Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekoviti začini
  • 06.04.2020. 18:00

Sedam lekovitih biljaka: Delotvorne za organizam, a lako se uzgajaju

Peršun, žalfija, lovor, majčina dušica neke su od najboljih biljnih vrsta. Pojedine možda već imate i koristite svakodnevno, a neke ćete, kada pročitate ovaj članak, poželeti da imate u svojoj kuhinji. 

Foto: Depositphotos/alisbalb2
  • 1.806
  • 70
  • 3

Sve što vam za zdravlje treba najčešće možete pronaći u prirodi. Začinsko bilje jedno je od njenih blagodeti, a u kulinarstvu se koristi kako bi jelu zaokružilo i upotpunilo ukus, boju i miris. Osim ovih karakteristika, vekovima je poznato njegovo blagotvorno delovanje na ljudsko zdravlje. 

Konzumiranje začinskog bilja povećava apsorpciju nutrijenata, snižava krvni pritisak i holesterol, umanjuje upale, glavobolju i bolove, potpomaže rad imunološkog sistema i generalno jača organizam, što je vrlo važno, pogotovo u vreme kojem smo trenutno svedoci. 

Peršun, žalfija, lovor, majčina dušica neke su od najboljih biljnih vrsta. Pojedine možda već imate i koristite svakodnevno, a neke ćete, kada pročitate ovaj članak, poželeti da imate u svojoj kuhinji. Sve ih lako možete uzgajati. 

'Sveta' biljka peršun

Ova biljka neizostavan je deo svake bašte, a ni jedna svetska kuhinja ne može zamisliti svoja jela bez njega. 

Koren i lišće bogati su vitaminom C i gvožđem, a sadrži i velike količine natrijuma. Smanjuje nadutost i lošu probavu, može pomoći smanjenju krvnog pritiska, a pritom i jača imunitet.

Čaj od peršuna smiruje prehlade i infekcije urinarnog trakta, odličan je za čišćenje organizma. 

Kako pravilno uzgajati peršun?

Svež peršun možete naseckati na sitno i dodati na omlet od jaja, rižoto ili druga omiljena jela pre serviranja. Vrlo je dobro poznato da je dodatak supama, raznim varivima i salatama. Osim u hrani, od njega možemo napraviti čaj ili sok, a odličan je dodatak i u smutijima.

Žalfija je odlična protiv bolova u grlu

Žalfija je poznata po širokom spektru delovanja. Ima antibakterijsko, antivirusno i antifugicidno delovanje. Pomaže i kod raznih upala, blagotvorno deluje na želudac, creva, žuč i mokraćne kanale. Pomaže kod bolesti usne šupljine, grla i krajnika, kašlja, kijavice, bronhitisa. Kod žena uravnotežava mesečne i hormonalne tegobe, a blagi je i afrodizijakTreba je oprezno i umereno primenjivati jer njen sastojak tujon može biti toksičan.

Osvežite se uz sok od žalfije

Bogata je vitaminima B grupe, te C i A kao i mineralima kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe i cink. Najčešće je primenjujemo kao čaj kod bolova u grlu, a kašalj se smiruje grgutanjem čaja od ove biljke. 

Sirup od lovora podstiče iskašljavanje

Lovor je lek protiv kašlja, bolova, glavobolja i problema s kosom i kožom. Sirup od ovoga začina odličan je saveznik kod grlobolje jer podstiče iskašljavanje. Potrebno vam je šest svežih ili osam suvih listova, 2,5 dcl vode, šest kašičica šećera ili meda, sok jednog limuna. Skuvajte vodu, a kada provri, dodajte lovorovo lišće i poklopljeno kuvajte šest do 10 minuta. Lišće izvadite, a tečnost prelijte u drugu posudu i dodajte šećer (ili med) i iscedite limun. Sve dobro izmešajte. Uzimajte jednu do tri kašičice sirupa dnevno. Sirup čuvajte u frižideru, u staklenoj bočici. Ako ga niste potrošili, nakon nekoliko dana napravite novi. 

Lovor u kontinentalnim regionima? Moguće je!

Od njega se može napraviti i čaj ili lekovito ulje, a najviše se koristi kao dodatak jelima. Kao začin se lepo slaže s jelima od povrća, mesa, pečenjima pa čak i desertima.

