Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Invazivna štetočina
  • 17.10.2020. 10:00

Ružin buvač: Invazivna štetočina predstavlja pretnju ukrasnom bilju

Ova invazivna štetočina predstavlja ozbiljnu pretnju za mnoge cvetne ukrasne vrste na javnim zelenim površinama, okućnicama, u parkovima i vrtovima, što će posledično zahtevati sprovođenje odgovarajućih hemijskih mera zaštite.

Foto: Flickr/naturgucker.de
  • 231
  • 9
  • 0

Ružin buvač, lat. Luperomorpha xanthodera je nova invazivna štetočina pronađena u susednoj Hrvatskoj na primorju, a kasnije i na kontinentalnom delu sa tendencijom daljeg širenja. Poreklom je iz Kine, a napada ukrasno bilje, a najviše ga privlače mirisni cvetovi bogati polenom.

Narušava estetsku vrednost biljaka

Najprivlačnije vrste na otvorenom su vatreni trn, japanska kurika, hibiskus i ruža, a u zaštićenom prostoru citrusi, oleandar, zvezdasti jasmin i tatula. 

Štete na cvetovima mogu biti značajne, ali ovakva estetska oštećenja u hortikulturi ne uzrokuju značajne ekonomske gubitke jer su razvijenost i veličina biljke važniji parametri od prisutnosti cvetova. Odrasli insekti kod ishrane ne oštećuju tučak cveta te tako ne utiču na zametanje plodova.

Kako prepoznati bolesti i štetočine ruža i čime ih zaštititi?

Stoga kod ukrasnih vrsta koje se uzgajaju zbog lepote plodova, kao na primer kod nekih varijeteta citrusa, štete nemaju negativan uticaj. Dok u proizvodnji rezanog cveća one su značajne, ali retke zbog rutinskog sprovođenja hemijskih zaštitnih mera sa ciljem suzbijanja ekonomskih vrsta štetočina kao što su tripsi, lisne vaši i gusenice.

Ishrana larvi na korenu ne utiče na razvoj i nema za posledicu pojavu štete na biljkama, čak i ako se radi o većoj invaziji.

Najaktivniji u toplom delu godine 

Ovaj insekt dug je 3,2 do 3,9 mm crne je boje. Leđa su mu sjajna i imaju sitna, okrugla, gusto i nepravilno raspoređena udubljenja, a na bočnoj i gornjoj ivici imaju bele skupove što ih razlikuje od drugih srodnih vrsta buvača.

Ima dve generacije godišnje, a prezimljava u zemljištu između korenja. Prezimljeni i novorazvijeni odrasli insekti pojavljuju se masovno na prvim cvetovima uzgajanih biljaka krajem marta i početkom aprila. Odrasli su stadijumi najaktivniji tokom sunčanog vremena, odnosno u toplom delu godine.

Sve što treba da znate o uzgoju ruža - pravilna sadnja i nega

Parenje i jajašca traju nedeljama, kod prve generacije u razdoblju od maja do avgusta, što ima za posledicu da se na napadnutim biljkama istovremeno mogu naći odrasli na nadzemnim delovima, a larve i lutke na korenu. Krajem jula iz zemlje izlaze odrasli stadijumi druge generacije.

S obzirom na veliku polifagnost, visok biološki potencijal i sposobnost preživljavanja u uslovima kontinentalne klime, očekuje se njegovo proširenje i u prirodi. Stoga ova invazivna štetočina predstavlja ozbiljnu pretnju za mnoge cvatne ukrasne vrste na javnim zelenim površinama, okućnicama, u parkovima i vrtovima, što će posledično zahtevati sprovođenje odgovarajućih hemijskih mera zaštite.

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Ružin buvač Ukrasno bilje Štetočina Invazivna štetočina Luperomorpha xanthodera


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)