Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 09.04.2018. 13:30

Bayer savjeti za vinogradare 09.04.-15.04.2018.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

Foto: Bayer
  • 1.932
  • 162
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Za nekoliko dana na ranim sortama grožđa krenuti će bubrenje pupova i tada je vrijeme za prvo špricanje vinograda. Preporuka je Antracol WG 70 i močivi sumpor prema uputama proizvođača. Važno je dobro natopiti pupove škropivom. Neki vinogradi nisu orezani ili lucnjevi nisu povezani no svejedno je potrebno napraviti prvu zaštitu i u takvim vinogradima. Posebno valja obratiti pažnju na vinograde koji su lani imali napad pepelnice ili grinja. Vinograde koji su blizu šumama mogu napasti štetnici koji grizu mlade pupove npr: sovice, grbakorci i sl. Štetnike možemo suzbiti s pripravkom Decis 100 EC u dozi 0,125 l/ha.

Preporuka za korove u vinogradu je Basta.

vd
Lijevo - Pupovi izgriženi od grbakorka, desno - Vunasti pup

Kontakt osoba i broj mob.
Petar Živković, 098 256 -924; petar.zivkovic@bayer.com

______________________________________________________________________________________________

Preporuke za sjevernu Dalmaciju, Hrvatsko Primorje i Istru

Ovisno o položajima i sortama u svim navedenim podregijama, loza je u fenofazi bubrenja pupova, pred kretanje vegetacije do izlaska mladica kod ranijih sorata i toplijih položaja.

U svim navedenim podregijama višak jesensko zimskih oborina stvara poteškoće u agrotehničkim zahvatima u lozi. Kiše koje praktično nisu stale kroz razdoblje jesen zima, a nastavile su i u rano proljeće su onemogućile redovite aktivnosti u održavanju vinograda.

Rezultat velikih oborina je da u prvoj dekadi travnja još imamo zahvate rezidbe, nepognojene vinograde, onemogućenost mehaničke obrade tla, a problematika redovite zaštite vinograda od bolesti kuca na vrata. Ovo je osobito naglašeno na zadarskom području gdje se na pojedinim položajima voda još nije povukla i ocijedila. Iz navedenih razloga je naglašen i problem zakorovljenosti. Vinogardari imaju mogućnost rješavanja problema zakorovljenosti herbicidima na bazi glifosata, flazasulfurona, flumioksazina i sl.

Na ranijim sortama toplijih položaja loza je u fazi razvoja prvih listića, pa se tu ne smije intervenirati s navedenim herbicidima. Ovdje, kao i na drugim pozicijama, ukoliko je došlo do kretanja vegetacije, preporučujemo herbicid na bazi glufosinata Basta 15. Basta 15 omogućava aplikaciju i u vegetaciji vinograda jer svojim temeljitim, a kontaktnim djelovanjem neće izazvati trajne štetne posljedice po lozu i ukoliko se dogodi greška u aplikaciji. U svim navedenim vinogradarskim podregijama loza je tik pred kretanje vegetacije ili je već krenula.

S obzirom na stadij razvoja loze, prognozirano nestabilno vrijeme s kišom u ovom tjednu uz dosta visoke prosječne dnevne temperature, vinogradari moraju razmišljati o prvim prskanjima vinove loze za zaštitu od crne pjegavosti, pepelnice eventualno prezimjele u pupovima, kao i zaštitu od grinja.
Za sorte koje nisu krenule preporučujemo tretman sa sredstvima na bazi sumpora sa povećanom količinom sredstva po ha (8kg) iz razloga suzbijanja erinoza i akarinoza, posebice na položajima gdje je ta problematika bila prisutna lani.

Za vinograde u kojima je loza u fazi bubrenja i pupanja treba se pripremiti za prva redovita prskanja protiv crne pjegavosti i pepelnice. Loze ranije epohe dozrijevanja, kao i toplijih položaja u idućem tjednu će biti u optimalnoj fazi (cca 1,5 cm visine) za suzbijanje od bolesti crna pjegavost (Phomopsis Viticola). 

Naša preporuka za prvo prskanje je pripravak Antracol WG iz Bayerove palete proizvoda za zaštitu vinove loze kao dokazani i visoko učinkovit proizvod u zaštiti od crne pjegavosti.

Uz visoku učinkovitost protiv bolesti crna pjegavost Antracol WG sadrži i cink (Zn) koji djeluje i kao mikrognojivo. Pored zaštite preparatom Antracol WG, uzgajanoj biljci se pruža mogućnost iskorištenja cinka prisutnog u formulaciji. Prilikom tretmana u koncentraciji od 0,2% sa preparatom Antracol WG, biljkama je dostupno 315 g cinka/ha. Pojava intenzivno zelene boje je rezultat iskorištenja cinka kao mikroelementa od strane biljke.

To je naročito važno za vinogradare koji primjećuju nedostatak ovog mikroelementa.

ve
Lijevo - Phomopsis rozgva, desno - Phomopsis rozgva i mladica

Kontakt osoba i broj mob.
Dean Crnošija, 098 419-229; dean.crnosija@bayer.com

______________________________________________________________________________________________

Podregije Dalmatinske zagore te Srednja i Južna Dalmacija

Možemo potvrditi da vegetacija kasni otprilike 10-14 dana. U vinogorjima su manje-više svi vinogradi u fazi vunastog pupa i početka otvaranja. U nizu kraških polja (Vrgoračko, Imotsko) postoji problem s površinskom vodom i do niza vinograda je nemoguće pristupiti. Zbog dugog ledenog perioda i kiše još dosta vinara nije obavila ni rezidbu te je početak sezone tehnički dosta problematičan. Za fenofaze možemo reći da nisu izrazito heterogene jer je u dosta vinogorja loza u sličnim fazama. Zbog vrlo visokih temperatura  možemo očekivati ubrzano otvaranje i porast te će se fenofaze mijenjati vrlo brzo pa vinogradari moraju biti uvijek na oprezu.

Preporuke su jako slične za obje podregije. Već sada je vidljiva problematika crne pjegavosti i u vinogradima se vide jasni simptomi više nego proteklih godina, stoga je potreban poseban oprez na ovu bolest.  U ovim fazama preporučujemo korištenje vrsnog pripravka Antracol WG 70, kao i to da se zbog kašnjenja više ne koriste bakrena sredstva jer bakar ima svojstvo usporavanja vegetativnog prirasta što nam nije u interesu. Bit će potrebna dva prskanja do faze dva ili tri prava listića. Kao partner za suzbijanje pepelnice preporučujemo sumporne pripravke. U onim vinogradima gdje je loza u porastu već preko dva prava listića zadnje je vrijeme da se, naročito pred prognozirano pogoršanje izvrši obavezna aplikacija Antracola WG 70.  Možemo očekivati i pojavu akarinoznih grinja te je preporuka na onim vinogradima gdje je prisutan ovaj problem koristiti Envidor SC

Zbog proteklog kišnog vremena i povećanja temperature korovi će se razvijati velikom brzinom te preporučujemo primjenu Baste, naročito u mladim vinogradima. Basta ne djeluje sistemično te pažljivom aplikacijom nema opasnosti za vaš vinograd.

Kontakt osoba i broj mob.
Stipe Đuzel, 098 359-814; stipe.duzel@bayer.com


Povezana biljna vrsta

Vinova loza

Vinova loza

Sinonim: - | Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Dokumenti


Tagovi

Bayer Savjeti Vinograd Vinogradari Vinova loza Prskanje Bolesti Pupovi Zaštita Crna pjegavost Grinje Vegetacija


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]