Iako su njegovi listovi otrovni za pse i mačke, u ljudskoj ishrani je potpuno siguran. 

Ljuta paprika sprečava čir na želucu

Ljuta paprika je odličan izvor minerala gvožđa, magnezijuma, fosfora, kalcijuma, te dobar izvor selena. Od vitamina sadrži vitamine A, K, C, E, riboflavin, niacin, tiamin. Svoju ljutinu i lekovitost duguje jedinjenju kapsaicinu

To jedinjenje leči upale, pospešuje izlučivanje sekreta iz začepljenog nosa ili pluća, podstiče zdravlje kardiovaskularnog sistema, mršavljenje, sprečava rak prostate, podstiče pražnjenje pa se preporučuje ljudima koji imaju problema sa zatvorom. Potvrđeno je da ljuta paprika sprečava čir na želucu jer uništava štetne bakterije i stimuliše stvaranje zaštitnih želudačanih sokova. Odlična je i kod problema sa sinusima gde pomaže inhaliranje sa što ljućom paprikom.

Važno je i to da popravlja loše raspoloženje, a koristite je svežu, osušenu ili mlevenu. 

Nana odlična kod probavnih smetnji

Nana je poznata i popularna od davnina kao lekovita biljka koju karakteriše prijatan i aromatičan miris i ukus mentola.

S nanom se i mršavi i uživa u jagnjetini

Upotrebljava se lišće i mladice sa cvetovima kao čaj u slučajevima probavnih smetnji, grčeva creva, bubrežnih i žučnih problema, a za spoljnu upotrebu kao dodatak kupkama, za punjenje jastuka za spavanje, kao migrenski štapići protiv glavobolje, zatim u slučaju svraba i reume, u kozmetici, kulinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. 

Ruzmarin čisti vazduh 

Ruzmarin se za lečenje i u kuhinji koristi od najstarijih vremena. Budući da je na glasu kao biljka koja jača pamćenje, predstavlja se i kao simbol vernosti za ljubavnike, pa se zato na svadbama nose grančice ruzmarina. Ruzmarin se palio u bolesničkim sobama kako bi pročistio vazduh, nosili su ga za vreme kuge u drškama štapova za hodanje i mirisnim vrećicama. 

Na koji način uzgajati ruzmarin u tegli

List se dodaje raznim jelima od mesa, posebno jagnjetini i svinjetini. Takođe, dodaje se pečenom krompiru i biljnom maslacu. Kupka od lišća podstiče cirkulaciju i olakšava bolove povećavajući dotok krvi. 

Majčina dušica smiruje kašalj

Majčina dušica se koristi za pripremu mnogih preparata protiv kašlja. Eterično ulje majčine dušice ima odlično antiseptično svojstvo. Od njega se prave voda za ispiranje usta i pasta za zube. Čaj od ove biljke služi kod lečenja prehlade, promuklosti, upale sinusa, upale ždrela i bronhitisa. Može se koristiti i za grgutanje ili ispiranje usta.

Eterično ulje ima antibakterijska, antioksidaciona i antigljivična svojstva. Čaj se može koristiti kao tonik za probavu i sredstvo protiv mamurluka. Majčina dušica, sama ili u kombinaciji s ruzmarinom odličan je lek protiv glavobolje.

Majčina dušica - lekoviti grm koji voli sušu!

Za pripremu čaja za smirenje kašlja, na jednu šolju treba uzeti jednu do jednu i po kašiciču majčine dušice, pa preliti vrućom vodom. Neka odstoji pet minuta, procedite i popijte. Piti tri puta dnevno po šolju čaja.

Vrlo je dobra za probavu i pomaže u razgradnji masne hrane. Idealna je za pripremu osnovnih jela, variva i marinada. Može se dodati supama, sosevima i nadevima. Dobro se slaže s mesom živine i divljači.


Povezana biljna vrsta

Lovor

Lovor

Engleski naziv: Laurel, bay laurel, sweet bay, Grecian laurel | Latinski naziv: Laurus nobilis

Lovor (Laurus nobilis) je višegodišnja biljka iz porodice lovora (Lauraceae). Najviše je rasprostanjen na području Mediterana. Naročito su ga cenili stari Grci i Rimljani. Nagrada... Više [+]

Tagovi

Lekovito bilje Ishrana Konzumiranje peršuna Lekovitost žalfije Lovor Zdravlje


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.