Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prolećno cveće
  • 10.05.2020. 13:30

Pravilno negujte cveće i ono će vas nagraditi obilnim cvetanjem

Prolećno cveće koje krasi balkone i terase traži određenu negu tokom sezone. Saznajte kako ga pravilno zalivati, prihraniti, negovati i održavati da uvek bude u punom sjaju.

Foto: JumpStory
  • 639
  • 26
  • 0

Cveće traži određenu negu tokom sezone kako bi u svakom trenutku dalo svoj puni cvet. Važno je odabrati biljke zavisno od položaja balkona ili terase. Ukoliko se nalaze na severnoj strani, sadite niske i čvrste biljke koje će se odupreti severnim vetrovima. Osunčane pozicije, na jugu ili zapadu su najpoželjnije, jer je za sunčane položaje i najveći izbor cveća.

Šta uzgajati na južnoj strani balkona ili terase?

Takođe morate da odlučite da li hoćete da sadite niske biljke, visoke ili pak one viseće. Puzavicama i penjačicama važno je osigurati potporu odnosno armaturu po kojoj će se peti kako ne bi došlo do njihovog lomljenja.

Zalivajte ih odstajalom vodom

Ne zahtevaju sve biljke istu količinu vlage, zato potreba za zalivanjem zavisi od biljne vrste, ali i od položaja teglica ili sandučića. Naravno, što je više biljaka u saksiji, one brže crpe vodu, a zemlja na sunčanim i vetrovitim položajima brže se suši, pa će u tim slučajevima biti potrebno i češće zalivati. Važno je koristiti odstajalu, a nikako hladnu vodu direktno iz vodovoda.  

Najbolje je biljke zalivati uveče jer će se površina listova osušiti i ono neće biti podložno propadanju i pojavi truleži. Ako ne možemo biljke da zalivamo tokom večeri, onda je bolje obaviti jutarnje zalivanje. Izbegavajte to da radite sredinom dana, jer može imati negativan efekt. Kada tokom vrućeg dana zalijemo biljke s hladnom vodom one doživljavaju stres, što može dovesti do odbacivanja cvetova, pupoljaka i listova. 

Prihranjujte biljke s đubrivom bogatim fosforom

Biljke u bašti rastu u živoj zemlji bogatoj hranjivim materijama, a biljkama u saksijama je na raspolaganju samo ono što im mi damo. Stoga ih redovno prihranjujte, a one će vas nagraditi obilnim cvetanjem. Žućkasti listovi najčešće su prvi znak manjka nutrijenata u zemljištu, što nije veliki problem ako reagujemo i povremeno prihranjujemo biljke.

Kako sa korom banane prihranjivati biljke?

Ipak, treba uzeti u obzir i jednu stvar - ako ih preterano đubrite azotom, one će dati obilje listova na račun cvetova. Stoga koristite tečno đubrivo bogato fosforom koji pozitivno deluje na cvetanje. Zavisno od biljne vrste ovo đubrivo se dodaje svakih osam do 10 dana, a nekad i ređe. Vodite računa da je zemlja odnosno supstrat vlažan, a preporučuje se đubriti neposredno nakon zalivanja.

Uklonite precvetale cvetove i uvenule listove

Čišćenje uvenulih listova i precvetalih cvetova najvažnija je redovna mera negovanja, nakon zalivanja i prihranjivanja. Važno ih je ukloniti, jer će uveli delovi početi da trule, a to povećava i šanse za mogućnost stvaranja gljivičnih bolesti. Uklanjanjem precvetalih podstiče se stvaranje novih cvetnih pupoljaka i omogućava biljci kontinuirano cvetanje.

Talog kafe hrani biljke, ali i štiti od štetočina

Prilikom čišćenja možete i da odsečete predugačke izdanke ili da ispravite biljku potpornim štapovima. Čistite biljke i od prašine, paučine i štetočina.

Zaštita bilja tokom leta

Važno je pratiti i pojavu bolesti i štetočina, pa reagovati u pravo vreme. Vrlo česta pojava raznih oboljenja jeste i rđa, trulež, plesan, pa i štetočine. Čim primetite prve simptome promene boje na lišću ili cvetovima, uklonite ih. Za zaštitu se mogu koristiti razni prirodni preparati na bazi belog luka, pepela, buvača i ulja.


Tagovi

Balkonsko cveće Nega cveća Orezivanje Prihrana Zalivanje Đubrenje cveća


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jedan od najlekovitijih spojeva: sremuš i rakija

Za pripremu tinkture sremuša potrebno je: 1. Dobar doručak (po ukusu) uz salatu od svežih listova sremuša 2. Iseckan sremuš 3. Kvalitetna rakija kojom će se sremuš prelit...

Više [+]