Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cveće Stare Grčke
  • 18.06.2018. 18:00

Šeboj cveće po prozoru se razmeće

"Sad se moje šeboj cveće po prozoru razmeće" stih je pesme Jove Jovanovića Zmaja u pesmi "Kod ovako divne noći" o jednoj od najstarijih gajenih vrsta cveća koje potiče iz Stare Grčke. Biljka nežnog i rustičnog izgleda zaslužuje novu popularnost, a nekad je bilo izuzetno cenjeno kao rezano cveće.

Foto:  Magdalena Nenković 
  • 22.776
  • 95
  • 0

Naziv šeboj u srpskom jeziku potiče od turske reči şebboy. Gajio se još u antičko doba. Veruje se da su ga Stari Grci hibridno odgajili, jer ne može da pronađe samonikli u prirodi. Gajio je zbog lepote cvetova, ali i zbog lekovitih svojstava. Nežan miris cveta bio je upotrebljavan za parfeme.

I cveće ima svoju istoriju

Latinsko ime šeboja je Cheiranthus i potiče od grčkih reči-  cheir, što znači ruka i anthos, što znači cvet. Englezi su mu još 1.569. godine dali ime wallflower. U prevodu sa engleskog jezika šeboj bi značio "zidni cvet". Tako ga je bar nazvao  ondašnji hortikulturista Džon Džerard. On u svojim spisima objašnjava da šeboj raste na zidovima od cigle i kamenim zidovima, u ćoškovima crkvenih dvorišta i drugim kamenitim mestima. Pri tom Džerard aludira i na to da je biljka dobila ime zbog ljubavi prema dobroj drenaži i suncu.

Koliko je  šeboj nekada davno bio popularan kod nas, podsećaju nas narodne pesme, predanja, ljubavna poezija. Često se nalazio u stihovima, poput onog Jove Jovanovića Zmaja, koji u pesmi "Kod ovako divne noći" pominje "šeboj cveće, koje se po prozoru razmeće".

Šeboj
 Nežan miris cveta bio je upotrebljavan za parfeme (Foto: Pixabay / Hans)

Nekad je bio cenjen kao rezano cveće

Šeboj je zahvalna biljka. Jednom posejana, cveta više godina i tek onda nestaje. Međutim, iako je višegodišnja biljka, koja posle druge godine odrveni, najčešće se gaji kao dvogodišnja biljka, jer najobilnije cveta i ima ujednačen habitus baš u drugoj godini. Polugrmolika je i zeljasta, pri dnu i polu-drvenasta. U visinu raste od 20 cm do 50 cm. Listovi su mu zeleni, duguljasti, a pri vrhu šiljasti. Cvetovi šeboja imaju četiri latice. Puni su ili jednostavni, gusto skupljeni u grozdaste cvasti pri vrhu stabljike. Boje šeboja su crvena, roza, narandžasta, žuta. ljubičasta. Miris cvetova je prijatan i nežan i razleže se celim dvorištem.

Šeboj se u narodu zove još i romanija. Gaji se u vrtovima kao ukrasna baštenska biljka. Ali može da se sadi u žardinjerama i saksijama. Patuljasti šeboj je dobar izbor za sađenje u kamenjare i na baštenske leje u kombinaciji sa jednogodišnjim i dvogodišnjim cvećem. Više sorte šeboja su pogodne za sađenje u grupama.

Želite da oblikujete kamenjar? Ove biljne vrste su idealne!

Jun je mesec za setvu šeboja

Šeboj se razmnožava setvom semena. U jednom gramu ima oko 600 semenki i ona zadržavaju klijavost od tri do četiri godine. Setva počinje u junu i julu u otvorenim lejama. U avgustu rasad se rasađuje na rastojanju od 10 centimetara, a u septembru i oktobru biljke se sade na stalno mesto sa razmakom od 20 cm do 30 cm. Uspeva dobro na svim položajima, ali mu najbolje odgovaraju sunčana mesta i bogato suglinasto zemljište.


Tagovi

Šeboj Rasad šeboja Seme šeboja Setva šeboja


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić