AgroKlub.ba

\

Vinogradarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.ba!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.ba » Vinogradarstvo » Bayer savjeti za vinogradare 10.-16.4.2017.

Bayer savjeti za vinogradare 10.-16.4.2017.

Bayer vinogradar

Bayer savjeti za vinogradare 10.-16.4.2017.

Datum: 10.04.2017. 17:00

Kategorija:

Vinogradarstvo

Zbog vrlo visokih temperatura i padalina koje su najavljene za ovaj tjedan, možemo očekivati još ubrzaniji porast te će se fenofaze mijenjati vrlo brzo pa vinogradari moraju biti na oprezu!

Kreće sezona zaštite vinograda. U odnosu na prošlu sezonu, možemo zaključiti da je vegetacija krenula gotovo u isto vrijeme, te dosta ranije u odnosu na sezone 2015. i 2014.

"Vinova loza je, zavisno od sorte i položaja, u fazama od otvorenog pupa, do pojave prvih listića. Zbog vrlo visokih temperatura i padalina koje su najavljene za ovaj tjedan, možemo očekivati još ubrzaniji porast te će se fenofaze mijenjati vrlo brzo pa vinogradari moraju biti na oprezu", kaže savjetnik Bayera za Hercegovinu Ivan Nižić.

U ovoj godini, navodi, možemo očekivati zaraze crnom pjegavošću te posebno moramo obratiti pažnju na ovu bolest. U ovim fazama preporučuje korištenje vrsnog pripravka Antracol WG 70, kao i to da se zbog kašnjenja vegetacije više ne koriste bakrena sredstva, jer bakar ima svojstvo usporavanja vegetativnog prirasta što nam nije u interesu.

"Kao sredstvo za suzbijanje pepelnice preporučamo sumporne pripravke. Na vinogradima i sortama koje su prošle godine imali problema sa grinjama, za očekivati je da će ih biti i ove godine te preporučujemo pripravak Envidor SC. Važno je napomenuti da je Envidor najbolje primjeniti do faze kada su mladice 6-8 cm dužine", savjetuje Nižić.

Za borbu protiv korova preporučuje korištenje Baste, naročito u mladim vinogradima te u onima koji imaju izdanke blizu zemlje, a nisu oplijevljeni. Basta ne djeluje sistemično te pažljivom aplikacijom nema opasnosti za vaš vinograd.

Tablica preporuka za Mostarsko vinogorje

Podregija/vinogorje

Fenofaza: 10.04.2017.

Opasnost od bolesti/štetnika

Preporuka za tretiranje

Doza

Kontakt osoba

  1. Mostarsko vinogorje Hercegovina

Otvoreni pup/2-3 listića

Plamenjača

Antracol WG 20

2 kg/ha

Ivan Nižić

063 372-773

ivan.nizic.ext @bayer.com

Pepelnica

Sumporni pripravak

Prema preporuci proizvođača

Grinje

Envidor SC

0,4 l/ha

Napomena: Sredstva za zaštitu bilja primjenjivati na siguran način. Pri odabiru sredstva poštivati priložene upute o vremenu primjene i broju tretmana tijekom vegetacije.

Foto: Bigstockphoto/bpm82


Bayer d.o.o. (BiH)

Bayer d.o.o. (BiH)
Zagreb, Hrvatska
tel: + 385 (0)1 6599 994
e-mail: manuela.pavina.ext@bayer.com , web: www.cropscience.bayer.hr

Broj pregleda članka: 546; Uspješnost članka: 35.3

Tagovi: Bayer, Savjeti, Vinogradi, Ivan Nižić

Ključne riječi članka: bayer, savjeti, za, vinogradare, 10, 16, 4, 2017, envidor, vinogorje, sredstva, nižić, očekivati, možemo