Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 16.05.2016. 17:30

Bayer savjeti za vinogradare 16.05.-22.05.2016.

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima!

  • 2.629
  • 126
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

U vinogradima, gdje nije bilo šteta od mraza, porast loze je oko 50 cm, a kišovito vrijeme zadnjih nekoliko dana omogućava potencijalnu opasnost od dvije najčešće bolesti vinove loze, plamenjaču i pepelnicu. Zbog toga je preporuka štititi vinograd s Mikal Premium F, 3 kg/ha i Falcon 0,4 l/ha. Vinograde je bolje tretirati prije kiše, a ne kasnije jer listovi, mladice i mladi grozdovi moraju biti zaštićeni tijekom padalina. Ukoliko vinogradi nisu tretirani prije kiše, nasad je potrebno zaštiti što prije.

Porast mladica oko 50 cm

U vinogradima gdje je mraz izazvao velika oštećenja zelene mase ne preporučujemo tretiranje dok se ne pojave novi listići. U tom slučaju preporučujemo primjenu Antracola 2 kg/ha i močivi sumporom.

Kod djelomičnih oštećenja vinograda od mraza (do 50%), preporučujemo regularno tretiranje prema programu.

Grinje akarinoze (šiškarice) sve su prisutnije u vinogradima i prave štete na listovima, a kasnije mogu prijeći i na grožđe. Preporuka je primijeniti akaricid Envidor 0,4 l/ha.

Protiv korova i dalje preporučujemo herbicid Basta 1,5l/ha primjenom u trake, ispod trsova. Česta primjena glifosata na kiselim tlima omogućava širenje poljske preslice (Equisetum arvense) koju glifosat ne može uništiti, dok ju Basta uspješno uništava.

Kretanje pupova nakon štete od mraza

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Krajem proteklog tjedna je na području Istre, Primorja i sjeverne Dalmacije vladalo izrazito kišno vrijeme s obilnim oborinama.Iako je vinova loza ove godine ušla u vegetaciju gotovo dva tjedna ranije, nepovoljni vremenski uvjeti u zadnjih dvadesetak dana su vegetativni razvoj u potpunosti izjednačili s lanjskim.Razlog je naravno temperaturni šok, mraz, niže dnevne i, osobito, noćne temperature, gotovo bez toplijih i sunčanih dana što je rezultiralo stagniranjem vegetativnog porasta.

Malvazija Farini, Istra

Vremenska prognoza u sljedećem tjednu najavljuje stabilnije vrijeme s mogućnošću manjih oborina sredinom tjedna. Praćenjem vremenskih uvjeta te ulaskom loze u fenofazu intenzivnog porasta mladica vinogradari posebno moraju pokloniti pažnju izboru i primjeni pripravaka za zaštitu, osobito jer su ostvareni svi potrebni uvjeti za infekciju i širenje biljnih bolesti.U svim navedenim podregijama ranije sorte grožđa na toplijim položajima su ušle u fenofazu intenzivnog porasta mladica, iznad 50 cm.

Prema navedenim klimatskim uvjetima i fenofazi, preporučujemo prelazak na fungicide iz Bayerove palete proizvoda koji daju najveću moguću sigurnost u zaštiti vinograda.

Jedan od najpouzdanijih je Mikal Premium, proizvod koji sadrži tri djelatne tvari, koje u svakom trenutku svojim sinergizmom (zajedničkim djelovanjem) osiguravaju optimalnu razinu zaštite vinograda. Aktivna tvar propineb djeluje kontaktno i osigurava površinsku zaštitu lista i mladice.

Fosetil-AL je sistemik s kretanjem ksilemom i floemom osigurava zaštitu mladog porasta, dok iprovalikarb osigurava kurativno djelovanje tj. suzbija bolest koja se već pojavila u nasadu.

Žlahtina, Vrbik

U kombinaciji s pripravkom Nativo WG koji je visokokvalitetan i pouzdan fungicid za pepelnicu, vinogradar ,unatoč vrlo teškim vremenskim uvjetima, može biti siguran da će njegov vinograd ostati zdrav. Na položajima gdje grinje izazivaju veće štete, naročito akarinoza koja sprječava normalan razvoj loze od samog početka vegetacije, preporučujemo akaricid Envidor u dozi od 0,4-0,5l/ha. Od agrotehničkih zahvata potrebno je obaviti plijevljenje mladica.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Ciklona koja je prohujala prošli tjedan preko Dalmacije donijela je velike količine oborina u svim vinogorjima, nerijetko više od 100 litara po četvornom metru. Zbog stalnih padalina mnogi vinogradari jednostavno nisu bili u mogućnosti obaviti kvalitetnu i redovnu aplikaciju. Zbog kiše i temperatura između 17° i 25° bili su iznimno povoljni uvjeti za primarne zaraze plamenjačom i na nekim lokalitetima vrgoračkog vinogorja.

Akarinoza, Vranac

U slabije štićenim vinogradima su primijećene uljne mrlje što je potvrda primarne infekcije u vinogradu i da treba ozbiljno pristupiti izboru pripravaka za njegovu zaštitu. Na određenim položajima vinova loza dolazi u osjetljivu fazu pred cvatnju, kada se zbog loše zaštite mogu dogoditi ogromne štete.

Zbog svega navedenog bilo kakve kalkulacije više ne dolaze u obzir, vrijeme je za najkvaliteniju zaštitu od plamenjače koja postoji na tržištu, gdje podrazumijevamo primjenu pripravka Mikal premium F u dozi od 3 kg/ha. U ovoj fazi preporučujemo novi pripravak Luna experience - odličan izbor za kontrolu pepelnice. Napominjemo da je za potpunu učinkovitost ovih pripravaka dovoljno 1,5-2 sata nakon aplikacije, da se pripravci u potpunosti usvoje od strane trsa i više ne budu isprani kišom. Poslije pravilno izvedene i uspješne aplikacije vinogradari se ne trebaju bojati količine oborina jer je njihova loza potpuno zaštićena u periodu od 10 do 14 dana.

Pojedini dijelovi pelješkog i prominskog vinogorja još se oporavljaju od katastrofalnog mraza te je porast manji od uobičajenog za ovo doba godine. Stoga na ovim položajima, a i drugima u sličnim situacijama, preporučujemo upotrebu Antracola WG 70 za manji porast, do 10 cm ili Antracola Combi za malo veći porast. Također preporučujemo da se uz pripravke za zaštitu bilja i dalje primjenjuju aminokiselinski pripravci koji potpomažu bržu obnovu.

Erinoza, Chardonnay, Drniš

Grinje i dalje predstavljaju problem u nekim vinogradima, stoga preporučujemo i dalje upotrebu Envidora SC za napadnute vinograde. Korovi zbog povoljnog kišnog perioda i dalje bujaju te preporučujemo upotrebu Baste, naročito u mladim vinogradima.

Jeste li znali...

Da je slavonski hrast kitnjak odlična sirovina za vinske bačve i da ih oplemenjuje sa više od 150 različitih aroma (badem, lješnjak, vanilija, cimet...).


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinova loza Pepelnica Plamenjača Zaraza Mraz Zaštita


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.