Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Žuta lincura
  • 16.01.2018. 12:15

Uzgoj lincure na visinama iznad 1.500 metara

Pre zasnivanja plantaže trebalo bi dogovoriti otkup korena, savetuje Olivera Gavrilović iz PSS Pirot.

Foto: Hans / Pixabay
  • 4.464
  • 71
  • 0

Žuta lincura (Gentiana lutea L.) je od vajkada poznata kao biljka, čiji je koren lekovit. On se vadi u jesen, a zbog prevelike eksploatacije, lincura je postala zaštićena biljna vrsta. Može se naći na livadama, pašnjacima, proplancima.

"Jedan od bitnih uslova za gajenje lincure je nadmorska visina. Prirodno stanište je Kopaonik, pa je preporuka da je nadmorska visina veća od 1500 metara", kaže za Agroklub Olivera Gavrilović iz PSS Pirot.

Kako izgleda lincura?

Lincura ima nerazgranatso stablo, a prizemni listovi na drškama su široko-eliptični, plavo-zelene boje, naborani i meki. U gornjem delu biljke oni su jajasti i zašiljeni. Cvetovi su žute boje u mnogocvetnim zbijenim cvastima, dok je rizom kratak i debeo.

Uzgoj lincure

S obzirom na to da je ova vrsta zaštićena, postoji nekoliko malih plantaža u Srbiji, kaže Olivera Gavrilović i dodaje da bi pre zasnivanja plantaže trebalo dogovoriti otkup korena, pre svega sa Institutom "Dr Josif Pančić".

Gavrilovićeva: Obavite analizu zemljišta!

"Pre zasnivanja plantaže obavezna je analiza zemljišta, adekvatna obrada i đubrenje. Loše reaguje na kisela i zabarena zemljišta.Treba je gajiti na zemljištu bogatom krečnjakom, sa dovoljno vlage, slabo zasenjene pozicije i na srednje plodnim zemljištima, odnosno rastresitim", kaže Gavrilovićeva.

Objašnjava da nisu potrebne posebne mere nege - primenjuje se okopavanje, kultiviranje, plevljenje, a hemijska zaštita se vrši samo kod većih napada bolesti i štetočina.

"U principu je otporna i kao lekovita biljna vrsta treba izbegavati zaštitu", ističe savetodavka.

Lekovitost lincure

Koren lincure sadrži sekoiridoidne glikozide, ksantone, alkaloide, ugljene hidrate, pektin i tanine. Aktivni sastojci daju gorak ukus, a on podstiče apetit i olakšava lučenje žuči. Odlično je rešenje za one koji se bore sa gastritisom. Pomaže kod poboljšanja krvne slike, snižava temperturu i umiruje groznicu. Važna je i kod regulisanja rada štitne žlezde.

Ne preporučuje se osobama koje pate od povišenog krvnog pritiska i čira u želudcu i dvanaestopalačnom crevu!

Na sajtu Instituta "Dr Josif Pančić" može se naći recept, kako da se primeni suvi koren ove biljke:

  • pola kašičice usitnjenog korena preliti sa oko 150 ml ključale vode i posle 5-10 minuta procediti. Čaj piti tri puta dnevno obavezno pola ili sat vremena pre jela.
  • 50 g korena lincure staviti u 1 l rakije. Ostaviti da stoji 5-8 dana i procediti. Piti dva puta dnevno po 1 rakijsku čašicu pre jela.

Foto: Hans / Pixabay


Tagovi

Žuta lincura Olivera Gavrilović Lekovitost lincure Uzgoj lincure Otkup korena


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.