Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 18.05.2015. 15:00

Bayer savjeti za vinogradare 18.-24.05.2015.

Pročitajte savjete za vinogradare za tekući tjedan!

  • 1.118
  • 53
  • 0

Bayer stručnjaci za vikend su pripremili savjete za tekući tjedan kako bi vinogradarima omogućili što bolju i pravovremenu zaštitu. Pratite izgled svog vinograda, a ako su se u njemu pojavili bolesti ili štetnici, pročitajte kako ih suzbiti.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Štete od tuče

Na ranim sortama grožđa koje se nalaze na južnim, osunčanim padinama očekuje se početak cvatnje krajem idućeg tjedna. Dok loza cvate, ne treba obavljati nikakve poslove u vinogradima, pa ni zaštitu ako nije neophodna. Iz tog razloga vinograd treba zaštiti prije cvatnje preparatima koji imaju dulje djelovanje. Upravo zato Bayer stručnjaci preporučuju pripravke Mikal Premium (3 kg/ha) i Luna Experience (0,375 l/ha). Nakon ovakve zaštite vinograd je zaštićen protiv bolesti 14 dana, što je dovoljno da završi cvatnja vinove loze. Sorte poput rizling rajnski, kerner, manconi, zeleni silvanac, sauvignon bijeli i muškatne sorte osjetljive su na botritis cvata te se za njih preporučuj zaštita pripravkom Teldor (1,5 l/ha) prije cvatnje. Međutim, ako ste zaštitili vinograd pripravkom Luna Experience, tada nije potrebno dodavati Teldor prije cvatnje jer Luna Experience u praksi pokazuje odlično djelovanje protiv pepelnice i vrlo dobro protiv botritisa te tako može zaustaviti obje bolesti. Kod kasnijih sorata grožđa, gdje se cvatnja očekuje u prvoj dekadi lipnja, preporučuje se Mikal Premium (3 kg/ha) i Nativo (0,2 kg/ha).

Vinograd pred cvatnju

Moslavačko vinogorje je prije nekoliko dana stradalo od tuče i štete su velike. Takve vinograde potrebno je zaštititi aminokiselinama (Drin ili slično) kako bi vinova loza što prije izašla iz šoka i oporavila se. Također, obavezno se preporučuje zaštita protiv bolesti pripravcima Mikal Premium (3 kg/ha) i Luna Experience (0,375 l/ha) jer nakon zaštite rane brže zacijele i vrlo je važno lozi osigurati neometani oporavak bez pojave bolesti. Mladice koje su oštećene od tuče ne treba rezati na dva pupa jer bi se tako znatno smanjio rod iduće godine. Mladice će se opraviti stoga ih treba ostaviti da dalje normalno rastu. Kako bi spriječili osipanje grozdova kod osjetljivhi sorti na oplodnju (frankovka, merlot, štajerska belina, muškatne sorte, sauvignon bijeli i neke druge sorte) potrebno je 10 - 15 dana prije cvatnje prihraniti folijarnim gnojivima s borom i cinkom ako ih nema dovoljno pristupačnih u tlu. Folijarnu prihranu bolje je odraditi samostalno bez zaštitnih sredstava ili provjeriti s proizvođačem gnojiva mogućnost miješanja sa zaštitnim sredstvima.

Grinje šiškarice prisutne su u svim vinogorjima kontinentalne Hrvatske i pojavljuju se na mladim listovima koji gube fotosintezu. Najveći napad je na sortama rizling rajnski i graševina. Protiv grinja primjeniti pripravak Envidor (0,4 l/ha). Korovi u vinogradu uspješno se mogu riješiti pripravkom Basta 15 (2 l/ha) u trake ispod trsova.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Krajem proteklog tjedna je na području Istre i Primorja vladalo kišno vrijeme. Tako je u Poreštini palo 20 mm kiše po četvornom metru, u Pazinu 10 mm, Rijeci 7 mm, a Puli svega 1,7 mm. Kiša je u potpunosti zaobišla položaje sjeverne Dalmacije. Vremenska prognoza za ovaj tjedan ukazuje na mogućnost obilnije kiše u četvrtak i petak sa 40 mm u Zadru, 25 mm u Poreču, 40 mm u Umagu te do 50 mm na otoku Krku. Prošlotjedna kiša, vezana uz nadolazeću u ovom tjednu, u uvjetima visokih srednjih dnevnih temperatura, kao i ulazak vinove loze u fenofazu intenzivnog porasta mladica, vinogradaru znači poziv na posebnu pozornost u zaštiti vinograda od bolesti. Ostvareni su svi potrebni uvjeti za infekciju i širenje biljnih bolesti.

