Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno i lekovito bilje
  • 15.12.2022. 16:30
  • Pčinjski okrug, Donji Vrtogoš

Studirao voćarstvo, a sada najveći proizvođač sadnica ruža na jugu Srbije

Dejan Jovanović iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja krenuo je u proizvodnju sadnica ruža kada zbog velikog ulaganja na porodičnom gazdinstvu nije mogao da obnovi proizvodnju sadnica voća.

Foto: Gordana Nastić
  • 1.648
  • 595
  • 1

Dejan Jovanović iz Donjeg Vrtogoša kod Vranja odavno slovi za najvećeg proizvođača sadnica ruža na jugu Srbije. A koliko je zapravo uspešan u svom poslu govori i podatak da u proseku godišnje na strano tržište izveze oko 75 odsto svoje proizvodnje, a na domaćem od 25 do 40 odsto.

Počeo sa 15.000 podloga

Naš sagovornik je na Poljoprivrednom fakultetu studirao voćarstvo sa namerom da posle diplomiranja nastavi sa ocem da se bavi proizvodnjom voćnih sadnica. To se, nažalost, nije dogodilo zato što je u obnovu ove proizvodnje morao da uloži više novca od planiranog. Tada je doneo odluku da krene sa proizvodnjom sadnica ruža zato što je iziskivalo manje početnog ulaganja.

"Za ovu proizvodnju sam se, između ostalog, odlučio i zato što se ne razlikuje puno od proizvodnje sadnica voća gde sam radeći sa ocem stekao zavidno iskustvo", kaže Jovnović i naglašava da je proizvodnju sadnica ruža počeo sa 15.000 podloga, da bi na kraju dobio oko 12.000 gotovih sadnica sa kojima je imao odličnu prođu na tržištu. Otuda je već naredne godine povećao proizvodnju na 70.000, pa onda na 150.000, da bi se poslednjih godina zadržao na 200.000 podloga ruža.

Počeo je sa 15.000 podloga, da bi poslednjih godina povećao proizvodnju i zadržao na 200.000

Kada je video da sa sadnica ruža može da iskrositi svaki cvet za prodaju odlučio je da ovom biljkom koja je u narodu poznatija i kao kraljica cveća zasadi tri plastenika i tržištu plasira rezani cvet.

Koliko je zahtevan posao?

Proces gajenja sadnica ruža je, prema njegovim rečima, zahtevan posao zato što iza svake sadnice stoji jedna, do dve godine napornog rada, a za ruže stablašice čak i tri zato što se kalemi više puta. Prvo se kalemi kao klasična ruža, a onda se od tog kalema neguje stablo ruže i gore negde na visini od jednog metra i 20 centimetara se kalemi još dva puta želejnom sortom ruže.

"Prve godine obično sadim podlogu za sadnice i radim kalemljenje. U drugoj negujem okalemljene biljke, a na jesen ih vadim i prodajem do proleća", priča Jovanović i dodaje da mnogi poslovi u tom procesu proizvodnje ne mogu da se odrade mašinskim putem i da zbog toga mora da angažuje dodatnu radnu snagu. Za kalemljenje obično angažuje kalemare iz okoline Aleksinca, a za druge poslove radnike iz svoje neposredne okoline.

"Dobar deo sadnica kalemim i sam uz pomoć jedne moje radnice koju sam učio ovom zanatu."

Domaći kupci zahtevniji od stranih

Dok to radi on se uvek potrudi da pored postojećih sorti ruža kalemi i neku novu koja će se takođe dopasti njegovim kupcima. Sve sorte koje ima u svojoj proizvodnji su višešecvetne, a određene sorte skoro uvek imaju cvet na sebi.

"Ove manje varijante poput mini poliante, cvetaju četiri put tokom godine, a ove više tri puta", objašnjava naš sagovornik i ističe da su i na domaćem i stranom tržištu podjednako tražene ruže iz svih grupa počevši od čajevki, mini, mnogocvetnica, penjašica, stablašica. Domaći kupci su, međutim, posebno zahtevni kada je cvet ruže u pitanju i uvek vole da vide neke specifične boje na njemu za razliku od kupaca na zapadu koji su umereniji i više vole jednobojne ruže.

Domaći kupci su zahtevniji i uvek vole da vide neke specifične boje

Tokom proizvodnje, on ruže intenzivno štiti od svih bolesti, gljivičnih oboljenja, pepelnice, pegavosti, sive truleži. Ruža je osetljivija na bolesti poput koštičavog voća i svi insekti koji napadaju voće i povrće napadaju i nju, pa proizvodnja u rasadniku zbog velikog sklopa biljaka zahteva ozbiljniju zaštitu.

Ovih dana Jovnovići će početi da pakuju gotove sadnice za prodaju, a koje će njihovi standardni kupci moći da nađu u poljoprivrednim apotekama. Na svakom pakovanju će se naći fotografija ruže koju kupuju, koren će biti uvijen u mešavini trine i treseta. Gornji deo ruže će biti skraćen i pokriven parafinom tako da sadnica ne izgubi vlagu dok bude stajala u poljoprivrednoj apoteci.


Tagovi

Dejan Jovanović Sadnice ruža 200.000 podloga Kalemljenje ruže Višecvetna Bolesti ruže


Autorka

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!