Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 18.04.2017. 19:00

Bayer savjeti za vinogradare 18.-23.04.2017.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

  • 3.011
  • 144
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

U vinogradima na zapadu kontinentalne Hrvatske vegetacija na ranim sortama grožđa je ranija nego u istočnim vinogorjima. Kada mladice narastu do 5 cm tada kreće druga zaštita vinograda. Preporuka je Antracol WG 70 2 kg/ha i močivi sumpor, a u vinogradima gdje je lani bilo grinja šiškarica ili erinoza preporuka je dodati i Envidor 0,4 L/ha. Grinje šiškarice se u ovoj fenofazi ne vide, ali je najveći učinak tretiranja kada je mladica oko 5 cm.

Vinograde gdje su prisutni vunasti pupovi zaštititi s Antracol WG 70 i pojačanom dozom močivog sumpora. Envidorom je prerano za prskanje u vunastom pupu. Ako vinogradi nisu na vrijeme orezani ili povezani također je potrebno napraviti zaštitu pa nastaviti s poslovima. Vezanje lucnjeva kod vunastih pupova se ne preporučuje jer su pupovi osjetljivi i lako otpadnu, bolje je pričekati nekoliko dana da pupovi budu oko 2 ili više cm pa tada nastaviti vezanje lucnjeva.

U travnju se sade novi vinogradi ili se obavlja obnova starijih vinograda.

Korovi se mogu prskatis Bastom u trake s 1,5 l/ha ili čitavu površinu vinograda s 4-5 litara. Na mlade vinograde (do 3 godine starosti) Basta se ne preporučuje.

Lijevo - 07.04. Simptomi pepelnice na rozgvi, desno - 07.04. Prisustvo erinoznih grinja (erinoze)

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 -924; petar.zivkovic.ext@bayer.com

__________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Krajem proteklog tjedna je konačno došlo do padalina nakon dužeg sušnog razdoblja sa sniženjem temperatura posebice noćnim i ispod 5°C na nekim položajima (Poreč prema podacima DHMZ). Količine oborina su se kretale od 10 mm u Poreču, Puli, Rijeci, 20 mm u Pazinu do preko 50 mm u zapadnom dijelu Zadarske županije. Pristigle oborine su uistinu bile potrebne jer klimatsko obilježje pred vegetacijskog razdoblja i početka vegetacije možemo nazvati sušnim. Pridošla vlaga je omogućila i aktiviranje deponiranih hranjiva u vinogradima koji su gnojeni pred kretanje vegetacije u kasnijem zimskom razdoblju.

Zdravstveno stanje vinograda je zahvaljujući relativno toplom i sušnom vremenu u proteklom razdoblju dobro. Na toplijim položajima i ranijim sortama je razvoj loze u fazi rasta preko 10 cm pred početak odvajanja grozdića, dok je na hladnijim položajima s kasnijim sortimentom loza u fenofazi prvih listića i mladica 3-5 cm. Vrijeme ovog tjedna će također biti promjenjivo, s kišom u sredini i krajem tjedna prema vremenskoj prognozi. Promjenjivo, kišno vrijeme s temperaturnim oscilacijama može imati za posljedicu pojavu šteta od grinja šiškarica (Eryophies vitis).

Promjenjivo, kišno vrijeme s temperaturnim oscilacijama može imati za posljedicu pojavu šteta od grinja šiškarica.

S obzirom na mogućnost pojave grinja šiškarica, preporučamo akaricid najnovije generacije Envidor za suzbijanje erinoze ove generacije, ali i druge generacije koja može izazivati ozbiljnije štete i u lipnju-srpnju. Također na položajima gdje je loza u početnim stadijima vegetacije moramo obratiti pozornost na crnu pjegavost (Phomopsis Viticola), a na toplijim položajima i ranijim sortama gdje je razvoj loze u fazi rasta preko 10 cm, više je nego realna opasnost od primarne infekcije plamenjače, s obzirom da srednje dnevne temperature prelaze 10°C, a vlage nakon oborina ima vise nego dovoljno.

