Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kopriva
  • 11.11.2020. 18:00
  • Škotska

Traže poljoprivrednike koji će za njih uzgajati koprivu

Kopriva je tražena u kozmetičkoj, farmaceutskoj, tekstilnoj i prehrambenoj industriji, a proizvođači pića iz Škotske traže poljoprivrednike koji će je za njih uzgajati na svojim poljima.

Foto: Facebook/Nuisance Drinks
  • 2.341
  • 994
  • 0

Kopriva je poznata biljka diljem svijeta, a njena hranjiva vrijednost u kombinaciji s ljekovitošću i biološki vrijednim sastojcima, opravdava njenu višestoljetnu upotrebu.  No, njen uzgoj uglavnom je malo poznat. Ljudi ju obično beru za svoje potrebe na mjestima gdje ona raste samoniklo.

Međutim, potencijal ove biljke je prepoznao jedan edinburški start up, Nuisance Drinks kojeg je osnovao Hugo Morrissey. Ova je tvrtka početkom godine predstavila gazirano piće od koprive koje je, kako tvrde, izuzetno dobro prihvaćeno na tržištu.

Kopriva nije korov?

S obzirom na to da je potražnja za tim pićem velika, vlasnik razmišlja o povećanju količine. No, problem je nedostatak sirovine - koprive. Trenutno ju beru na imanju Hopetoun u blizini Edinburgha, a objavili su i poziv farmerima za suradnju. Naime, žele pronaći nekog, "dovoljno ludog" tko će za njih uzgajati ovu biljku.

"Poljoprivrednici koprivu često vide kao korov i smetnju na poljima, ali ona je zapravo vrlo hranjiva i zaista sam želio pronaći način kako najbolje iskoristiti prednosti te biljke", rekao je vlasnik za farminguk. Dodao je i da je njegova mama pripremala osvježavajući sodu od koprive dok je bio dijete, a to ga je ujedno i potaknulo na proizvodnju.

Kopriva kao čudo iz prirode - lijek, hrana, ali i zaštita od bolesti i štetnika

Morrissey proučava kako se njegovo piće može komercijalno proizvoditi i kako mu produžiti rok trajanja bez ugrožavanja kvalitete.

Poljoprivrednici se boje ulagati u nepoznato tržište

Prema riječima Davida Lawsona, botaničara iz SAC Consultinga, škotskog ruralnog koledža (SRUC), kopriva ima potencijal postati komercijalna kultura na raznim tržištima. Uz sokove, proteini se mogu koristiti u hrani za životinje ili ljude, a vlakna iz stabljike su prikladna za izradu odjeće.

Osim toga, ona se koristi u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Međutim, ovaj znanstvenik smatra da su najveći izazovi troškovi održivog poslovnog procesa za oblikovanje tržišta.

Koprivino đubrivo odlično djeluje na biljke, a od nje se pravi i insekticid

"Poljoprivrednik će uvijek oklijevati ulagati ako ne postoji poznato tržište“, objašnjava Lawson te dodaje da se moraju iskoristiti svi tržišni potencijali. "Ako se kombinira s ekološkim rješenjem za proizvodnju odjeće i proteina, možda će biti područje interesa za vladina financijska sredstva za razvoj tržišta", smatra on.

Otkos koprive i do 10 puta godišnje

Lawson kaže da je ovu biljku lako uzgajati te da može biti dio plodoreda. Jedino na što treba paziti je dušik u tlu jer je osjetljiva na njegov nedostatak.

Ona se obično proizvodi iz presadnica, a najbolja je jesenska sadnja rizoma. Za uzgoj rasada za veće površine sjeme se može sijati u jesen prije mrazeva ili u proljeće, ako se prethodno drži oko 10 dana u hladnjaku.

Uzgojite koprivu za sebe i svoju biljnu proizvodnju!

Treba napomenuti i da se košnja obavlja pet do osam puta godišnje, a nekad i više. To se radi dok je biljka mlada i visine oko 30 cm. Što se tiče njege, potrebno je okopavanje, prihrana i eventualno zalijevanje. Zanimljivo je i to da nije podložna bolestima ni štetnicima što je značajno u ekološkoj proizvodnji.


Tagovi

Kopriva Ulaganje Potražnja Nuisance Drinks Škotska Uzgoj koprive Biljni proteini


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]