Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Značaj maslačka
  • 28.04.2019. 18:00
  • Grad Beograd, Obrenovac

Sirup od maslačka jača organizam

Oni koji se bave branjem lekovitog bilja, maslačak posebno cene. Mnogi nisu svesni koliko ovaj cvet može biti koristan, kao dodatak u svakodnevnoj ishrani.

Foto: Gordana Vila
  • 2.601
  • 27
  • 1

Ne postoji dvorište u kom maslačak ne raste. Tamo gde nijedan drugi cvet ne uspeva, on se nekako izbori. U pitanju je cvet koji je gotovo svako od nas ubrao bar jednom. Od njega se prave čajevi, med i sirup. Brojni su benefiti koje donosi ovaj žuti cvet pored kog svakodnevno prolazimo. Njegova lekovita svojstva otkrili su Arapi još u 10. veku. Maslačak, primera radi, sadrži više karotena od šargarepe, ali ipak, ni približno ne dobija zasluženu pažnju iako je salata od njegovih listova i zdrava i ukusna.

Sirup od maslačka čisti krvne sudove

U kući Ljiljane Jovanović, iz sela Mislođin, ova biljka koristi se gotovo dvadeset godina. Sirup čisti krvne sudove, reguliše varenje i jača organizam, a njegova priprema veoma je jednostavna

"Za pripremu sirupa od maslačka, potrebno je 50 cvetova, šest litara vode, šest limuntusa i šest kilograma šećera. Ova smesa treba da odstoji 48 sati, procedi se i sipa u čiste flaše. Ne stavlja se ni konzervans ni vinobran jer šećer sam konzervira maslačak. Radi ukusa u sirup može se dodati i limun, a sam sirup gotov je tek kada postane gust“, objašnjava Ljiljana.

Kako Ljiljana kaže, prilikom branja cvetova neophodno je voditi računa o kvalitetu cveta.

"Čim vidite pčelu koja je pala na maslačak, znajte da je taj cvet čist. Po listovim takođe može da se proceni da li je maslačak spreman za branje. Ukoliko je list jednak i na njemu nema nikakvih neravnina, on nije zdrav pa se i ne treba brati", dodaje ona.

Svaki deo ove samonikle biljke zdrav je

Ova domaćica sirup od maslačka preporučuje kako za čišćenje organizma, tako i za bolji imunitet, za jetru i kosti. Ukoliko sledeći put na maslačak budete gledali kao na običnu samoniklu biljku, setite se da je kod ovog cveta, svaki deo zdrav i može se koristiti u ishrani. 

Maslačak čija je lekovitost poznata od davnina, niče gotovo svuda, bez bilo kakve pomoći čoveka. Na ivici pločnika, kraj puta, u dvorištima i livadama, maslačka ima gotovo svuda. Koren maslačka dugačak je i do 20 cm.

Lekoviti sirup od maslačka - kako ga pripremiti

 Maslačak takođe stimuliše nivo šećera u krvi, i podstiče varenje. Listovi maslačka, za razliku od korena sadrže mnoštvo vitamina, među kojima su najznačajniji vitamini A, C, B, D kao  i magnezijum, cink i kalijum.

Maslačak reguliše metabolizam

Narodna medicina poznaje mnoge recepte koji sadrže maslačak pa se tako stabljika maslačka može koristiti u regulaciji metabolizma, pročišćenju krvnih sudova, kao i pomoć pri oslobađanju kamena u bubregu.

Sirup od maslačka može takođe biti veoma koristan u kombinaciji sa medom i to pri lečenju prehlade, bronhitisa i upale desni. Ova mešavina posebno se preporučuje osobama koje imaju problema sa "masnom jetrom".

Srednjoškolci napravili pastu za zube od maslačka i šargarepe

Ovaj cvet bio je poznat još u drevnoj Aziji, a intenzivno se koristio i u Indiji kao lek. Nekada su od maslačka devojke plele venčiće, a travari sakupljali cvetove za čaj ili vino. Maslačak je vrlo zdrava biljka i prava riznica vitamina i minerala, o čemu svedoče i poznavaoci lekovitog bilja.


Tagovi

Lekovitost maslačka Sirup od maslačka Uzgoj maslačka Ljiljana Jovanović


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić