Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer
  • 03.05.2016. 16:30

Bayer savjeti za vinogradare 02.-08.05.2016.

Bayer vinogradari donose nove informacije o radovima i stanju u vinogradima!

  • 1.649
  • 83
  • 0

Bayer vinogradari donose nove informacije o stanju u vinogradima i bolestima koje trenutno najviše prijete sigurnom razvoju mladica vinove loze.

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Prošli tjedan u zapadnom dijelu kontinentalne Hrvatske zabilježena je temperatura zraka ispod 0, čak i do -7°C te je došlo do značajnijeg smrzavanja mladica i pupova vinove loze.

Osobito izraženo smrzavanje bilježimo na nižim položajima gdje je zabilježena šteta 100% posebice na jednoj od najosjetljivijih sorti - Škrlet. Većina vinograda ipak nije pretrpjela totalnu, nego djelomičnu štetu.

Gdje su temperature uzrokovale potpunu štetu preporučujemo ne raditi nikakve zahvate oko trsova već pričekati da krenu suočice ili spavajući pupovi.

Mladice oko 20 cm

Zbog značajnih oštećenja biljnog materijala, primjena sredstava za zaštitu bilja je ograničena jer u ovoj fazi trs ne može usvojiti sredstvo putem lista koji je tretnutno uništen. Smrznute mladice ne treba odstranjivati kako se ne bi oštetili zdravi pupovi, a moguće je da krenu i zaperci ako mladica nije potpuno smrzla. U vinogradima gdje je sačuvan dio zelene mase odnosno listova, poželjno je primjeniti tkzv. aminokiseline kako bi vinova loza lakše podnijela šok od mraza. Nakon primjene biostimulatora dalje se normalno nastavlja zaštita vinograda.

Djelomična šteta od mraza

U vinogradima gdje nije bilo šteta u proteklih nekoliko dana (srednja i istočna Hrvatska) porast loze je oko 20 cm i preporuka je štititi vinograde protiv plamenjače Antracol Combi s 2,5 kg/ha te protiv pepelnice s Nativom 0,2 kg/ha. Zbog hladnijeg vremena grinje još uvijek napadaju vinovu lozu. Gdje su prisutne erinoze ili grinje šiškarice preporučuje se primjena Envidorom u dozi 0,4 l/ha uz napomenu da svakako treba pričekati toplije vrijeme kako bi Envidor bio učinkovitiji.

Tijekom narednog tjedna još je uvijek aktualno plijevljenje trsova i zaštita vinograda protiv korova. Za učinkovito i djelotvorno suzbijanje korova u vinogradu preporučuje se primjena u trake, herbicida Basta 1,5l/ha.

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Prošli tjedan cijelu Hrvatsku obilježili su promjenjivi i varljivi vremenski uvjeti. Tako su i u navedenim podregijama s 26. na 27. travnja temperature naglo pale i izazvale značajnije štete uzrokovane mrazom, pogotovo na zadarskom području.

Štete od mraza Nadin

Minimalne temperature su se spustile čak ispod ništice. U Istri, na području Pazinštine, zabilježene su minimalne temperature i do -5°C. Cjelotjedno hladno vrijeme za posljedicu ima ili direktnu štetu na mladicama u vidu ožegotine od niskih temperatura ili stagnaciju vegetacije, odnosno porasta loze.

Zapažena je značajnija pojava grinja - uzročnika akarinoze i erinoze, posebice na cijelom području Istarske županije. Prognoza vremena za tekući tjedan ukazuje na relativno stabilno vrijeme s mogućnošću manjih oborina samo na riječkom području 3.5.2016.

Direktne štete na lozi i oslabljeni porast, rezultiraju i oslabljenim obrambenim potencijalom loze te njenom smanjenom otpornošću na napade bolesti i štetnika. To vinogradaru ukazuje na i poseban oprez u smislu zaštite loze.

