Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najbolji vinograd
  • 27.11.2022. 15:00

5 najboljih vinograda na svijetu

O vinogradima i vinarijama glasa Akademija koja se sastoji od nešto manje od 500 svjetskih stručnjaka za vino i putovanja

Foto: Facebook/Antinori nel Chianti Classico
  • 3.903
  • 305
  • 0

Vinski turizam iznimno je važan za globalna, ali i lokalna gospodarstva - on stvara radna mjesta izravno u vinarijama, ali i potiče posjetitelje na obilazak čitavog područja te veže prihode iz drugih djelatnosti. S tim je ciljem Andrew Reed osmislio ideju najboljih svjetskih vinarskih odredišta (World's Best Vineyards) kojom se od 2019. proglašava lista njih stotinu, diljem svijeta. 

O vinogradima i vinarijama glasa Akademija koja se sastoji od nešto manje od 500 svjetskih stručnjaka za vino i putovanja. Podijeljeni su u 22 svjetske regije, a svaka ima svoga voditelja i 36 glasača. Najmanje 25 posto panelista iz svake regije mijenja se svake godine kako bi se osigurale nove perspektive. Panel se sastoji od sommeliera, vinskih novinara, stručnjaka za putovanja i ljubitelja vina koji često putuju. 

Moraju se držati određenih pravila, a neka od njih su, primjerice, da članovi akademije glasuju samo za iskustvo u vinogradu i vinariji, a ne za vinara. Također, ovi objekti moraju biti otvoreni za javnost, a kušanje vina se ne može obaviti nikako drugačije nego u samoj vinariji, na licu mjesta. Strogo se pazi na bilo kakvu mogućnost sukoba interesa. 

Pet najboljih vinograda

I ove je godine izabrano 100 najboljih, a mi vam predstavljamo njih pet: 

1. Antinori nel Chianti Classico (Marchesi Antinori), Italija

Prvo mjesto je pripalo Antinori nel Chianti Classico (Marchesi Antinori) iz Toskane u Italiji (naslovna fotografija, op.ur.). Obitelj Antinori proizvodi vino od 1385. godine. Šest stoljeća i 26 generacija kasnije stvorena je vinarija koja postavlja standarde za modernu proizvodnju vina. Otvorena je 2012. nakon sedam godina izgradnje, a odlikuje se jedinstvenim dizajnom vinarije na čijem krovu se nalaze vinogradi i Restoran Rinuccio 1180 u kome se pripremaju tradicionalna toskanska jela.

Na 4,6 hektara vinograda zasađene su Chianti Classico, Sangiovese, a na imanju se uzgajaju tradicionalne lokalne sorte kao što su Canaiolo, Ciliegiolo, Colorino, Malvasia Nera i Mammolo, te male količine međunarodnog Cabernet Sauvignona i Cabernet Franca.

2.  Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal, Španjolska

Na drugom mjestu je španjolski vinograd Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal iz Rioja. Osnovan je 1858. godine, a prva berba je bila 1862. godine. Pokrenuli su trend prekrivanja boca Rioje zlatnom mrežom, a vina ovoga imanja su postala toliko popularna ranog dvadesetog stoljeća da im je bio potreban poseban pečat da bi osigurali autentičnost.

Prepoznatljiv dizajn iz Rioja (Foto: FB/Bodegas Marqués de Riscal)

Marqués de Riscal je zaslužan za uvođenje bijelih vina u obližnju pokrajinu Rueda. Prepoznatljivi su po jedinstvenom hotelu otvorenom 2006. godine u kome se služe vina Rioje i jela Baskije.

3. Montes, Čile

Treće mjesto pripalo je čileanskoj Montes u dolini Colchagua kojega su kreirala četvorica prijatelja. Oni su kasnih osamdesetih godina prošlog stoljeća počeli s razvojem vinograda, a sada svoja vina prodaju u više od 100 zemalja. Vinarija je otvorena 2004. i ima tehnologiju gravitacijskog toka. 

4. VIK, Čile

Na četvrtom je mjestu još jedan vinograd iz Čilea, VIK iz doline Cachapoal, u podnožju Anda. To je jedna od najnaprednijih, umjetničkih i holističkih vinarija na svijetu. Nastala je kao vizija norveškog biznismena Alexa Vika i njegove supruge Carrie. Započeli su na 4.500 hektara netaknute zemlje 2004. godine, a sada proizvode mješavine vina od crnog grožđa koje podižu ljestvicu kvalitete južnoameričkih vina i istovremeno hvataju duh vremena u enoturizmu.

Vinogradi u podnožju Anda (Foto: FB/VIK)

5. Schloss Johannisberg, Njemačka

Nijemci su zauzeli peto mjesto. U vinariji Schloss Johannisberg iz Rheingaua mogu se pohvaliti zaista dugom tradicijom. Vinogradi su zasađeni 817. godine. U zamku se nalazi najstarija vinarija rizlinga na svijetu. Imaju 1200. godina zapisane povijesti i prava su poslastica za enofile. Njihova je vinoteka stara 900 godina, a najstarije vino je iz 1748. godine.

Najstarije vino datira iz 1748. godina (Foto: FB/Schloss Johannisberg)

Listu prvih 50 najboljih vinograda potražite putem ovoga linka.


Tagovi

Vinski turizam Najbolji vinogradi Andrew Reed Glasanje Akademija


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.