Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šimširov moljac
  • 07.09.2019. 14:00
  • Kanton 10 (Hercegbosanska županija), Federacija Bosne i Hercegovine, Livno

Oprez! U HBŽ uočena pojava šimširovog moljca

Štete čini gusjenica koja se intenzivno hrani lišćem i koja za kratko vrijeme uzrokuje potpunu defolijaciju šimšira. Osim šimšira napada i japansku kuriku, a prijetnja je vrstama božikovina.

Foto: Pixabay/MonikaP
  • 694
  • 46
  • 0

Na opažačkim punktovima na području Herceg-Bosanske županije uočena je pojava šimširovog moljca (Cydalima perspectalis). Proteklih godina štetnik je pravio velika oštećenja na ukrasnim grmovima šimšira na području Hercegovačko-neretvanske i Zapadno-hercegovačke županije, ali do sada njegova nazočnost nije zabilježena na području općine Livno, obavještava Federalni agromediteranski zavod. 

Štete čini gusjenica koja se intenzivno hrani lišćem i koja za kratko vrijeme uzrokuje potpunu defolijaciju šimšira. Osim šimšira napada i japansku kuriku, a prijetnja je vrstama božikovina

Jedna gusjenica može pojesti do 45 listova, kako suzbiti šimširovog moljca?

Simptomi koji ukazuju na prisutnost ovog štetnika je pojava svilenkastih zapredaka i svilenih niti na šimširu. Gusjenice ovog štetnika su iznimno proždrljive i na jednom grmu ih se može nalaziti i više od stotinu. 

U mlađim razvojnim stadijima imaju zelenožutu boju tijela, s crno obojanom glavom dok su odrasle gusjenice zelene s karakterističnim debelim crnim i tankim bijelim prugama te crnim točkicama na leđnoj strani. 

Suzbijanje štetnika vrši se mehaničkim putem prskanjem grmova visokotlačnim čistačima - vapovima te u slučaju da se radi o pojedinačnim biljkama skupljanjem i uništavanjem gusjenica. U svrhu zaštite grmova može se izvršiti tretiranje jednim od kemijskih pripravaka: Fastac EC, Decis 2,5 EC, Actara 25 WG, Chess WG i dr., s tim da je nakom aplikacije insekticida poželjno biljke 24-48 sati prekriti pvc folijom, a sve kako bi učinak primjenjenih pripravaka bio što veći. 

Učinkovitost insekticida je najveća kada se suzbijaju mlade gusjenice pošto su odrasli razvojni stadiji otporniji na primjenjene insecticide.

Pripravke koristiti sukladno uputi proizvođača!


Tagovi

Šimširov moljac Štetnik Gusjenica Simptomi Suzbijanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.