Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 15.05.2018. 15:00

Bayer savjeti za vinogradare 15.-20.05.2018.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

Foto: Bayer
  • 2.731
  • 159
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne Hrvatske

Nekoliko zadnjih dana je intenzivan porast mladica u vinogradima. Mladice kod ranih sorti grožđa su preko 50 cm pa zbog velikog dnevnog porasta preporuka je zaštita vinograda od bolesti sistemičnim fungicidima koji kolaju kroz trsove i uspješno štite mladice, listove i mlado grožđe od bolesti. Mikal Premium 3 kg/ha i Falcon 0,4 l/ha su najsigurnija zaštita vinograda. Cvatnja vinograda očekuje se ranije nego lani, krajem svibnja ili početkom lipnja iako je u početku vegetacija kasnila pa će prskanje pred cvatnju biti za dva do tri tjedna. Nagli porast loze i kišno vrijeme je idealno za plamenjaču.

Kako bi se lakše napravila zaštita potrebno je zametnuti mladice u žice i povezati ih, no treba pripaziti jer su krhke i lako pucaju

Grinje šiškarice se pojavljuju u vinogradima i preporuka je Envidor 0,4 l/ha da zaustavi širenje grinja u vinogradima.

Preporuka za korove u vinogradu je Basta.

vd
Lijevo - Mladice oko 50 cm, desno - Točkice od folijarnog gnojiva

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 924petar.zivkovic@bayer.com
______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Neočekivano i bez najave vremenske prognoze sredinom tjedna je u svim navedenim vinogradarskim podregijama palo između 25-35 mm kiše po četvornom metru. Tako je nastavljen trend nestabilnog i vlažnog vremena koje u smislu zaštite vinove loze zahtijeva posebnu pozornost. Vremenska prognoza i za ovaj tjedan najavljuje nastavak nestabilnog vremena s mogućnošću oborina. Ukazuje i na moguću pojavu, a za vinogradara najvećeg mogućeg problema - tuče.

Tuča je mjestimično nanijela velike štete u vinogradima središnjeg dijela Istre od Buzeta do Buja, a nisu zaobiđeni pojedini lokaliteti zadarskog kraja.
Visoke dnevne i noćne temperature su uzrok vrlo intenzivnog razvoja vegetativne mase loze, što uz visoku relativnu vlagu zraka, učestale kiše predstavlja gotovo idealni medij za razvoj svih biljnih bolesti loze.

Vinogradari koji nisu reagirali nakon oborina iz razloga vlastitog programa zaštite ili drugih okolnosti, svakako trebaju krenuti u zaštitu već od danas, a zbog očekivanih oborina. Navedene oborine i fenofaza vinove loze koja je u intenzivnom porastu znači i veliku opasnost od infekcije vinove loze primarno plamenjačom. Vinogradari koji su zaštitili lozu prije padalina mogu razmišljati o sljedećoj zaštiti krajem ovoga ili početkom idućeg tjedna.

Odabir fungicida za zaštitu u ovim vremenskim uvjetima i mogućoj zarazi mora biti na sredstvima koje imaju sposobnost kurativnog djelovanja odnosno "vraćanja" bolesti "unazad" i spriječavanja daljnih zaraza.

cd
Lijevo - Dajla Istra, desno - Malvazija Dajla 

Pripravak Mikal Premium ima upravo takvu sposobnost i u dozi od 3 kg na hektar daje sigurnost liječenja i zaustavljanja širenja bolesti plamenjače. Kao partner u zaštiti od pepelnice preporučujemo pripravak Nativo, koji u sebi sadrži dvije djelatne tvari koje djeluju kontaktno preventivno (trifloksistrobilurin) i sistemično (tebukonazol).

Za ranije sorte u kojima predpostavljamo da će uskoro doći do "otvaranja" cvata preporučujemo proizvod Luna Experience. Da bi spriječili eventualne štete u cvatu vinove loze od tzv. "zelenog botritisa" koji u vrlo ranoj fazi razvoja vinove loze može izazvati velike gubitke, Luna Experience je upravo proizvod koji to omogućuje.