Ukoliko do sada nije reagirao, vinogradaru toplo preporučujemo upotrebu aminokiselinskih, antistres pripravaka u kombinaciji sa sredstvima za zaštitu loze od bolesti i štetnika. S obzirom na štete, a to su oslabljeni obrambeni potencijal loze i zastoj u porastu, kvalitetnim odabirom sredstava možemo reagirati preventivno i spriječiti napad bolesti na vrijeme.

Antracol Combi predstavlja kombinaciju dviju djelatnih tvari koje preventivno kontaktno, ali i sistemično kurativno predstavljaju sigurnu zaštitu od plamenjače u ovoj fenofazi vinove loze, a u kombinaciji sa sredstvom Nativo daje maksimalnu sigurnost od mogućnosti razvoja i širenja pepelnice.

Mikal Flash predstavlja standard u zaštiti vinograda već duži niz godina, a sadrži dvije djelatne tvari. Prva je folpet koji djeluje kontaktno i vrlo učinkovito na crnu pjegavost, a druga je fosetil-AL sistemik s kretanjem prema korijenu silazno te prema najmlađim dijelovima biljke uzlazno. Al fosetil ujedno jača stanične stijenke i time pomaže lozi u oporavku. Na položajima gdje grinje izazivaju veće štete, naročito akarinozu koja sprječava normalan razvoj loze od samog početka vegetacije, preporučujemo akaricid Envidor u dozi od 0,4-0,5l/ha.

Štete od mraza Syrach Nadin

Kako je i razvoj divlje loze iz podloge u intenzivnoj fazi, ne preporučuje se daljnja primjena herbicida na bazi glifosata u prskanju korova. Glifosat se translocira putem poprskane divlje loze u korijenov sustav te nadzemne dijelove i tako može ozbiljno oštetiti cijelu biljku te izazvati sušenje iste. Tretiranje korova sredstvima na bazi glufosinata (Basta 15), omogućuje efikasno suzbijanje korova u vegetaciji bez posljedica na razvoj loze ako je sredstvo aplicirano na tzv. divlju lozu iz podloge.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Predviđanja o mogućim štetama od mraza su se nažalost obistinila pa možemo na pojedinim lokalitetima Oklaja, Promine, Kobiljače, Staševice, Imotskog i Skradinskog zaleđa govoriti o 100%-nim štetama na mladicama.

U jako oštećenim vinogradima berbe praktički neće biti, što će vinogradarima nanijeti velike ekonomske štete čak i u narednoj sezoni zbog česte nemogućnosti da u ovoj godini obnove uzgojni oblik trsa i zbog povećane brige za vinograde da se što prije oporave. Obvezno je provesti zaštitu u kombinaciji s aminokiselinskim pripravcima.

Žilavka, Oklaj, štete od mraza

Tjedan koji je pred nama će sve do samog kraja biti kišan, točnije do petka, subote, no zbog relativno niskih temperatura opasnost od pojave bolesti će biti umjerena. Oni vinogradari kod kojih je porast mladica intenzivniji trebaju već sada prijeći na sistemičnu zaštitu i koristiti pripravke Antracol Combi ili Mikal Flash za suzbijanje plamenjače te Nativo WG 70 za zaštitu od pepelnice.

Mratovo, štete od mraza

Ukoliko imamo napad grinja, štete se sada već dobro vide pa za suzbijanje uzročnika akarinoze i erinoze preporučujemo Envidor SC. Pojedina vinogorja (Pelješac, Imotski, Promina, Drniš), što zbog sortimenta, što zbog položaja, imaju heterogenije fenofaze pa za one vinograde gdje je porast manji od 10 cm preporučujemo korištenje pripravka Antracol WG 70, uz sumporni pripravak.

U vinogradima će početi intenzivni radovi na plijevljenju te se upozoravaju vinogradari da poštivaju radne karence nakon aplikacije zaštitnih sredstava.

Jeste li znali..

Da 45-ta paralela prolazi kroz: Bordeaux, Toscanu, Piemonte, dolinu Rhone, ali i kroz Hrvatske vinske regije Istre, Slavonije i Podunavlja.


Fotoprilog


Dokumenti


Tagovi

Bayer Vinogradarski savjeti Plamenjača Pepelnica


Partner