Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Diverzifikacija poljoprivrede
  • 01.10.2015. 18:00

Ostvario san na 607 hektara cvetnih konfeta!

Kada je počeo da se bavi gajenjem cveća za proizvodnju konfeta, mislili su da je lud. Danas je njegovo ime u Ginisovoj knjizi rekorda.

  • 345
  • 17
  • 0

Inspiracija dolazi sa različitih mesta. Za farmera Čarlsa Hadsona iz Vorčesteršira u Engleskoj, to je bila gomila cveća na stolu nasred njegove dnevne sobe. Samoproglašeni romantik često ih je birao za svoju suprugu. Jednog jutra se vratio kući nakon posete seoskom crkvenom dvorištu u kojem je bilo priređeno venčanje.

Pošto tamo nisu dozvoljene konfete, oko dvorišta i na putu posle svega ostala je velika gomila smeća od konfeta koje su posipali po mladencima. Prizor je bio neprijatan za oči, priča Čarls za magazin Farmers Weekly. Njega je, nakon što je stigao kući, opčinila vaza s cvećem na njegovom stolu, jer je bila istih, pa još i lepših, življih boja, kao i konfete koje su ležale zgažene na mokrom putu. Tada mi je sinula ideja!

Kada bi napravio konfete od cveća, crkva bi ih mogla dozvoliti na svim venčanjima a nakon njih ne bi bilo smeća jer bi to bile prve biorazgradive konfete, bez papira i folije. Nakon 20 godina, on to i dalje vidi kao trenutak koji mu je promenio život.

Posao cveta

Danas njegova kompanija zarađuje 250.000 funti godišnje, a ove godine je proizveo čak 10 hektara cveća za englesko tržište. Njegovi proizvodi ulepšavali su i neka poznata venčanja, uključujući i ono Majkla Daglasa i Ketrin Zite Džons, ali i Princa Čarlsa i Kamile Parker Bouls. Začudio se kada je video svoje konfete na naslovnoj strani Dejli Telegrafa jer je kupac odlučio da ostane anoniman, a baš su njegovi ukrasi bili zvezde kraljevskog venčanja.

Njegov cvetni miks sadrži uglavnom kokotić (Delphinium) koji se pokazao kao najbolji jer je trodimenzionalnog oblika i predivne ljubičaste boje, dok se još mogu naći i latice ruža, divljeg cveća, lavande i hortenzije. Cveće se bere poslednje nedelje juna i prve 2 - 3 sedmice u julu, pre samog sušenja na suncu i vazduhu. Kada polja procvetaju, otvara ih za javnost, a dolaze mu i posetioci iz Kine.

Velika dostignuća

Čarls je sa svojim timom dospeo čak i u Ginisovu knjigu rekorda. Njihov ćilim od kokotića na gotovo jednom hektaru službeno je proglašen najvećim floralnim tepihom ikada uzgojenim. Čarls vodi posao u saradnji sa kooperantima koji na njegovoj zemlji od 607 hektara uzgajaju cveće. Bili su dovoljno oprezni pa nisu žurili sa širenjem, dok je Čarls sve svoje ideje isprobavao na manjim površinama. Inicijalno su rasli za hektar, zatim nešto manje, a ove godine najviše. Latice dostavljaju čak i na Novi Zeland, a Čarls Hadson kaže da mu nije strana ni noćna smena koju je često znao da provede pakujući konfete od cveća.

Suočio se i sa skepticizmom, koji je uspešno ignorisao. Niko još nije video baš takvu diverzifikaciju poljoprivrede. Pošto se i pre bavio poljoprivredom, uvideo je da je ovaj posao baš taj koji je sve vreme priželjkivao. Tone bespotrebnog tereta trebalo je skladištiti i pobrinuti se za bolesti. Sve je to za njega prošlost jer svoj proizvod prodaje odmah nakon berbe i sušenja. Samo je trebalo postaviti cenu.

Izazovi kretanja trnovitim putem

Čarls je prvi koji priznaje da je put bio dosta trnovit. Nema toliko stručnjaka i savetnika za gajenje i skladištenje kokotića kao za druge kulture. Cveće u uzgoju, takođe, nosi veliki rizik. Jedne godine potrošili su 7.000 funti na branje, a samo nekoliko dana kasnije, vreme se promenilo i botritis je zarazio gotovo celi rod. Naučili su bolnu lekciju, priča on za magazin Farmers Weekly. Sada u slučaju loše žetve, imaju u rezervi još dvaput toliko cveća.

Prilikom gajenja cveća, ima mnogo ručnog rada. Berači treba da budu u pripravnosti i čim dođu pravi vremenski uslovi, krenu na posao. Preciznost tu ima ključnu ulogu. Najbolji element posla je kako kaže, zapošljavanje. Pošto je odrastao na mlečnoj farmi, gledao je kako se broj radnika smanjuje jer se posao mehanizovao i to mu je žalosno. Sada ima oko 50-ak radnika. Svedočio je rastu uloge interneta u prodaji i komercijalizaciji proizvoda, a on mu igra i do 90 % u prodaji. Željan inovacija i zaljubljenik u prirodu, od ovog poljoprivrednika još možemo svašta očekivati, jer kako kaže dok sedi za svojim stolom u dnevnoj sobi i gleda u cvetnu vazu, u ulju cveća koje se u srednjem veku koristilo za lečenje ušiju, vidi veliki potencijal.


Povezana biljna vrsta

Lavanda

Lavanda

Engleski naziv: Lavender | Latinski naziv: Lavandula sp. (Miller)

Lavanda je vrlo omiljena ukrasna biljka, a sve se više gaji i plantažno. Nema velikih zahteva u pogledu kvaliteta zemljišta, gajenje joj je vrlo ekonomično, a može poslužiti i kao... Više [+]

Tagovi

Lavanda Ruže Uzgoj cveća Engleska Princ Čarls Diverzifikacija poljoprivrede Čarls Hadson Biokonfete Vorčester Kokotić Majkl Daglas Ketrin Zita Džons Konfete


Autorka

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uverenja ne čine vas boljom osobom. Delovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pravo je vreme za berbu sremuša 🐻

U narodu poznat i kao divlji beli luk i medveđi luk, ovo je biljka koja je hrana, lek, i začin. Nakon buđenja iz dugog zimskog sna, medvedi jedu samo sremuš 2-3 nedelje k...

Više [+]