Luna Experience je novi kombinirani fungicid (fluopiram+tebukonazol) širokog spektra djelovanja, s primjenom u dozi od 0,375 l/ha. Fluopiram je nova djelatna tvar i odlikuje jedinstvenim načinom djelovanja, širokim spektrom djelovanja i primjenom u velikom broju kultura.

  • nova kemijska skupina i novi način djelovanja
  • sistemično i translaminarno djelovanje
  • dvostruko djelovanje na bolesti koje imaju utjecaj na kvalitetu mošta: pepelnica i siva plijesan
  • djeluje na sve razvojne faze pepelnice od klijanja do sporulacije
  • dugotrajno djelovanje

Ukoliko se vinogradar odluči na tretman s Lunom Experience mora voditi računa o preporuci da u miješanju odabranih sredstava za zaštitu loze Luna uvijek mora ići prva u tank mix.

Korove i dalje tijekom cijele vegetacije možemo suzbijati pripravkom Basta 15 bez posljedica na razvoj loze ukoliko je sredstvo aplicirano na tzv. "divlju" lozu iz podloge, kao i ukoliko pogrešno aplicirano sredstvo u manjoj mjeri zahvati i donje listove "pitome" loze.

ce
Štete od tuče, Zadar

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229dean.crnosija@bayer.com

______________________________________________________________________________________________

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Ciklona koja je prošla prošli tjedan preko Dalmacije donijela je dosta oborina u svim vinogorjima, nerijetko više od 40 litara po četvornom metru. Zbog stalnih padalina mnogi vinogradari jednostavno nisu bili u stanju ući u vinograd i napraviti kvalitetnu i redovnu aplikaciju. Zbog kiše i temperatura između 17 i 25 stupnjeva bili su iznimno povoljni uvjeti za primarne zaraze plamenjačom, no sa terene ne dolaze podaci o nekakvim velikim zarazama, tj. skoro da nigdje nema simptoma. Za sljedeći tjedan prognoze isto tako najavljuju promjenjivo vrijeme. Vinova loza iznimno brzo prelazi iz faze u fazu i sada možemo reći da je, iako je početak sezone kasnio skoro dva tjedna, vinova loza u odnosu na prošlu godinu naprednija za sigurno 7-10 dana. Osim toga, na nekim položajima (Dingač, Postup, Lumbarda, Čara, Smokvica, Otrić Seoci,…) vinova loza dolazi u osjetljivu fazu pred cvatnju i u cvatnju, kada se zbog loše zaštite mogu desiti ogromne štete. Zbog svega gore navedenog bilo kakve kalkulacije više ne dolaze u obzir već je vrijeme za najkvaliteniju zaštitu od plamenjače koja postoji na tržištu, a to je naravno upotreba pripravka Mikal Premium F u dozi od 3 kg/ha.

csx
Lijevo - Pošip, Bol na Braču, desno - Tribidrag, Svinišće kod omiša

Kao partner u ovoj fazi preporučujemo pripravak Luna Experience. Lunu Experience je potrebno prije staviti u vodu nego Mikal Premium. Napominjemo da je za potpunu efikasnost ovih pripravaka dovoljno razdoblje od 1:30-2:00 sata između aplikacije i eventualne kiše da bi ista bila potpuno efikasna. Poslije pravilno izvedene i uspješne aplikacije vinogradari se ne trebaju bojati količine oborina jer je njihova loza potpuno zaštićena odgovarajući period od 10-14 dana. Ukoliko je cvatnja počela vinogradari ipak, ako je došlo vrijeme trebaju zaštititi vinograd.

Grinje i dalje predstavljaju problem u nekim vinogradima, pa još preporučujemo upotrebu Envidora SC za napadnute vinograde. Osim grinja u dosta vinograda se mogu primjetiti štitaste uši. Idealno vrijeme za njihovo suzbijanje će doći za otprilike 7-10 dana i to pripravkom Movento SC. Vinogradari sada trebaju vinovu lozu pravilno i dobro oplijeviti i staviti u žice. Napominjemo da se koriste pune doze.

Korovi zbog kiše i dalje bujaju pa preporučujemo upotrebu Baste u preporučenim količinama, naročito u mladim vinogradima.

wx
Štitaste uši - Merlot - Imotski

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel@bayer.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinograd Vinogradari Vinova loza Prskanje Bolesti Zaštita Plamenjača Grinje Vegetacija


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]