčaka (fitoplazma) potrebna je primjena insekticida. Preporuka je Decis 0,4 l/ha.

I dalje za kontrolu korova preporučujemo pripravak Basta 1,5 -2 l primjenom u trake ispod trsova. Ako ima manje korova, također je bolja prozračnost vinograda, a i smanjuje se napad cvrčka koji prenose fitoplazmu.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Kiša s naglim padom temperatura je obilježile sredinu i kraj proteklog tjedna. To je samo nastavak nepovoljnih klimatskih uvjeta koji obilježavaju cijelu ovu vegetaciju, gotovo i sam kraj prskanja vinograda. Možemo zaključiti da je sezona 2016. bila izuzetno zahtjevna i iziskivala je dosta truda, znanja i troška svakog vinogradara.

Pepelnica - još moguće zaustavljanje bolesti

U aktualnoj fenofazi vinove loze posebno treba naglasiti da bobice grožđa zatvaraju puči, polako prestaju s fotosintezom i prelaze u fenofazu šaranja grozda ili početak zriobe. U zaštiti od bolesti to znači da spore peronospore polako gube sposobnost za zarazu grozdova, odnosno bobica grožđa. Međutim, pad temperatura s kišom je ponovo stvorio uvjete za naknadne infekcije na mlađim listovima, osobito u vinogradima koji su tijekom vegetacije inficirani. Tu bi svakako dobro došla još jedna zaštita sistemičnim sredstvima kao što je Verita, dok će bakreni pripravci svojim mehanizmom djelovanja očvrsnuti pokožicu bobice grozda, zaustavljati bujnost vegetacije i omogućiti sigurnost dobrog opadanja lista u jesen i ulazak loze u fazu mirovanja.

Problematiku zaštite još uvijek predstavlja pepelnica kao posljedica navedenih vremenskih uvjeta. Pepelnica je prisutna u svim vinogorjima, s tim da je na nekim položajima kroz prošli tjedan i eskalirala. Obzirom da je ovo zadnji tjedan prskanja preporučujemo još jednu primjenu pripravaka Nativo, kao i Falcon, kao najbolji kurativni fungicidi na tržištu. Falcon se može primijeniti pod uvjetom da nije korišten već dva puta u vegetaciji. Uzeti u obzir karencu od 42 dana za vinovu lozu. Ukoliko je Falcon primijenjen dva puta tijekom ove vegetacije, preporučujemo visokoučinkovit pripravak protiv pepelnice Nativo 0,2 kg/ha ukoliko nije korišten tri puta u vegetaciji, a infekcija je prisutna. Uzeti u obzir karencu 42 dana u vinovoj lozi.

Jak napad pepelnice

Također u zadnjim tjednima prskanja je ostala i zadnja mogućnost djelovanja na sivu plijesan koju u ovom trenutku ne možemo vidjeti kroz simptome bolesti, ali ukoliko je prisutna (nije se tretiralo nakon fenofaze cvatnje te prije zatvaranja grozda) u zatvorenom grozdu, napad i rezultate napada te bolesti ćemo vidjeti u jesen ukoliko bude vlažna i s nižim temperaturama. U fazi mijenjanja boje grozda (fenofazi šaranja grozda) je optimalno vrijeme za treću zaštitu protiv navedene bolesti a za tu namjenu preporučujemo botricid Teldor u dozi od 1,5 l/ha.

Napominjemo da vinogradari koji nisu do sada djelovali na ovu bolest ne mogu očekivati visoku učinkovitost niti jednog botriticida s jednim tretiranjem i to u ovoj fazi. Ipak ćemo smanjiti određeni postotak zaraze odnosno simptoma ukoliko dođe do uvjeta za razvoj botritisa u jesen pred berbu.

Radovi u vinogradu se polako privode kraju do berbe. U tijeku je završetak vršikanja izraslih zaperaka i reduciranje grožđa u svrhu povećanja kvalitete prinosa kod pojedinih proizvođača koji nisu pretrpjeli štete uslijed napada bolesti ili nekih abiotskih čimbenika.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Prema našim saznanjima s terena, idemo ka završnim tretmanima u vinogradima. Bilo bi poželjno obaviti još dvije aplikacije. U vinogradima kasnije vegetacije (na višim položajima) ne bi bila na odmet još jedna zaštita, kombinacijom sistemično-kontaktnih pripravaka. U svakom slučaju problem može predstavljati pepelnica, no pojavom maška na bobama pada i opasnost od ove bolesti. Nakon velikog zahlađenja proteklog vikenda, prognoziraju iznimno vruć i suh period te će se ekstremne temperature vrlo brzo vratiti. Stoga preporučujemo korištenje aminokiselina koje mogu pomoći lozi u ovom nadolazećem stresnom razdoblju naročito u vinogradima koje je zaobišla promjena vremena te će možda patiti od manjka vode u tlu. Iz različitih krajeva imamo pozive gdje se opisuju simptomi plamenjače postranih peteljki te peteljkovine bobica. Postojeća zaraza se dogodilas posljednjim kišama u prvoj dekadi lipnja. Razlog pojave infekcije može biti:

  • loš izbor pripravaka
  • poddoziranost izabranog pripravka (problemi doze i koncentracije)
  • predugi vremenski razmaci između tretmana
  • upotreba kontaktnih pripravaka koji kroz bujno lišće nisu došli u kontakt s grozdićem te zaštita nije dobro izvedena

U onim vinogradima koji nisu dobro štićeni ili je izbor pripravaka bio loš, plamenjača pokazuje svoje pravo lice te su takvih vinogradi u vrlo lošem stanju. Za vinogradare koji imaju navedene probleme u vinogradu preporučujemo da posjete vinograde štićene Bayerovim programom i sami će vidjeti razliku.

Imotski, Kujundžuša

Isto tako, intenzivna je pojava plamenjače na vršnim izbojima te na mladom lišću razvijenom iz zaperaka nakon vršikanja, no ova zaraza teško da može nanijeti ekonomsku štetu, ali povećava potencijal zaraze za sljedeću sezonu.

Sve u svemu, stanje u pravilno zaštićenim vinogradima, naročito Bayerovim programom, je iznimno dobro i pod kontrolom i treba još samo malo vremena proći da ih sačuvamo i s veseljem čekamo berbu. Upozoravamo vinogradare da ne žure i ne pretjeruju sa skidanjem lišća u zoni grozdova jer nadolazeće visoke temperature mogu nanijeti velike štete na grozdovima. Neke rane sorte (pošip) te stolne već ulaze u fenofazu kada treba obratiti pozornost na karence, stoga pripazite s izborom pripravaka i datumom aplikacije.

Imotski, vinograd štićen Bayerovim proizvodima

Za one vinogradare koji žele izvesti još jednu sistemičnu zaštitu predlažemo kombinaciju Verite i Nativa ili Falcona s dodatkom 1/3 sumpornog pripravka. Isto tako neće pogriješiti ni oni vinogradari koji će koristiti kontaktne pripravke. Ovdje savjetujem oprez s korištenjem sumpora jer može biti fitotoksičan na visokim temperaturama. Suzbijanje sive plijesni još nije završilo, stoga preporučujemo primjenu Teldora SC 500.

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije!


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Pepelnica Plamenjača Zaštita Siva plijesan


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]