Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti vinove loze
  • 13.07.2018. 10:15

Ako vidite bele prevlake na vinovoj lozi, u pitanju je cikada Metcalfa pruinosa

Odrasle jedinke i larve hrane se sisanjem sokova biljaka. To dovodi do slabijeg porasta i iznurivanja biljke domaćina. Indirektne štete nastaju usled lučenja medne rose.

Foto: PIS Vojvodina
  • 2.562
  • 143
  • 0

U vinogradima su registrovane larve prvog i drugog razvojnog stupnja cikade Metcalfa pruinosa na naličju listova vinove loze. U pitanju je insekt koji napada veliki broj šumskog i ukrasnog drveća, voćne vrste, vinovu lozu, neke zeljaste biljke. Prepoznaćete pojavu po belim, lepljivim prevlakama na listovima.

Voštana tvorevina i medna rosa simptomi cikade

Ova cikada razvija jednu generaciju godišnje. Prezmljava u stadijumu jaja, koje ženka polaže u pupoljke ili pukotine na kori biljki hraniteljki. Larve se pile sredinom maja i odlaze na najmlađe biljna delove i najmlađe lišće. Slabo su pokretne, grupišu se i obilno luče belu, voštanu tvorevinu, koja liči na vatu. Odrasle jedinke i larve hrane se sisanjem sokova biljaka. To dovodi do slabijeg porasta i iznurivanja biljke domaćina. Indirektne štete nastaju usled lučenja medne rose, tokom toplog vremena, na koju se naseljava gljiva čađavica, čime je umanjena tržišna vrednost napadnutih plodova.

Suzbijanje Metcalfa pruinosa

Ukoliko se uoči prisustvo ove cikade, preporučuje se mehaničko uklanjanje i uništavanje napadnutih biljnih delova. Memijske mere kontrole često ne daju zadovoljavajuće rezultate, jer su larve i imala pokretvljivi. Ipak, moguće je koristiti sredstva koja tope voštanu prevlaku i dovode do njenog curenja: Sylvet 250 ml na 100l vode u kombinaciji sa insekticidom Calipso 0,15-0,2 l/ha ili Confidor 0,5-0,6 l/ha.

Izvor: PSS Sombor, RC Leskovac


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Metcalfa pruinosa Cikada Vinograd Vinova loza Simptomi Suzbijanje Medna roda


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.