Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj bosiljka
  • 07.09.2020. 14:00

Za predstojeće hladne dane, uzgajajte bosiljak u kućnim uslovima

Sveži listovi imaju antibakterijska i antiseptička svojstva pa se mogu koristiti u lečenju infekcija. Može se primenjivati lokalno dok direktno stavljanje listova bosiljka na rane, sprečava bakterijske infekcije.

Foto: Depositphotos/tab62
  • 1.570
  • 54
  • 1

Nalazimo se u periodu kad ubiramo plodove svog predanog rada i još uvek ih možemo koristiti u svežem stanju. Ali mnoge od gajenih biljaka potrebne su nam i u periodu zime pa ih treba pravilno pripremiti i skladištiti.

Ovih dana pripremam sok od bosiljka i mente kog sam samo malo uzgojila u saksijama na balkonu, ali opojni miris ove dve lekovite vrste želim da osetim tokom jeseni i zime pa sam se odlučila na pripremu čaja i soka.

Bosiljak je jednogodišnja, vrlo aromatična biljka, ovalnih uglavnom zelenih listova, ali se često gaji i sa onima u crvenoj boji. Ima četvrtastu stabljiku, čija se visina kreće između 30 do 50 cm. Cvetovi su sitni, bele boje, ređe ljubičasti i privlače mnogo pčele. Reč "bosiljak" dolazi od latinske reči basilicum što znači kraljevski i odražava poštovanje drevnih kultura prema ovoj biljci. Prvi pisani tragovi o ovom biljci nalaze se u Egiptu i to pre četiri milenijuma. Postoji oko 150 različitih vrsta i sve imaju specifičan izgled i ukus. Raste u raznim delovima sveta, a prvo je gajen u Indiji.

Biljka skromnih zahteva

Nije mnogo zahtevan tako da se može gajiti u saksijama, na balkonu, kako bi domaćice u kuhinji imale uvek svež začin. Bosiljak se i najčešće uzgaja u kućnim uslovima.

Kako uzgajati bosiljak?

Ima jako antioksidativno dejstvo, koje štiti organizam od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, sprečavaju starenje ćelija i nastanak nekoliko vrsta raka. Štiti srce i krvne sudove, a preventivno deluje na astmu.

Bosiljak sadrži dosta vitamina B6, A, C i magnezija. Magnezijum jača srčani mišić i sprečava pojavu infarkta.

Najčešća upotreba u svežem stanju

Sveži listovi imaju antibakterijska i antiseptička svojstva pa se mogu primenjivati u lečenju infekcija. Može se koristiti lokalno dok direktno stavljanje listova bosiljka na rane, sprečava prodor bakterija.

Njegove lekovite osobine su:

  • snažan je antioksidans;
  • ima antibakterijske osobine;
  • jača imuni sistem;
  • sprečava oksidaciju holesterola;
  • štiti srce i krvne sudove;
  • pomaže u borbi protiv infekcija;
  • smanjuje upale uzrokovane artritisom;
  • leči migrenu kao i
  • upalu bubrega.

Njegova upotreba u kulinarstvu je višestruka, a nabrojaćemo samo neke.

Uzgoj začinskog i ukrasnog bilja: Mnogo ljubavi, malo ulaganja i dobra zarada

U pripremanju hrane, naročito u mediteranskoj kuhinji dosta se koristi kao dodatak jelima, a kao i većinu začina najbolje ga je dodavati na kraju kuvanja i to u svežem stanju jer ima intenzivniji ukus. U kombinaciji sa drugim sastojcima prave se razni umaci, zatim pri pripremanju testenina, riže, salata, sireva, mesa, ribe, marinada i brojnih drugih jela.

Može biti svež i tokom zime

Često se koristi i kao dekorativna biljka u restoranima i kafićima, naročito u poslednje vreme kad se pridaje mnogo više pažnje dekorisanju hrane.

Takođe, od njega se može pripremiti ledeni dezert u kombinaciji sa limunom.

Da bismo imali bosiljak svež tokom zime možemo ga sačuvati i na veoma zanimljiv način tako što ćemo ga sitno iseckati i ravnomerno rasporediti u posudu za led, preliti vodom i staviti u zamrzivač. Tokom pripreme jela za vreme zime dodati kocku leda sa bosiljkom. Na ovaj način ne gubi aromu niti eterična ulja.

Čaj od bosiljka možemo pripremati i od svežih ili od suvih listova i on ima lekovito dejstvo. Priprema se tako što iseckane sveže listove prelijemo vrućom vodom, ostavimo da odstoji osam minuta, procedimo i čaj je spreman za konzumiranje.

6 začina koje možete gajiti u dvorištu i u kući

Postoji mnogo recepata i o pripremi sokova od bosiljka. A ja sam se odlučila za ovaj:

U posudu dodati jedan litar vode i 400 grama šećera, a kada voda prokuva i šećer se otopi dodati četiri kašike iseckanog bosiljka. Kuvati još 10 minuta, nakon toga ostaviti da se ohladi, zatim procediti i dodati sok od jednog ili dva limuna i sipati u boce. 


Tagovi

Uzgoj bosiljka Sveži bosiljak Aromatična biljka Antioksidativno dejstvo Sveži listovi Lekovite osobine Dekorativna biljka Čaj od bosiljka Sok od bosiljka


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!