Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Edukacija o gljivama
  • 30.09.2018. 13:00

Za kupce gljiva i uputstvo za upotrebu

Gljivari iz Krupnja zadali su sebi zadatak da će svakog zainteresovanog prvo obučiti kako razlikovati otrovnu od jestive gljive, kako onu jestivu pripremiti i koja od njih ima i lekovitih svojstava - pa tek onda prodati je.

Foto: Julijana El Omari
  • 2.865
  • 32
  • 0

Ne kaže se badava, u polušali, "neke gljive su jestive više puta, neke samo jednom"! Iako su pečurke višestruko korisne u ishrani, a pojedine i vrlo lekovite, potrebno je provereno znanje onoga koji ih bere i sakuplja po šumama, divljim predelima i teško dostupnim mestima, da ne bi došao u situaciju da ugrozi zdravlje, a često i sam život onih koji ih konzumiraju. To je razlog zašto Udruženje gljivara "Rađevina" iz Krupnja održava i obuke, ne samo za svoje članove, nego i za kupce.

"Ljudi zaziru malo od gljiva iz straha da ne naiđu na onu otrovnu - naš zadatak i jeste upravo da ih obučimo. U Krupnju radimo poređenje jestive i otrovne gljive, da bi narod uvideo kako da prepozna onu koju sme da konzumira i onu koju ne sme", kaže Milosav Teovanović, predsednik ovog udruženja.

Branje pečuraka: Svako eksperimentisanje može da bude kobno

Poređenjem se uviđa razlika

Ovo Udruženje iz Zapadne Srbije postoji svega tri godine i broji oko 60 članova, a često za sebe kažu da su osnovani da bi obrazovali sve zainteresovane o gljivama. Upravo poređenjem jestivih i njihovih otrovnih dvojnica svaki ljubitelj ili početnik gljivar može lako da uvidi razliku. Uvek se kreće od one najpoznatije - sa crvenom kapicom i belim tačkicama.

Muhara (amanita muscaria) ima bele listiće sa donje strane i beli koren sa crvenom kapom i belim flekicama, koje kiša najčešće spere, pa se ne vide. S druge strane jajčara (amanita caesarea) je jestiva i ima žute listiće i žut koren. Lisičarku često pomešaju sa zavodnicom. Zavodnica je mnogo tamnije žuta, gotovo žućkato crvena, i što je najvažnije lisičarka nikad ne raste na panju, a zavodnica obavezno raste uz panj”, objašnjava Teovanović.

Teovanović
Udruženje gljivara "Rađevina" iz Krupnja održava i obuke

50 vrsta gljiva može bezbedno da se jede

Oko 50 vrsta gljiva može bezbedno da se jede, a određen broj je uslovno jestiv, odnosno postoje one gljive koje pre konzumiranja moraju da imaju određenu termičku obradu.

"Svaka gljiva ima svoj karakterističan ukus. Recimo sunčanica je lepa onako ispžena, najbolja pohovana, omlet gljiva je naravno sa jajima fantatična, vrganji sušeni sa začinima su odlični, mogu da se kuvaju, mariniraju, da se duboko zamrzavaju, a lisičarka je dobra za marinade. Postoje gljive koje kad ih termički obrađujete pocrne, to vizuelno možda ne izgleda lepo, ali ukus je jako dobar", objašnjava Milosav.

Kako da uzgajate gljive u vašem vrtu ili voćnjaku

Lekovite gljive se ne kuvaju

Razne pečurke najčešće se nalaze na slabo dostupnim mestima u šumama oko nas, međutim mnoge nisu samo jestive, već i lekovite, a to je isto nešto o čemu Udruženje gljivara iz Krupnja edukuje svoje polaznike ili samo zainteresovane prolaznike i kupce.

"Gljiva brezova guba, dokazano je dobra za urinarni trakt - ne treba je kuvati, već prokuvati vodu, ubaciti u vodu mlade iseckane delove, koji su prethodno osušeni i zaleđeni. Bilo koje lekovite gljive se ne kuvaju! Hrastova sjajnica ili šumska kašika dobra je za razna oboljenja i alergije, a u kineskoj medicini koristi se već 5.000 godine za lečenje kancera, poznata kao Reiši (Reishi) gljiva - vrlo je lekovita. S druge strane, ćuranov rep je gljiva budućnosti, jer ubija ćelije raka, a ostalim ćelijama ne smeta. Još uvek je sve u fazi ispitivanja ove gljive, jer pokazuje potencijal kao lek za rak, pa često i sada žene koje preventivno piju tinkturu ove gljive neće oboleti od raka dojke ili grlića materice”, tvrdi predsednik Udruženja gljivara "Rađevina".

Gljive
Pečurke se najčešće nalaze na slabo dostupnim mestima u šumama oko nas

Bilo da organizuju ukusne zakusne za svoje članove, ili u saradnji sa drugim udruženjima, ili samo izlažu na raznim manifestacijama po zemlji, gljivari iz Krupnja zadali su sebi zadatak da će svakog zainteresovanog prvo obučiti kako razlikovati otrovnu od jestive gljive, kako onu jestivu pripremiti i koja od njih ima i lekovitih svojstava - pa tek onda prodati je.


Tagovi

Pečurke Gljive Udruženje gljivara Rađevina Krupanj Milosav Teovanović Obuka


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...