Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bayer vinogradar
  • 02.06.2015. 10:45

Bayer savjeti za vinogradare 01.-07.06.2015.

Luna Experience iznimno učinkovito djeluje na pepelnicu, a iskustva s terena pokazuju i izvrsnu djelotvornost na sivu plijesan.

  • 1.296
  • 63
  • 0

Stigao je novi tjedan, a s njime i novi savjeti za zaštitu vinograda. Pročitajte što kažu Bayer stručnjaci!

Preporuke vinogradarima kontinentalne regije

Cvatnja je počela u većini vinograda u kontinentalnoj Hrvatskoj. Vinogradari koji su prskali kvalitetnim preparatima u fazi prije cvatnje, mogu pričekati sa zaštitom idućih 14 dana. Vinograde koji nisu prskani potrebno je zaštititi pripravcima Luna Experience (0,375 l/ha) i Mikal Premium (3 kg/ha). U spremnike je potrebno prvo staviti Luna Experience, a nakon toga Mikal Premium kako ne bi došlo do grušanja pripravka. Ova kombinacija osigurava zaštitu vinograda punih 14 dana ili do kraja cvatnje.

Osušeni trs (ušljenac)

Grinje šiškarice su prisutne u svim vinogorjima kontinentalne Hrvatske i pojavljuju se na mladim listovima koji gube fotosintezu. Jaki napadi grinja uzrokuju stradanje mladih grozdova, što u konačnici vodi do velikih šteta u vinogradima. Grinje se prskaju pripravkom Envidor (0,4 l/ha). Najveći napadi zamijećeni su na sortama rizling rajnski i graševina. Korovi u vinogradu uspješno se mogu riješiti pripravkom Basta (2 l/ha) u trake ispod trsova. Mlade vinograde koji su posađeni do prije mjesec dana ove godine, također je potrebno zaštititi protiv bolesti. Za zaštitu preporučujemo pripravke Antracol WG 70 (2 kg/ha) i Nativo (0,2 kg/ha).

Preporuke vinogradarima sjeverne Dalmacije, Primorja i Istre

Vinova loza je u fenofazi cvatnje. To predstavlja otegotnu okolnost u smislu svih agrotehničkih zahvata. Pravila struke nalažu da se u razdoblju cvatnje zahvati na lozi smanje na što manju moguću mjeru. Ukoliko je vinogradaru po rasporedu plan zaštite ovaj tjedan, preporučujemo tretman neovisno o fenofazi, kako bi se spriječili veći gubici prinosa već u ovoj fazi razvoja. Ovotjedna vremenska prognoza sugerira stabilno i toplo vrijeme, ali poučeni iskustvima iz proteklih godina, nužno je preventivno djelovati na sve bolesti koje napadaju cvat vinove loze. To su plamenjača na mladom cvatu, botritis u najranijoj fazi na cvatu, tzv. "zeleni botritis", te pojava pepelnice na cvatovima i formiranim oplođenim grozdićima kod ranijeg sortimenta.

Plamenjača u cvatu

Mikal Premium (3 kg/ha) sa svoje tri djelatne tvari suzbija plamenjaču u svim stadijima razvoja. Nativo (0,2 kg/ha) svojim djelovanjem preventivno sprječava pojavu pepelnice, ali i suzbija gdje se eventualno pepelnica pojavila. Daljnjim razvojem vegetacije, povećavanjem temperatura i višom relativnim vlagom zraka kao posljedica visokih temperatura, pepelnica će polako postati ozbiljniji problem u zaštiti vinograda. Nativo je najkvalitetniji odgovor za te izazove. Luna Experience (0,375 l/ha) je novi kombinirani fungicid (fluopiram+ tebukonazol) širokog spektra djelovanja. Ukoliko se umjesto pripravka Nativo odlučite za Luna Experience, u spremnike je potrebno prvo staviti Luna Experience, a nakon toga Mikal Premium kako ne bi došlo do grušanja pripravka. Luna Experience iznimno učinkovito djeluje na pepelnicu, a iskustva s terena pokazuju i izvrsnu djelotvornost na sivu plijesan.

Za ranije sorte koje polako su u završetku cvatnje u tzv. fazi "čišćenja" grozdića i kada se siva plijesan aktivirala, preporučujemo dodavanje botricida Teldor (1,5 l/ha). Teldor spada u najefikasnije proizvode u zaštiti od sive plijesni u svim stadijima razvoja. Kombinaciju navedenih pripravaka u preporuci čine sredstva koja najefikasnije suzbijaju cijeli spektar navedenih bolesti. Kako vremenska prognoza za ovaj tjedan daje naznake stabilnijeg vremena te daje prostora vinogradaru da kvalitetnom aplikacijom i odabirom najboljih sredstava svede moguće gubitke prinosa u cvatnji na minimum.

Preporuke vinogradarima Dalmatinske zagore te srednje i južne Dalmacije

Malvasija dubrovačka bijela u cvatnji

Kraj prethodnog i početak ovog tjedna su obilježile oborine te promjenjivo vrijeme. Oborine su u svim vinogorjima bile obilne te u kombinaciji s temperaturama iznad 22°C stvoreni su uvjeti za vrlo jake zaraze plamenjačom. Meteorolozi predviđaju promjenjivo vrijeme i sljedećih par dana pa možemo reći da počinje najintenzivnije razdoblje zaštite gdje se sve greške skupo plaćaju. Vinova loza je u fazama pred cvatnju i u cvatnji te je vrlo osjetljiva na biljne bolesti. Veoma brzi prirast se nastavlja i iznimno je važno u ovim uvjetima kišnog i toplog vremena izabrati najbolje pripravke na tržištu. Osim ovoga osobito je važno da se vinogradari koji aplikaciju obavljaju atomizerima obavezno pridržavaju preporuke o dozi jer je to najveća greška prilikom aplikacije jer zbog smanjenih volumena vode često se aplicira i s manjom dozom djelatne tvari.

Za zaštitu od plamenjače preporučuje se tretman s Mikal Premium (3 kg/ha). Ukoliko slučajno u svojim poljoljekarnama ne možete kupiti Mikal Premium (3kg/ha), izvrsna zamjena će biti i pripravci Melody Duo (2,5 kg/ha u 1000 l/ha vode) te Verita (2,5 - 3 kg u 1000 l/ha vode) koji se također odlikuju kurativnim svojstvima. Za pepelnicu treba dodati pripravak Nativo 75 WG ( 0,2 kg/ha) ili Falcon EC 460 (0,4 l/ha). Oni vinogradari koji koriste leđne ili neke druge prskalice kojima se troši veći volumen vode (900-1000 lit/ha), mogu se pridržavati i upute o koncentraciji, ali i doze sredstva po hektaru.

U ovim fenofazama su vinogradari često u dilemi da li prskati ako je cvatnja već počela. Odgovor je jasan - bez obzira na to što je cvatnja već počela, ako je vrijeme za prskanje, obavezno prskati! Štete od plamenjače u ovom stadiju vinove loze mogu biti katastrofalne, dok je utjecaj prskanja na oplodnju zanemariv ili se mjeri u par postotaka.

Jeste li znali?

Da su na području Istre od 1864. površine pod vinogradima sa 14.443 ha narasle do 47.063 ha 1886. godine. Prosječno godišnje povećavanje je bilo 1.500 ha/godišnje.


Tagovi

Bayer Bayer vinogradar Savjeti za vinogradare Mikal Premium Luna Experience Zaštita vinograda Grinje šiškarice Nativo Envidor Korovi u vinogradu


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]