Naša preporuka za prskanje protiv crne pjegavosti je pripravak Antracol WG iz Bayerove palete proizvoda za zaštitu vinove loze kao dokazani i visoko učinkovit proizvod koji se primjenjuje u dozi od 2 kg/ha. Uz visoku učinkovitost protiv bolesti crna pjegavost Antracol WG sadrži i cink (Zn) koji djeluje i kao mikrognojivo. U odabiru pripravka za zaštitu od plamenjače preporučamo Antracol Combi koji u fenofazi porasta loze iznad 10 cm pruža jamstvo sigurne zaštite sa svoje dvije djelatne tvari Propineb, kontaktna D.T i cimoksanil kao sistemična komponenta.

Uz navedene proizvode preporučujemo dodati neki od sumpornih pripravaka za zaštitu od eventualnih prvih pojava prezimljene pepelnice u pupu, te repelentnog djelovanja na grinje uzročnike erinoze i akarnoze.

S kretanjem vinograda, a u borbi protiv korova preporučujemo pripravak Basta 15. Iako je loza krenula, tretiranje korova pripravkom Basta 15 omogućuje u početku vegetacije vinove loze sigurno i efikasno suzbijanje svih korova.

Lijevo - Erinoza na vinovoj lozi, desno - Erinoza na naličju lista

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229; dean.crnosija.ext@bayer.com

__________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Slijedećih nekoliko dana su praktično posljednji period za učinkovito suzbijanje crne pjegavosti. U nekim vinogorjima - Pelješcu, Kaštelima i na Korčuli već je u stvari i kasno. No, na ostalim vinogorjima zbog fenofaza vinove loze ovo prskanje se može još obavljati. U svim vinogorjima je protekli tjedan bilo oborina pa je za one koji nisu obavili zaštitu od crne pjegavosti ovo slijedeće prskanje praktično obavezno.

Preporuke za prskanja i ovaj tjedan su identične onima iz prošlog jer je loza zbog zahlađenja sporo napredovala pa je potrebno obaviti prskanja (tko nije) prema programu za suzbijanje crne pjegavosti i pepelnice.

Ima dosta pojave izgriženih pupova pa preporučujemo za one vinograde u kojima je to problem korištenje registriranih insekticida. Za suzbijanje akarinoznih grinja preporučujemo Envidor SC, a za suzbijanje već poodmaklih korova pripravak Basta.

Lijevo - 15.04. Pošip, Čara, desno - 15.04. Plavac mali, Ston

Glavna briga za vinogradare je to da li će najavljeno zahlađenje biti ekstremno kao lani te kolike će biti štete. Za sada prognoze predviđaju temperature bliske nuli od petka u vinogorjima u Dalmatinskoj zagori, iako je slane bilo i jutros. Dana 18. travnja na području Imotskog polja, te su brige vinogradara opravdane. No, nigdje nisu prognoze dosta ispod nule pa se možemo nadati da će temperature od nule ili jedan stupanj biti u razini zemlje, a u zoni mladica bar jedan stupanj iznad nule. Isto se nadamo da će biti malo vjetrića koji će spriječiti smrzavanje. Na tržištu postoji i nekoliko preparata na bazi Thiobacillu ssp. tzv. NAP (Natural Plant Antifreeze) pa za one vinogradare koji su u mogućnosti nabaviti ove pripravke ne bi bilo loše upotrijebiti ih minimalno 2-3 dana prije očekivanog mraza. Vrlo je važno ove pripravke koristiti sa stajaćom vodom, same, bez tank-mixa (iz gustirne, čatrnje), a nikako s vodovodnom vodom koja ja klorirana! Ukoliko dođe do šteta od mraza hitno reagirati aminokiselinama.

Lijevo - 17.04. Kujundžuša, Imotski, desno - 18.04. Štete od mraza; Cabernet sauvignon, Imotski

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel.ext@bayer.com

__________________________________________________________________________________________

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Vinograd Grinje šiškarice Crna pjegavost Mladice


Partner