Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrba
  • 17.04.2021. 14:00

Vrba: Dekorativna vrsta, čija je kora prirodni aspirin

Od davnina se koristi u narodnoj medicini, a danas je stvoreno puno varijeteta koji ukrašavaju dvorišta i parkove.

Foto: Depositphotos/claudiodivizia
  • 722
  • 24
  • 0

U svetu postoji preko 350 različitih vrsta vrba koje se razlikuju po visini stabla, boji kore, listovima i zahtevima za uzgajanje. Od davnina koristi se u narodnoj medicini, a danas je stvoreno veoma mnogo varijeteta koji ukrašavaju dvorišta i parkove.

Rastu na severnoj hemisferi dok su na južnoj veoma retko prisutne. Prilično lako se međusobno ukrštaju i zbog toga ih je dosta teško identifikovati. Zbog te raznovrsnosti, imaju drugačije zahteve kada je u pitanju klima, kvalitet zemljišta, snabdevenost vodom. Lako se razmnožavaju vegetativno i generativno pa zbog toga predstavljaju i simbol plodnosti, obnove i novog života. Istovremeno, žalosna vrba znak je tuge i smrti. Možemo reći da se sa ovim drvetom rađamo, živimo, lečimo i umiremo.

Lekovita bela vrba cveta u aprilu

U narodnoj medicini posebno je cenjena bela vrba (Salix alba). Njeno stablo je visoko do 30m, a listovi kopljasti. Cveta krajem aprila i tokom maja. Sakupljaju se vrhovi mladih grančica i takozvane mace tokom proleća, a preko cele godine može se sakupljati i kora sa stabla i grana. Najkvalitetnija je kada se uzme u proleće.

Guli se sa mladih grana i suši u hladovini. U zavisnosti od njene debljine i uslova, sušenje traje od jedne do dve nedelje. Kada je osušena, seče se na sitnije komade i čuva u posudi na tamnom i suvom mestu.

Pletenje korpe na stari način, seča vrbovog pruća na ekološki

Treba napomenuti da se lečenje ovim drvetom može sprovesti samo u dogovoru sa lekarom. Upotreba preparata od vrbove kore ne preporučuje se trudnicama, astmatičarima, maloj deci, osobama koje imaju čir na želucu, onima sa alergijom na salicilnu kiselinu i koji imaju osetljiv probavni sistem.

Najčešće se upotrebljava kao čaj ili u obliku tinkture. Koristi se za jačanje organizma, detoksikaciju, čišćenje krvi, pomaže kod raznih upala, visoke temperature, hemoroida, dijareje, protiv bolova, nervne rastrojenosti, problema sa kožom (osipi, manji čirevi) ili sa osteoartritisom.

Napravite vino od njenih pupoljaka

Za pripremu vina od ove biljne vrste potrebno je 25gr mladih vrhova i pupoljaka preliti sa 0,5l vina i 0,5l vode i ostaviti da stoji 16 sati. Posle toga sve se kuva sat i 40 minuta na laganoj vatri. U toku dana se u gutljajima pije na svakih pola do jednog sata. Ukupna količina popijenog vina ne sme biti veća od dve šolje.

Kora vrbe je i prirodni aspirin. Najdelotvornija je kod one starije od tri godine. Kada se osuši možemo je samleti u prah, koji pomaže kod kiseline u želucu. Potrebno je konzumirati pre obroka dva do tri grama rastvorenog u vodi.

Atraktivan ukras u dvorištima i parkovima

Kao biljna dekoracija, veoma su zanimljive. Za svaki prostor postoji odgovarajući varijetet. U našim parkovima veoma je česta žalosna vrba (Salix babylonica). Poslednjih godina veoma je rasprostranjena i kovrdžava koja popularnost duguje uvrnutim granama.

Argentinska vrba pogodna je za manja dvorišta i površine. To je stablo ili grm malih dimenzija, ali koje brzo raste. Može da se uzgaja u posudama na balkonima i terasama.

Švajcarska se odlikuje sporim rastom. Grane su gusto raspoređene i tvore kompaktnu krošnju. Listovi imaju karakterističnu sivo - zelenu boju.

Popularne su još i lovor, srebrna, ljubičasta vrba i mnoge druge. Sve se one razliku po lepoti listova, visini, boji kore. Njihova prednost je i što se lako održavaju.


Tagovi

Vrste vrba Bela vrba Žalosna vrba Mlade grane Vrbova kora Vrbovo vino Čaj od vrbe Biljna dekoracija Ljubičasta vrba


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta