Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gladiole
  • 02.08.2018. 14:15

Uzgoj gladiola - svetlije ili tamnije, koje su manje zahtevne?

Iako je sve manje kavaljera, Mihalj Gužvanj iz Kupusine ne odustaje od proizvodnje gladiola, koje danas najviše kupuju vlasnici cvećara.

Foto: Zlata Vasiljević
  • 1.052
  • 16
  • 0

Mihalj Gužvanj iz Kupusine se proizvodnjom gladiola bavi oko 15 godina, a počeo je kada su supruga i on otišli u penziju. Počeli su skromno, na malim površinama, ali se iz godine u godinu proizvodnja širila. Sadašnja proizvodnja je čak i previše za tržište na kome prodaju, kaže Gužvanj:

"Koliko godišnje posečemo i prodamo gladiola? Ko će to brojati! Krenuli smo sa jednom bojom, pa onda proširili na dve, tri. Prvo smo kupovali lukovicu iz uvoza, onda smo počeli sami da proizvodimo lukovice".

Gladiole sve do prvog mraza

Prve lukovice Gužvanj sadi već u proleće,  a od sadnje do cvetanja gladiola prođe između 85 i 130 dana. "Prvu turu sadili smo 28. marta i tako četiri meseca, pri kraju svakog meseca po jedna sadnja. Ove godine gladiole iz prve sadnje za pijacu su bile spremne krajem juna. Ovakvom sadnjom, u etapama po jedno mesečno, gladiole u cvetu imamo do prvog mraza", kaže Gužvanj.

Teže gajiti sorte tamnijih boja

Iskustvo je ovog cvećara naučilo da je lakše odgajati gladiole svetlijih  boja, jer se bolje razmnožavaju i lakše je održati proizvodnju. "Kod sorti tamnijih boja, a i belih, teško se dobija lukovica za dalju sadnju, pa je onda teže krenuti sa novim ciklusom proizvodnje", ističe Mihalj.

Što se tiče zahtvenosti proizvodnje gladiola, Gužvanj kaže da se prvo radi zaštita od korova, odmah posle sadnje. Nakon toga ručno se plevi, čupa trava, okopava. "U proleće imamo problema sa jelenima i zečevima koji jedu mlado lišće. Moramo raditi i hemijsku zaštitu zbog pojave tripsa", kaže Gužvanj.

Nema više kavaljera

Najviše gladiole kupuju vlasnici cvećara, kupuju se za svatove, za crkvene svečanosti, za groblje. Ali, kako kaže ovaj proizvođač, nema više kavaljera, koji bi svoje dame obradovali lepim buketom gladiola.

"Na žalost, često se danas sa pijace vraćam sa neprodatim cvećem. Nema tu neke velike zarade. Više je to naša volja da radimo ovaj posao, nego zarada, ali nije da se i u ovom poslu ne može nešto zaraditi. Nema puno, ali kaplje po malo", kaže Mihalj.


Tagovi

Gladiole Kupusina Mihalj Gužvanj Svetle gladiole Tamne gladiole


Autorka

Zlata Vasiljević

Više [+]

Zlata Vasiljević u novinarskim vodama pliva više od 20 godina. Izveštava iz svih oblasti sa posebnim naglaskom na teme iz oblasti poljoprivrede. Moto kojim se rukovodi u životu i poslu je - Ne ostani ono što jesi, budi ono što još nisi, a možeš postati. Glavna i odgovorna urednica Hrvatske riječi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Refleksije 🤩

Zobnatičko jezero i Begečka jama.

#VolEmVojvodinu