Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja artičoke
  • 18.03.2019. 14:00
  • Nišavski okrug, Gadžin Han

Proizvodnja artičoke u podnožju Suve planine

Gadžin Han jedna je od nerazvijenih opština koja ima povoljne klimatske uslove pogodne za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Proizvodnja lekovitog bilja uz malo truda i dobre volje može da donese solidan prihod. Sa parcele od 1 hektara pod artičokom (koja se kosi 3-4 puta godišnje) ostvaruje se prihod od oko 2.000 evra.

Foto: Danijela Ilić
  • 1.302
  • 60
  • 1

Gadžin Han jedna je od nerazvijenih opština koja ima povoljne klimatske uslove pogodne za razvoj poljoprivredne proizvodnje. Poljoprivredna zadruga "Zaplanjski zasad" osnovana je 2017. godine, kao prva zadruga u Srbiji za plantažnu proizvodnju lekovitog, začinskog i aromatičnog bilja. Zadruga ima 15 zadrugara i 75 kooperanata koji na svojim porodičnim gazdinstvima proizvode lekovito bilje.

Združenim snagama braća proizvode lekovito bilje

Proizvodnja lekovitog bilja donosi solidan prihod

Ideja o udruživanju proistekla je iz prijateljstva Zorana Ilića i Dragana Mijalkovića koji su svoju ideju udruženim snagama pokrenuli i upustili se u plantažnu proizvodnju lekovitog bilja u ekološki čistoj sredini u podnožju Suve planine. Prvo su 2010. godine osnovali udruženje građanja "Zasad" i krenuli sa prvim zasadima nevena i belog sleza.

"Površine koje obrađujemo su oko 20 ha, nadamo se da ove godine dupliramo površine", kaže Zoran Ilić. Biljne vrste koje proizvode su: beli slez, neven, artičoka, matičnjak, kamilica, peršun, bosiljak i nana. "Naša zadruga "Zaplanjski zasad" prva je zadruga u Srbiji koja je dobila podsticajna sredstva Ministarstva bez porfelja za regionalni razvoj u vrednosti od 5,9 miliona dinara za kupovinu opreme i mehanizacije. Od dobijenog novca kupljeni su: traktor "Belarus", prikolica, plug, rotofreza, motokultivator, sejalica za sitna semena, plastenik za proizvodnju rasada, mlin za mlevenje lekovitog bilja i destilator za proizvodnju eteričnog ulja", kaže Zoran. 

Povoljni klimatski uslovi pogodni za razvoj poljoprivredne proizvodnje (Foto: Danijela Ilić)

Proizvodnja lekovitog bilja uz malo truda i dobre volje može da donese solidan dodatni prihod. Jedna porodica u Zaplanju je sa parcele od 10 ari uspela da očisti i isecka kocku belog sleza i ostvari prihod od oko 200.000 dinara.

"Sa parcele od 1 hektara pod artičokom (koja se kosi 3-4 puta godišnje) ostvaruje se prihod oko 2.000 evra. Neven sa 10 ari daje prihod od oko 500 evra", kaže Zoran.

Artičoka može da poraste i do dva metra 

Artičoka kako kaže Zoran je interesantna biljka koju proizvode i čijim kvalitetom mogu da se pohvale. Ponosno ističe da je dobio potvrdu kupca iz Italije da je njihova atičoka odličnog kvaliteta.

"Artičoka Cynara scolimus poreklom sa Mediterana i jugozapadne Azije. Gaji se kao dvogodišnja, ređe višegodišnja mediteranska zeljasta biljka. Na kraju svake vegetacije nadzemni deo artičoke se suši, a naredne godine se razvija novi. Koren vretenast i snažan sa jakim bočnim žilama, prodire duboko u zemlju tako da ona uspeva i na manje plodnom zemljištu, i dobro podnosi sušu. Izuzetno dobro podnosi zimu kada je prisutan zimski pokrivač", objašnjava Zoran. 

Listovi artičoke su krupni, prizemni i mogu postići dužinu i preko metar. Listovi su perasti i duboko usečeni sa sočnom osnovom, sa naličja list je prekriven gustim srebrnasto-belim dlačicama, sa lica su zelene boje na krajevima sa bodljama dugim od 1 do 3 cm.

