Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sladić
  • 26.03.2022. 07:30

Sladić se koristi kao prirodni zaslađivač i cenjen je u narodnoj medicini

Njegova prednost kao useva je što ima veoma dobro razvijen korenov sistem. Zbog toga se može uzgajati na parcelama gde nije isplativo uzgajanje drugih kultura.

Foto: Depositphotos/paloma.palomadelosirios
  • 715
  • 43
  • 0

Sladić ili slatki koren Glycyrrhiza glabra je izuzetno cenjen u narodnoj medicini. Odlikuje se slatkim ukusom i zbog toga se koristi kao prirodni zaslađivač.

Njegova prednost kao useva je što ima veoma dobro razvijen korenov sistem. Zbog toga se može uzgajati na parcelama gde nije isplativo uzgajanje drugih kultura. Pokazao se i kao odlična biljka za sprečavanje erozije zemljišta.

Priprema zemljišta

Najbolji predusevi za setvu sladića su strne žitarice, okopavine ili zatravnjene livade koje se po prvi put obrađuju. Ova biljna vrsta je višegodišnja i zbog toga je neophodno dobro pripremiti zemljište. Kada se radi prolećna setva, najbolje je obaviti jesenje duboko oranje, a za jesenju se ono se obavlja odmah posle skidanja preduseva. Neposredno pre setve se obavlja predsetvena priprema.

Kada se uzgaja na plodnom zemljištu dobrih vodno-vazdušnih osobina već posle dve godine prekrije površinu.

Razmnožavanje sladića

Može da se razmnožava setvom semena ili sadnjom korenovih reznica. Setva semena se manje praktikuje zbog slabije klijavosti. Razlog tome je tvrda semenjača, omotač semena. Prolećna setva se obavlja tokom marta, a jesenju je najbolje je obaviti u plasteniku. Optimalna temperatura za klijanje i nicanje je 20ºC. Prve biljčice će se pojaviti posle dve do tri nedelje.

Termin se prilagođava vremenskim uslovima, jer sladiću odgovara toplije vreme. Zbog lošeg klijanja i nicanja bolje ga je posejati u setvene posude, a saditi rasad na stalno mesto. Seje se na maksimalnu dubinu od jednog centimetra. Kako bi ubrzali i pospešili klijanje, seme se potopi u vodu na 24h. Za dobijanje kvalitetnog rasada mlade biljčice se pikiraju kako bi se što bolje razvile. Sadnja se obavlja se na međuredni razmak od 100 cm, a razmak u redu je 60 cm.

Sadnja reznica korena je mnogo češći način razmnožavanja sladića. Reznice se uzimaju s korena biljaka koje su stare dve do tri godine i dobro razvijene. Sadi se u proleće što ranije, a u jesen posle prvih jesenjih kiša. U oba slučaja se obavlja u toplo zemljište koje ima dovoljno vlage i hraniva, a reznice se polažu horizontalno.

Međuredni razmak je jedan metar, u redu 0,5 metara. Odaberite osunčana mesta, zaštićena od vetra. Ne podnosi doline u kojima se zadržava mraz. U prirodi raste pored potoka i trebaće mu voda, posebno prvih godina.

Briga o usevu

Veoma retko će biti potrebno đubrenje, ali je neophodno prvih godina zbog sporog rasta i razvoja. Prva prihrana se obavlja čim se ukažu redovi, a druga tri do četiri sedmice posle. Pripada porodici mahunarki što znači da obavlja azotofiksaciju. Odgovaraće mu malčiranje. Osim što će sprečiti rast korova, malč će dati dodatne hranljive materije i zadržati vodu.

Za dobar rast i razvoj neophodno ga je zalivati u početnim godinama.

Što se tiče bolesti i štetočina, nije problematična biljka. Štete mogu napraviti zečevi i puževi. Od insekata na sladiću se mogu javiti paukove grinje i gusenica nekih vrsta, a od biljnih bolesti pepelnica.

Raste sporo i prvih godina ga je potrebno okopavati kako bi se suzbili korovi. Prazna mesta se popunjavaju novim biljkama. Kada se dovoljno razvije, pokriće površinu zemljišta i tada su korovi manji problem.

U prve dve godine na istoj parceli, dok biljke nisu zatvorile redove, možemo uzgajati jednogodišnje biljke plitkog korena. Najbolje će odgovarati neven.

Stabljike su jednogodišnje i uklanjaju se svake jeseni. Tako se omogućava nesmetan razvoj novih u narednoj godini i sprečava širenje bolesti i štetočina u zasadu. Ova mera se izvodi košenjem na visinu reza od pet do 20 cm.

Dobrobit sladića

U sladiću je pronađeno mnogo lekovitih supstanci kao što su flavonoidi i fitoestrogeni. Aktivna materija u njemu je glicirizin, koji je 50 puta slađi od šećera. On ima brojne lekovite efekte, a u narodnoj medicini se koristi za lečenje mnogih oboljenja kao što su astma, depresija, kronični umor, virusne i gljivične infekcije, bolesti jetre, tuberkuloza, artritis i mnoge druge. 

Ima brojne antidepresivne sastojke pa je time dobra zamena za kantarion. Zbog delovanja na hormon kortizol pojačava otpornost na stres, zbog se preporuča koristiti ga tokom teških fizičkih i psihičkih napora.


Tagovi

Sladić Slatki koren Sadnja sladića Razmnožavanje reznicama Narodna medicina Umanjuje stres


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.