Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Razmnožavanje biljaka
  • 04.06.2022. 07:30

Vrijeme je za uzimanje ljetnih reznica

Sada se uzimaju reznice ruže, hortenzije, ukrasne dunje, jasmina, pelargonija, jorgovana, berberisa, četinara, bobičastog voća, lovora, lavande i mnogih drugih vrsta

Foto: Depositphoto/NewAfrica
  • 1.777
  • 192
  • 0

Period pred nama je idealan da se uzmu reznice raznih biljnih vrsta i da ih tako razmnožimo. Grančice su pune biljnih sokova i tek počinju da postaju drvenaste. Neke se bolje ukorjenjuju dok su potpuno zelene, a za druge je bolje sačekati da počne proces lignifikacije, stvaranja drveta.

Uzimanje reznica

Najčešće se uzimaju dijelovi grančica dugi od 10 do 20 cm. Kada želimo razmnožiti vrste koje formiraju višegodišnji grm potrebno je uzeti mladu granu koja je odrvenila pri dnu, da je srednji dio u fazi prelaska i da je vrh još uvijek zelen. Idealno je da ima dva do četiri pupoljka.

Kada želimo razmnožiti bobičasto voće, reznice se uzimaju poslije berbe, a kod cvjetnih uzimamo ih 10 do 15 dana poslije cvjetanja.

Za ruže čekajte da ocvatu (Foto: M.C.Celić)

Rezidbu obaviti oštrim i dezinfikovanim alatom. Biljke s kojih uzimamo reznice trebaju biti zdrave, ne smiju imati simptome oboljenja ili znakove napada štetočina. Pupoljci treba da su dobro razvijeni. S reznice se uklone listovi, no ostave se dva gornja.

Jednostavno razmnožavanje hortenzije reznicama

Kako bi podstakli formiranje korijena, potrebno je donji dio od 3 cm umočiti u smjesu hormona za oživljavanje ili možemo koristiti rastvor vrbe.

Ljubitelji ruža mogu provjeriti da li mogu uzeti reznice pritiskom na trn sa strane.  To su nedozreli jednogodišnji prirasti. Ako se polomi, to je znak da je grančica završila procese i da se može ukorijeniti. Njezine reznice moraju imati tri do četiri pupoljka i biti duge do 20 cm.

Dakle, sada se uzimaju reznice ruže, hortenzije, ukrasne dunje, jasmina, pelargonija, geranija, kerije, jorgovana, budleje - letnog jorgovana, berberisa, četinara, bobičastog voća, lovora, lavande, lovor višnje, ružmarina, viburnuma, šeflere i drugih vrsta. Prije rezanja potrebno je matični grm dobro zaliti. To će osigurati da reznice budu dobro snabdjevene vodom i smanjićemo stres od rezidbe.

U slučaju da želimo razmnožiti tuju, uzimamo grančicu s komadićem starog drveta.

Razmnožite maline (Foto: Depositphotos/uk610)

Sadnja reznica

Za sadnju pripremite male posudice i rahli supstrat koji je prethodno dezinfikovan. Supstrat možete i sami napraviti od 1/3 pijeska i 2/3 obične zemlje. Posudicu napunite, pritisnite sadržaj i dobro zalijte. Ostavite preko noći da se suvišna voda ocijedi. Sljedeće jutro olovkom napravimo rupu u koju utisnemo reznicu na dubinu od 2 do 4 cm i pritisnemo zemlju oko nje.

Posudicu s posađenom reznicom možemo staviti na mjesto koje je u sjeni, da ne bude direktno izložena Suncu. Optimalna temperatura se kreće oko 25ºC, a vlažnost vazduha treba da je oko 80 posto.

Na donjem dijelu reznice neophodno je da postoji dio iz koga će se razviti korijen, a na gornjem od dva do četiri pupoljka iz kojih će se razviti nadzemni dio. Kako bi spriječili isušivanje, na gornji rez prije sadnje možemo svijećom nakapati vosak ili parafin ili se kod većih količina vrh potopi u rastopljen parafin.

Iznad saksije i reznice možemo postaviti plastičnu flašu kojoj smo odsjekli dno ili upotrijebiti vrećicu za pakovanje (za zamrzivač). Potrebno je povremeno provjetravati, odnosno skidati ovu zaštitu. Potpuno se uklanja kada se sadnice ukorijene i počnu rasti.

Tokom procesa ukorjenjivanja supstrat treba da bude vlažan, ali ne i prevlažan. U zavisnosti od vrste, proces stvaranja novog korijenja traje od tri sedmice do dva mjeseca.


Tagovi

Ljetne reznice Razmnožavanje biljaka Vegetativno razmnožavanje Uzimanje reznica Sadnja reznica Kako


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.