Istra - teran - crna pjegavost na listu

U svim navedenim podregijama ranije sorte grožđa na toplijim položajima su ušle u fenofazu intenzivnog porasta, mladica viših od 50 cm. Prema navedenim klimatskim uvjetima i fenofazi, u ovom slučaju Bayer stručnjaci preporučuju prelazak na fungicide iz Bayer palete proizvoda koji daju najveću moguću sigurnost u zaštiti vaših vinograda. Takav je Mikal Premium (3 kg/ha), proizvod koji sadrži tri djelatne tvari koje u svakom trenu svojim zajedničkim djelovanjem odgovaraju najvećim zahtjevima. Prva djelatna tvar je propineb, koji djeluje kontaktno. Druga je fosetil-aluminij, sistemik sa kretanjem prema korijenu, najmlađim dijelovima biljke i translaminarno. Treća djelatna tvar je iprovalikarb, koji ima sitemična i kurativna svojstva (suzbija bolest čak i ukoliko je infekcija već ostvarena). U kombinaciji s pripravkom Nativo (0,2 kg/ha), koji je visokokvalitetan i pouzdan fungicid za pepelnicu, vinogradar, unatoč vrlo teškim vremenskim uvjetima, može biti siguran da će njegov vinograd ostati zdrav. Na položajima gdje grinje izazivaju veće štete, naročito akarinoza koja sprječava normalan razvoj loze od samog početka vegetacije preporučuje se akaricid Envidor (0,4 l/ha).

Korove i dalje tijekom cijele vegetacije možemo suzbijati pripravkom Basta 15 bez posljedica na razvoj loze ukoliko je sredstvo aplicirano na tzv. "divlju" lozu iz podloge, kao i ukoliko pogrešno aplicirano sredstvo u manjoj mjeri zahvati i donje listove "pitome" loze. Od agrotehničkih zahvata prisutno je plijevljenje mladica, kod ranijih sorata i uvlačenje loze u pomoćne armaturne žice te suzbijanje korova.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Drniš - merlot

U većini vinogorja vinova loza je u proteklom tjednu nastavila s jačim prirastom, što je posljedica visokih temperatura i akumulirane vlage u tlu. Najava obilnijih oborina krajem prošlog tjedna nisu se obistinile te možemo reći da je protekli tjedan bio poprilično suh. U prirastu prednjače sorte pošip, maraština, chardonnay i kujundžuša. Nešto sporiji prirast je kod sorte plavac mali na lokalitetima u unutrašnjosti Pelješca (Kuna, Potomje, Putniković i Ponikve). Za ove vinograde predlaže se da zaštitu vinogradari usklade s prirastom. Zbog prirasta vinove loze i očekivanih kiša krajem sljedećeg tjedna, predlaže se i onim vinogradarima koji još nisu prešli na sistemične pripravke, da to svakako učine i obave preventivne tretmane. Vinogradari moraju biti svjesni da će se dnevne temperature u prosjeku kretati od 17-25°C, koje su unatoč najavljenom zahladnjenju, idealne za razvoj plamenjače. Za preventivnu zaštitu od plamenjače preporučujemo pripravke Antracol Combi (2,5 kg/ha) ili Mikal Flash (3 kg/ha). Za zaštitu od pepelnice dodaje se Nativo (0,2 kg/ha).

Ukoliko su vinogradari, a naročito oni koji imaju jači prirast, do sada koristili Antracol Combi (2,5 kg/ha) ili Mikal Flash (3 kg/ha), preporučuje se da zaštitu prebace na pripravak Mikal Premium (3 kg/ha). Kod određenih sorti su vidljive štete od akarinoznih grinja te je neophodno izvršiti suzbijanje, jer kod takvih trsova grožđe sporije dozrijeva, jako je loše kvalitete te se iscrpljuje sami trs. Protiv grinja preporučujemo akaricid Envidor (0,4 l/ha). Isto tako, u nizu je lokaliteta primijećen velik napad raznih štitastih ušiju. Ovi štetnici ispuštaju mednu rosu te se na nju naseljavaju gljive čađavice, što povećava štetnost napada. Kako dolaze dojave s terena, početni stadiji ličinki ovih ušiju su sada u pokretnoj fazi te je pravo vrijeme za njihovo suzbijanje dozvoljenim insekticidima.

Jeste li znali?

Otok Susak, površine 3,75 km² ima 351 hektar tla pogodnog za obradu, od kojeg je u prošlosti čak 80% bilo pod vinovom lozom. Iz tog je razloga do 1957. godine Susak bio nazvan "plovećim vinogradom".


Dokumenti


Tagovi

Bayer vinogradar Savjeti za vinogradare Grožđe Sorte vinove loze Zaštita vinograda Zaštita vinove loze Grinje šiškarice Preporuke vinogradarima Bolesi vinogrda Pepelnica vinograda Crna pjegavost lista Štete od tuče


Partner