Artičoka može da poraste i do dva metra, a na vrhu formira glavičastu cvast obraslu mesnatim ljuskama u kojima su cvetovi ljubičaste boje. Seme je sitna ahenija, izdužena mrke boje.

Artičoka Cynara scolimus poreklom sa Mediterana i jugozapadne Azije (Foto: Danijela Ilić)

Artičoka povoljno deluje kod poremećaja varenja 

Od artičoke se koristi list kad dostigne dužinu oko 30 cm. "Kosimo je tri puta i posle toga pustimo da poraste, iscveta i formira seme", kaže Zoran. Glavice artičoke koriste se u kulinarstvu, u proizvodnji alkoholnih pića, ali se koristi i kao dobra pčelinja paša bogata nektarom. Koristi se za pripremanje čaja koji je jako gorkog i oporog ukusa, a povoljno deluje kod poremećaja varenja, snižavanja holesterola i triglicerida u krvi kao i kod poremećene funkcije jetre i žuči.

"Prikupljeno bilje posle berbe odvozi se do sušare, posle sušenja pakuje se i roba je spremna za našeg poznatog kupca. Naša proizvodnja je ugovorena za poznatog kupca i unapred je sve prodato", kaže Zoran. 

Korisna svojstva artičoke su velike: dobar antioksidans, korisna za detoksikaciju, a ekstrakt artičoke povoljno utiče na regeneraciju jetre, antioksidansi iz artičoke smanjuju masnoću u krvi, a time i dovode do snižavanja lošeg holesterola i smanjenja krvnog pritiska, ima blagotvorno dejstvo na srce, pomaže pri smanjenju telesne mase i masnih naslaga.

Sedam lekovitih biljaka koje možete uzgajati sami

Određena količina robe ide za Nemačku i Italiju

Kako Zoran napominje ovaj posao je sezonski, ali ga rasporede tako da ne bude teško i da se poslovi ne poklapaju, iako u proizvodnji imaju nekoliko biljnih vrsta.

"Poslovi kreću u rano proleće kada se u lejama seju semena beli slez, matičnjak, bosiljak i nana. Čim uslovi dozvole sade se na stalno mesto. Neven, kamilica i artičoka se seju direktno. Neven, artičoka, beli slez, matičnjak, bosiljak, nana sade se sa međurednim razmakom od oko 70 cm, a u redu na 30 - 40 cm, a kod artičoke i do 70 cm; Neven se ubira od juna do prvih mrazeva svakog trećeg dana i on je malo zahtevniji i iziskije više radnog angažovanja", objašnjava naš sagovornik. 

Poslovi kreću u rano proleće (Foto: Danijela Ilić) 

Putem posrednika njihova roba se plasira u Srbiji, a jedna određena količina ide za Nemačku i Italiju, a sada nakon osnivanja Zadruge i sami pregovaraju o plasmanu, ali i o tome gde i kome ponuditi eterična ulja ili pak neki čaj koji je za sada u pripremi.

Ostalo bilje se iskultivira, okopa i kosi 2, 3 ili 4 puta godišnje. Beli slez se okopa, ostavi i vadi koren u kasnu jesen, pere, čisti, secka i suši tokom zime.

Svi zadrugari i kooperanti prošli su obuku za proizvodnju lekovitog bilja prof. dr Radoslava Jevđovića, Slavoljuba Tasića ispred instituta "Josif Pančić", Marka Bubanja  "Herba" Beograd i dr Ljiljane Jelenković i dobili sertifikate.


Povezana biljna vrsta

Artičoka

Artičoka

Engleski naziv: Artichoke | Latinski naziv: Cynara scolymus L.

Artičoka je višegodišnja biljka, ali se gaji se i kao jednogodišnja. Koren je dubok i razgrant, lancetasto lišće na sebi ima dlačice i bodlje i čini rozetu, a cvetovi su skupljeni... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Lekovito bilje Zoran Ilić Zadrugarstvo Artičoka Gadžin Han


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.