Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj cveća
  • 17.09.2022. 07:30

Sadnja jesenjih lukovica - oprez sa dezinfekcijom i đubrenjem

Vreme je da posadimo lale, narcise, ukrasne lukove, fritarije i druge vrste koje će cvetati u rano proleće.

Foto: Depositphotos/thefutureis
  • 354
  • 18
  • 0

Temperature su sve niže, ali sigurno će biti još lepih dana. Pre nego padne mraz, iskoristite ih za sadnju lukovica koje će cvetati tokom proleća. Mnogo je vrsta, sorti i hibrida koje možemo odabrati. Lale, zumbuli, narcisi, krokusi, muskari, ukrasni lukovi, ljiljani, fritilarije su pravi izbor.

Kod kupovine pregledajte u kakvom se stanju nalaze lukovice i koliko ih ima. Ako ima trulih, sasušenih ili suviše malih, nemojte ih kupovati. Za ujednačeno cvetanje, potražite sorte koje cvetaju u isto vreme jer neke to čine ranije, a neke kasnije.

Na proleće prvi će procvetati krokusi, već posle otapanja snega. Za njim slede muskari, lale i narcisi.

U grupama lepše izgledaju

Optimalna noćna temperatura je oko 5ºC. Sačekajte hladnije noći, kraj septembra za početak sadnje. Što je podneblje toplije, to je sadnja kasnija. Na kontinentu možemo da je obavimo do sredine oktobra. Dubina sadnje zavisi od veličine lukovice. Uopšteno možemo reći da sloj zemlje iznad mora biti debeo jedan do dva puta koliko je visoka lukovica. Krokusi se sade na dubinu od jednog do 1,5 cm, a tulipani od tri do šest centimetra.

Možete saditi do sredine oktobra (Foto: Bigstokphoto/Zummolo)

Obično se sade u grupama. Možemo ih dezinfikovati kao lučice crvenog luka.

Pre jesenje sadnje dezinfikujte luk slanim rastvorom

Međutim, treba biti oprezan. Potapanjem ćemo lukovice podstaknuti na rast. Ako u naredne dve do tri nedelje, posle sadnje vreme bude toplo, ona će prestati da raste i razvija koren. Nakon padavina ponovo nastavljaju da se odvijaju procesi i to iscrpljuje biljku. Može se desiti da slabije cveta ili uopšte ne cveta na proleće. Zbog toga obratite pažnju kada sadite da li je zemljište dovoljno vlažno i kakva je vremenska prognoza.

Stajnjak podstiče trulenje

Iskopa se sadna rupa dubine do 25 cm, a na dno se stavlja organsko đubrivo koje će dati dovoljno hraniva za rast i razvoj. Ne treba dodavati stajnjak, jer će on podstaknuti njihovo trulenje. Koristite zreli kompost, glistenjak i slična đubriva.

Kako bi osigurali da se koren lala dobro razvije, očistite lukovice od listova omotača.

Sadnja lala (Foto: Depositphotos/OlgaPonomarenko)

Prilikom sadnje lagano ih utisnemo na dno sadne jame, a zatim prekrijemo slojem zemlje. Zalivanje obavimo ako je zemlja suva, u protivnom nema potrebe.

Kad imate problem sa voluharicama, najbolje je sadnju obaviti u saksije i posude, postaviti metalne mreže ili usitnjeno staklo pre sadnje kako bi zaštitili sve što smo posadili.


Tagovi

Krokusi Narcisi Muskari Ljiljani Ukrasni luk Fritarija Cvetne lukovice Lale


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.