Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Presađivanje
  • 11.01.2023. 07:30

Tri stvari treba napraviti sa saksijama prije presađivanja bilja

Uskoro ćemo početi presađivati sobno bilje. Glinene saksije posebno mogu biti prenosioci raznih prouzrokovača bolesti

Foto: Depositphotos/IKvyatkovskaya
  • 220
  • 13
  • 0

Prije svakog presađivanja sobnog bilja potrebno je očistiti, oprati i dezinfikovati stare saksije kako bismo ih ponovo upotrijebili. Stare posude pažljivo očistimo, četkom uklonimo zaostalo korijenje i zemlju. Nakon toga obavimo detaljno pranje u sapunici i zatim dobro isperemo u čistoj vodi.

To može biti i dovoljno ako je riječ o plastičnim posudama u kojima smo uzgajali zdrave biljke, a namjeravamo posaditi vrstu koja nije srodnik i nema zajedničke bolesti. Ipak, da bi bili sigurni, najbolje je i njih dezinfikovati.

Zdrave biljke 

Kako bi osigurali najbolje uslove za rast i razvoj biljaka, potrebno je da ispoštujemo sve zahtjeve koji se stavljaju pred nas, a jedan od osnovnih je da imamo saksije koje nisu prenosioci raznih prouzrokovača bolesti. To je naručito značajno kada koristite glinene. Pregledajte da nemaju oštećenja, jer u pukotinam mogu da se natalože spore, miceliji gljivica, bakterije, a mogu biti sklonište štetnih organizama. Oštećenja mogu biti problem tokom uzgajanja i takve posude je potrebno odstraniti.

Presađivanje sobnog bilja u zimskom periodu

Na njihovoj vanjskoj strani često se pojavljuju bijele mrlje što je znak izlučivanja mineralnih soli. Možemo ih naći i na rubovima plastičnih.

Četiri načina dezinfikovanja

Najjednostavniji način je da upotrijebite alkoholno sirće koje je jeftino i lako se upotrebljava. Voda i sirće se koriste u omjeru 1:1. Saksije se potope na 2 do 4 h, a zatim se ispere hladnom vodom. i ostavi na čistu površinu da se osuši na vazduhu.

Koristi se i rastvor varkine, izbjeljivača za domaćinstvo, u omjeru 1:9. U njemu držite potopljene posude 10 minuta.

Glinene saksije se mogu termički dezinfikovati. Stavimo saksije na pleh i zagrijemo pećnicu do 100ºC. Zatim se pećnica isključi i ostavimo ih najmanje jedan sat.

Rastvor kalij permanganata se lako priprema, dostupan je i veoma efikasan. Nakon što ga napravite, u njega potopite posude. 

Uklonite bijeli rub i mrlje

Kako bi uklonili bijeli rub koji se formira od taloženja minerala, u pet litara vode otopite tri kašičice limunske kiseline i u tom rastvoru držite potopljene saksije preko noći. Da ne isplivaju, pritisnite ih kamenom ili kakvim teškim predmetom. Sljedećeg jutra ih očetkajte i dobro isperite.


Tagovi

Dezinfekcija saksija Zaštita bilja Presađivanje sobnog bilja Bijela mrlja Kako Recept za rastvor


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.