Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 23.04.2017. 19:00

Tamaris - medonosna i lekovita biljka

Tamaris je ukrasna biljka, grm, koji cveta od aprila do juna. Pčele ga rado posećuju, sakupljajući polen, ali važno je spomenuti da med nije baš najboljeg kvaliteta.

Foto: Danijela Plavšić
  • 8.721
  • 112
  • 0

Tamaris lat. Tamarix je ukrasnja biljka, grm, rod belogoričnog stabla iz porodice Tamaricaceae. Rod sadrži oko 50 listopadnih i zimzelenih vrsta, a potiče sa Bliskog Istoka i Afrike.

Kod nas su najzastupljenije sledeće vrste: Tamarix gallica, Tamarix africana, Tamarix tetranda, Tamarix pentranda i Tamarix dalmatica.

Karakteristike tamarisa

Zbog lepote svojih cvetova, uzgaja se kao ukrasna biljka. Grm tamarisa može desegnuti visinu od jednog metra do 18 metara, zavisno od vrste kojoj pripada. Lišće je zelene boje, od 1 mm do 2 mm debljine.

U toku zime otpada, a u proleće cveta u raznim nijansama roze boje. Može biti i bele, zbog čega se u mnogim vrtovima uzgaja kao ukrasna biljka. Najčešće cveta od aprila do juna.

Koren može biti izrazito dubok, te na taj način ima sposobnost da dobro veže zemlju, pa je korisno da se sadi u erozivnim područjima. Razmnožava se semenom, reznicama i položenicama.

Lekovitost tamarisa

Odgovara im zemljište bogato solju, tako da je dosta zastupljena ukrasna biljka u primorju. Dobro podnosi i jače udare vetra. Neke vrste mogu da se uzgajaju i kao bonsai.

Medonosna je biljka te je pčele rado posećuju sakupljajući polen, ali važno je spomenuti da med nije baš najboljeg kvaliteta. Od grana tamarisa nekad su se pravile metle, a od stabla ukrasni drveni predmeti.

Tamaris ima i lekovita svojstva (stomačni problemi, hemoroidi i krvarenja, antimikrobno, pomaže jetri, upali zubnog mesa, kod manjih rana i reumatizma), koriste se delovi biljke ili njihovi ekstrakti. Međutim, može da izazove i alergije, pa bi ovu biljku trebalo koristiti sa oprezom.

Foto: Danijela Plavšić


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.