Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pepelnica ružmarina
  • 27.08.2020. 16:00

Suzbijte pepelnicu na ružmarinu bijelim lukom, sodom, vešnim sapunom

Pojavi oboljenja pogoduje suvo vrijeme sa visokom vlažnošću vazduha. Poslije ostvarene infekcije, gljivica formira pojedinačne bijele pjege koje se spajaju, postaju veće i na kraju prekrivaju cijelu površinu lista, odnosno kasnije i biljke.

Foto: Depositphotos/simply
  • 477
  • 753
  • 1

Uzgajanje ružmarina je lako, ali možemo očekivati i neugodna iznenađenja kao što je pojava pepelnice na ovoj ljekovitoj vrsti. U pitanju je najčešće oboljenje ružmarina i ukoliko se ništa ne uradi, može doći do slabljenja i na kraju propadanja čitave biljke.

Kako prepoznati pojavu oboljenja?

Kao za sve pepelnice i za ovu je karakteristična pojava bijele, brašnate prevlake preko listova i stabljike. Izgleda kao da je posuto brašno po biljci, odnosno po listovima. Uzročnik zaraze je gljivica, a njene spore formiraju bijelu prevlaku. Patogen se razvija na površini lista.

Pojavi oboljenja pogoduje suvo vrijeme sa visokom vlažnošću vazduha. Poslije ostvarene infekcije, gljivica formira pojedinačne pjege koje se spajaju, postaju veće i na kraju prekrivaju cijelu površinu lista, odnosno kasnije i biljke.

Pepelnica ružmarina dovodi do zaostajanja rasta usjeva, smanjuje se fotosinteza, lišće je deformisano, postepeno žuti, suši se, izostaje cvjetanje, a na kraju cijela biljka propada.

Jesenji uslovi najviše joj pogoduju

Borba sa ovom bolešću nije jednostavna kada se već pojavi i svu pažnju treba usmjeriti na prevenciju njene pojave. Biljke redovno pregledati, provjetravati, zatim opalo i lišće sa sumnjom da ima simptome ukloniti, ravnomjerno zalijevati, koristiti đubriva bogatija fosforom i kalijem. Pepelnica na ovoj ljekovitoj vrsti je podmukla jer se može desiti da je zaustavimo i ona se poslije pola godine ponovo javi i zahvati još veći dio biljke ili cijelu površinu. Povremeno ružmarin tretirati nekim prirodnim pripravkom kako bi spriječili pojavu infekcije.

Zaštitite ruže od lisnih vaši prirodnim insekticidima

U početnim fazama brašnaste mrlje možemo obrisati i na taj način usporiti njihovo dalje širenje. Pojedinačno lišće na kome su one vidljive, na početku zaraze možemo otkinuti. Osušeno i opalo lišće ukloniti.

Pojavi i širenju oboljenja pogoduje visoka vlažnost i nešto niže temperature vazduha. Jesen je period kada se stvaraju idealni uslovi za njenu pojavu i širenje. Ako uzgajamo ružmarin u saksijama, tada ih treba držati u prostoriji sa suvljim zrakom. Ukoliko se pepelnica pojavi na bilju koje držimo u kuhinji potrebno je posude premjestiti u sobu ili balkon tokom ljeta. U kuhinji je veća vlažnost zraka zbog kuhanja. Ružmarin treba biti posađen u saksije sa dobrom drenažom. Prilikom pojave  pepelnice smanjiti đubrenje azotnim đubrivima. To će usporiti rast i formiranje novih, mladih listova i grančica koje najčešće napada ova gljivica. Najbolje je uzgajati sorte koje su otpornije na pojavu bolesti.

 I vešni sapun dobar protiv pepelnice

U borbi protiv patogena mogu pomoći sredstva koja se pripremaju od: sode bikarbone, preslice (rastavića), pepela, bijelog luka, slačice, kalijevog sapuna, tečnog sumpora.

Soda bikarbona: Napravite sredstvo za zaštitu od bolesti i štetočina

Za pripremu pripravka od sode bikarbone potrebno je uzeti dvije kašičice sode koje se rastvore u dva litra vode. U ovaj rastvor može se dodati kap deterdženta za pranje suđa koja će pomoći da se sredstvo bolje rasprši, a kap ulja će bolje vezati sodu za list i biljku.

Preslica ili rastavić pokazala se veoma učinkovita protiv pepelnice. Preparat od nje primjenjuje se po sunčanom i toplom vremenu.

Rastvor se priprema tako što se 100g pepela prelije sa jednim litrom tople vode i ostavi sedmicu dana, uz povremeno mješanje. Ovo sredstvo lagano procjedimo od taloga i drugih eventualnih nečistoća. U njega se doda još i 50g naribanog sapuna za veš i promješa dok se ne rastvori. Ovakav rastvor je spreman da se koristi za prskanje biljaka. Potrebno ih je poprskati svaki dan u toku nedjelje.


Tagovi

Uzgajanje ružmarina Pojava pepelnice Brašnaste prevlake Pepelnica ružmarina Kalijev sapun Prirodni preparati Soda bikarbona


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]