Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovito bilje
  • 20.02.2023. 16:30

Srbija pogodna za intenzivno gajenje lekovitog bilja - iskorišćena tek sedmina mogućnosti

Reč je o veoma profitabilnoj proizvodnji koja može da se obavlja i u staklenicima i plantažno, a ne traži naročito plodnu zemlju. Plantaže nekih vrsta lekovitog bilja mogu imati više žetvi u toku godine.

Foto: Depositphotos/karammiri
  • 276
  • 29
  • 0

Srbija zahvaljujući povoljnoj klimi, zemljištu i nezagađenoj sredini veoma je pogodna za intenzivno gajenje lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja. Plantažno se najviše gaji u Vojvodini. Najveće plantaže su u selu Bavaništu, na jugu Banata gde se gaje kamilica, nana, bosiljak, matičnjak. Sakupljanje iz prirode najviše je zastupljeno na Rtnju, Ozrenu, Suvoj planini, Svrljiškim planinama, Staroj planini, pišu Večernje novosti.

Bogata i ekološki čista područja Homolja, Južne i Jugoistočne Srbije, Golije, Kopaonika, Zapadne Srbije, Valjevskih planina, bogata zdravom pijaćom vodom i termalnim izvorima, pružaju velike mogućnosti za sakupljanje i plantažno proizvodnju ovog bilja.

Srbija je veoma pogodna za intenzivno gajenje lekovitog bilja i po biodiverzitetu svrstana je u 158 najboljih centara sveta.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, zasejane površine pod lekovitim, aromatičnim i začinskim biljem u 2020. godini su iznosile 2.207 hektara ili jedan odsto obradivih površina, što je malo s obzirom da imamo dugu tradiciju gajenja i sakupljanja ovog bilja. Godinu dana kasnije zasejano je 2.115 hektara, što je smanjenje od 4,3 procenta. Maksimalne površine za gajenje lekovitog bilja bi bile oko 15.000 hektara, kako ne bi došlo do suficita sirovina.

"Naši istraživači koji se bave ispitivanjem mogućnosti i tehnologije gajenja lekovitog bilja imaju veoma važan zadatak, da edukuju naše poljoprivredne proizvođače u pravcu proizvodnje takvog bilja", rekao je ranije za Agroklub direktor Instituta za proučavanje lekovitog bilja "Dr Josif Pančić" dr Milan Lukić i dodaje da se to pre svega odnosi na odabir zemljišta, tehnologiju gajenja i ono što je veoma važno, a to je prerada same biljke.

Reč je o veoma profitabilnoj proizvodnji koja može da se obavlja i u staklenicima i plantažno, a ne traži naročito plodnu zemlju. Plantaže nekih vrsta lekovitog bilja mogu imati više žetvi u toku godine.


Tagovi

Lekovito bilje Začinsko bilje Ukrasno bilje Zemljište Berba lekovitog bilja Intenzivno gajenje lekovitog bilja Milan Lukić


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D