Uskoro ćemo početi presađivati sobno bilje. Glinene saksije posebno mogu biti prenosioci raznih prouzrokovača bolesti
Prije svakog presađivanja sobnog bilja potrebno je očistiti, oprati i dezinfikovati stare saksije kako bismo ih ponovo upotrijebili. Stare posude pažljivo očistimo, četkom uklonimo zaostalo korijenje i zemlju. Nakon toga obavimo detaljno pranje u sapunici i zatim dobro isperemo u čistoj vodi.
To može biti i dovoljno ako je riječ o plastičnim posudama u kojima smo uzgajali zdrave biljke, a namjeravamo posaditi vrstu koja nije srodnik i nema zajedničke bolesti. Ipak, da bi bili sigurni, najbolje je i njih dezinfikovati.
Kako bi osigurali najbolje uslove za rast i razvoj biljaka, potrebno je da ispoštujemo sve zahtjeve koji se stavljaju pred nas, a jedan od osnovnih je da imamo saksije koje nisu prenosioci raznih prouzrokovača bolesti. To je naručito značajno kada koristite glinene. Pregledajte da nemaju oštećenja, jer u pukotinam mogu da se natalože spore, miceliji gljivica, bakterije, a mogu biti sklonište štetnih organizama. Oštećenja mogu biti problem tokom uzgajanja i takve posude je potrebno odstraniti.
Na njihovoj vanjskoj strani često se pojavljuju bijele mrlje što je znak izlučivanja mineralnih soli. Možemo ih naći i na rubovima plastičnih.
Najjednostavniji način je da upotrijebite alkoholno sirće koje je jeftino i lako se upotrebljava. Voda i sirće se koriste u omjeru 1:1. Saksije se potope na 2 do 4 h, a zatim se ispere hladnom vodom. i ostavi na čistu površinu da se osuši na vazduhu.
Koristi se i rastvor varkine, izbjeljivača za domaćinstvo, u omjeru 1:9. U njemu držite potopljene posude 10 minuta.
Glinene saksije se mogu termički dezinfikovati. Stavimo saksije na pleh i zagrijemo pećnicu do 100ºC. Zatim se pećnica isključi i ostavimo ih najmanje jedan sat.
Rastvor kalij permanganata se lako priprema, dostupan je i veoma efikasan. Nakon što ga napravite, u njega potopite posude.
Kako bi uklonili bijeli rub koji se formira od taloženja minerala, u pet litara vode otopite tri kašičice limunske kiseline i u tom rastvoru držite potopljene saksije preko noći. Da ne isplivaju, pritisnite ih kamenom ili kakvim teškim predmetom. Sljedećeg jutra ih očetkajte i dobro isperite.
Tagovi
Autorica