Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruže
  • 23.11.2017. 16:00

Sadnja ruža tokom jeseni

Osim šte se koriste u kozmetici, od latica ruža se mogu praviti sok i liker. Ružine latice deluju umirujuće na nervni sistem, poboljšavaju raspoloženje i otklanjaju umor i teskobu.

Foto: Danijela Plavšić
  • 1.640
  • 36
  • 0

Jesen je najpogodniji period za sadnju ruža. Sadnja se vrši sve od septembra, pa do kasno u jesen. Novi ružičnjak se podiže isključivo kad je zemlja suva i propušta vodu, a sadnja se može vršiti sve dok zemlja ne smrzne. Poželjno je da je temperatura iznad 6o C.

Priprema zemljišta

Ruže, kao i sve biljke, vole zemlju obogaćenu humusom i zemlju koja se godinama đubri, obrađuje i prekopava. Najbolje uspevaju na slabo kiselom ili neutralnom zemljištu ph vrednosti od 5, 5 do 6,5. U slučaju da je zemljište suviše kiselo, dodaje se krečnjak, a ako je alkalno, dodaje se stajsko đubrivo ili treset.

Mesec dana pre sadnje dobro je pođubriti stajnjakom i onda prekopati zemljište da bi se izjednačilo sa đubrivom, а tek nakon toga saditi ruže. Jesen je idealno vreme za sadnju, jer do početka zime koren već počne da oživljava i biljka se na vreme pripremi za zimu.

Nikad ne treba saditi novu sadnicu na mesto gde je prethodno bila ruža. Preporučuje se bar za pola metra pomaći sadno mesto. Ruže sađene u jesen se bolje primaju i ranije cvetaju, nego ruže sađene u proleće.

Na tržištu je velika ponuda raznih vrsta ruža: mini, čajevke, puzavice, poliante, stablašice. Od same vrste ruže zavisi i razmak sadnje pa se tako mini ruže sade u razmaku 30 x 30 cm, poliante na 40 x 40 cm, čajevke na 60 x 60 cm, grmolike 1 x 1 m, puzavice 2-3 m jedna od druge.

Sadnja ruža

Mini ruže dekorativne i u jesen

Potrebno je prvo iskopati rupu veličine 30x30x30 cm. Pre sadnje bilo bi poželjno sadnice ruže ostaviti da odstoje u vodi, kako bi koren upio određenu količinu vode. Koren se malo prikrati, oštećeni delovi odstrane, pažljivo se rasporede po rupi, vodeći računa da se delovi korena ne presavijaju. Sadnica se postavlja u rupu. Kalemljeno mesto mora da se nalazi iznad zemlje. Zatim se oko sadnice dodaje zemlja i puni rupa. Kad smo svu zemlju nasuli oko sadnice, potrebno je nogom malo nagaziti oko sadnice, da se ista učvrsti i nakon toga dobro zaliti vodom.

Sok i liker od ruže

Od latica ruža može da se naprave sok i liker. Ružine latice deluju umirujuće na nervni sistem, poboljšavaju raspoloženje i otklanjaju umor i teskobu. Sadrže eterična ulja, brojne vitamine, limunsku, jabučnu, vinsku kiselinu i niz aromatičnih delotvornih materija.

Koriste se isključivo cvetovi, koji nisu tretirani bilo kakvim hemijskim preparatima. Latice se beru kad se cvet još nije sasvim razvio, a cvetovi se beru po suvom i toplom vremenu, od proleća do jeseni. Latice je potrebno brzo osušiti kako bi zadržale što više i boju i miris.

Ružu poznajemo kao ukrasnu i mirišljavu biljku, a malo kao lekovitu, koja se najviše koristi u kozmetici.

Foto: Danijela Plavšić


Autorka

Danijela Plavšić

Više [+]

Dipl.ing. poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!