Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 26. Izložba mladih vina u Ludbregu
  • 29.01.2018. 09:00

Arhitekt šampion crnih vina!

Među 589 uzoraka crno vino arhitekta i vinara Stjepana Vučemilovića iz Zadra osvojilo šampionskih 85 bodova. U kategoriji bijelih vina najbolji Chardonannay iz ludbreškog vinogorja vinara Dražena Para.

Foto: Mladen Matijašec
  • 1.445
  • 110
  • 0

Pobjediti na prestižnoj izložbi u Ludbregu s vinom iz dalmatinskih Ravnih kotara uspjeh je koji se teško može i zamisliti. A upravo to je pošlo za rukom Stjepanu Vučemiloviću, arhitektu i vinaru iz Zadra. U konkurenciji više od 300 vinara uglavnom iz kontinentalne Hrvatske, ali susjednih Slovenije i Mađarske, koliko ih je sudjelovalo na upravo završenoj 26. Izložbi mladih vina u Ludbregu, Vučemilovićevo vino od introduciranih sorti Merlota i Syraha osvojilo je 85 bodova, najviše u kategoriji crnih vina.

Šampionskih 85 bodova

"Znao sam da imam dobro vino, ali titulu šampiona nisam očekivao", kaže Vučemilović. On je, inače, poznati zadarski arhitekt s vlastitim projektnim biroom, a i vinarstvo mu je, ističe, "više od hobija". Ima vinograde na poziciji Špetica i Cerodol kod Zadra, a osim vina, od prirodno posušenih bobica proizvodi prošeke i pjenušce. Više puta je nagrađivan na Sabatini i drugim smotrama vinara i vinogradara u Dalmaciji. Vučemilović ponosno ističe da je i član Udruge vinogradara i vinara Nadin, mjesta koje se može podičiti s više od 100 hektara vinograda u ekološkom uzgoju što je ujedno i najveće područje s ekoproizvodnjom vina u Hrvatskoj.

U kategoriji bijelih vina šampion je Chardonannay iz ludbreškog vinogorja vlasnika Dražena Para koji je također kao i Vučemilović osvojio 85 bodova.

Rekordan broj uzoraka i vinara

Inače, na izložbu čiji je organizator ludbreška Udruga vinogradara 'Trsek', a glavni pokrovitelji Varaždinska županija i Grad Ludbreg, bilo je prijavljeno čak 589 uzoraka, od čega 577 uzoraka vina, šest voćnih vina i šest rakija.

Najzastupljenija su bila bijela vina, među kojima je bilo najviše onih proizvedenih od mješavine bijelih sorata, dok je ostalih vrsta bilo manje, ali su članove ocjenjivačke komisije, sasatvaljene od certificiranih enologa, ugodno iznenadila kvalitetom.

Čak 528 odličja

U kategoriji bijelih vina šampion je Chardonannay iz ludbreškog vinogorja vlasnika Dražena Para koji je također kao i Vučemilović osvojio 85 bodova.

Uz dvije titule šampiona dodijeljena su i brojna druga priznanja. Zlatno odličje i diplomu 'Zlatni trsek' dobilo je ukupno 105 vina, srebrno odličje 328 vina, a brončano njih 95.

Zamjenik župana Tomislav Paljak Varaždinske županije čestitao je vinarima, a posebno Udruzi vinogradara "Trsek", koja gotovo tri desetljeća organizira izložbu na kojoj iz godine u godinu sudjeluje sve veći broj vinara s većim brojem prijavljenih uzoraka vina. "Ludbreški kraj danas je prepoznatljiv i po vinu, a za 'brendiranje' ludbreške regije, zahvalnost dugujemo i Udruzi vinogradara 'Trsek'",rekao je Paljak i dodao da su spomenuta Udruga i proizvođači vina čuvari i okusa mirisa varaždinskog kraja. "Da nije samo hrana ono što vrijedi u Varaždinskoj županiji, dokazuju brojne nagrade s raznih domaćih i međunarodnih izložbi vina na kojima naši vinari postižu uspjehe i promoviraju naš kraj", rekao je Tomislav Paljak.

Više sredstava za poljoprivredu

Kako prenosi portal Varaždinski.hr, Paljak je naglasio kako je Varaždinska županija prepoznala važnost poljoprivrede i podsjetio da je u proračunu za ovu godinu predviđeno triput više sredstava upravo za poljoprivredu.

Županija dodjeljuje poticaje za modernizaciju proizvodnje - za sve što treba u podrumu, kao i za zaštitne mreže, navodnjavanje i sufinanciranje nastupa na sajmovima. Ove godine uvodimo i nove poticaje. Pozivam sve da koriste poticaje iz mjere 'održiva poljoprivreda' putem kojih se daje mogućnost za osiguranje nasada, o čemu više informacija svi zainteresirani mogu dobiti u našem Upravnom odjelu za poljoprivredu i ruralni razvoj", istaknuo je Paljak te zahvalio vinarima i svim sudionicima trodnevne 26. Izložbe mladih vina koja je započela u petak 26. i završila u nedjelju 28. siječnja.

Predstavnici vinarskih udruga iz cijele Hrvatske

Zadovoljstvo uspjehom ovogodišnje manifestacije, rekordne po broju vinara i uzoraka vina nisu krili ni gradonačelnik Grada Ludbrega, Dubravko Bilić kao i Zlatko Brunčić, predsjednik i Mladen Matiješec, tajnih udruge Trsek. Oni su posebno zadovoljni što su im se i ove godine na 26. izložbi mladih vina u Ludbregu pridružili prijetelji iz vinarskih udruga Nadin iz Nadina, Belica iz Kastva, Brina iz Zeline, Bilikum iz Križevaca, Grozd iz Velike Gorice, te predstavnici prijateljskih udruga iz Slovenije i Mađarske, kao i brojni vinari Udruga iz Varaždinske županije.

Foto: Mladen Matijašec


Tagovi

Vraždinska županija Trsek 26.izložba mladih vina Tomislav Paljak Stjepan Vučemilović Dražen Par


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."