Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eterična ulja
  • 06.06.2021. 12:00
  • Severnobanatski okrug, Vojvodina, Banatska Topola

Od 24 hektara lekovitog bilja prave eterična ulja i čajeve

Trenutno matičnjak, kamilica, menta, timijan, smilje i saturea zauzimaju 24 hektara, a najviše imaju kamilice koja je tradicionalno i zastupljena u severnom Banatu.

Foto: Porodica Kurunci
  • 847
  • 49
  • 0

Eterična ulja sve su više popularnija i prisutnija na tržištu, posebno u kozmetičkoj industriji, ali i mnogim drugim namenama. Spektar njihove primene je širok, a zainteresovanost potrošača raste. Međutim, proces za nastajanje samo jednog litra je dugačak i poprilično zahtevan.

Porodica Kurunci iz Novog Sada pet godina je posvećena uzgajanju lekovitog bilja i prerađivanju istog u ova ulja. I to, po principima organske proizvodnje. Zoltan i njegova supruga Dejana mesece provode na relaciji Novi Sad - Banatska Topola gde se nalazi plantaža raznoraznih biljaka.

"Nekada smo se bavili ratarstvom na državnom zemljištu, ali je to, restitucijom, počelo da se vraća državi i morali smo da osmislimo proizvodnju kojom ćemo uspeti da profitiramo i obezbedimo egzistenciju. Sada imamo 100 hektara, ali ne može odjednom sve preći u organsku, te iz godine u godinu povećavamo površine iz konvencionalne u ovu zdraviju proizvodnju", objašnjava Zoltan Kurunci.

Najviše imaju kamilice

Trenutno matičnjak, kamilica, menta, timijan, smilje i saturea zauzimaju 24 hektara, a najviše imaju kamilice koja je tradicionalno i zastupljena u severnom Banatu.

"Posla ima periodično. Posejemo u jesen, ukoliko ima korova to rešimo i do proleća nema toliko obaveza. Međutim, od početka marta do kraja oktobra i početka novembra nema stajanja. S obzirom na to što se sve mora ručno raditi, okopavati, pleviti, na njivi, u ovom periodu, bude i do 30 radnika."

Najviše imaju kamilice koja je tradicionalno i zastupljena u severnom Banatu

Ovih dana u toku je prva berba. Nakon toga sledi sušenje i finalna dorada koja podrazumeva odsecanje peteljki, kako bi se dobila samo glava cveta. Princip prerade u eterična ulja gotovo je isti za sve biljke.

"Kombajn prvo obere cvet, on ide prvo kroz jednu mašinu koja odvaja zeleni deo, to su stabljika i list, dok na drugu stranu ide cvet koji potom ide u destilator, veliku posudu koja je hermetički zatvorena i odozdo se produvava vodenom parom koja je na temperaturi od 115 do 120 stepeni", objašnjava Kurunci.

Kako nastaju ulja?

Vodena para zagreva masu i iz te mase eterična ulja počnu da isparavaju već na 70 stepeni. Para ulja i para vode zatim prolazi kroz hladnjak nalik onom kod kazana za pečenje rakije, voda i ulje se kondenzuju i odlaze u dekanter.

"To je posuda koja odvaja ulje od vode. Međutim, ono i dalje u tom momentu sadrži vlagu i mutno je, te prolazi kroz sušenje, to je propuštanje kroz dehidrirani natrijum-sulfat i nakon toga dobija se čista tečnost", navodi naš sagovornik dodajući da se kamilica destilira šest do sedam sati, dok ostale kulture dva do dva i po sata.

Niču zasadi divljeg origana kod Požege, u planu i aromatična ulja

Najizdašnija biljka koja daje najviše ulja je nana, dok se najmanje dobije od matičnjaka. Što je godina sunčanija, količine su veće.

"Zavisi od kulture, od neke se dobije svega pola litre ili litar, dok ima onih od kojih napravimo i 40-50 litara."

Na domaćem tržištu, kaže, najpopularnije je ulje od mente, dok od kamilice i matičnjaka prodaja ne ide tako dobro jer je veoma skupo. Kupci, ukazuje, ulje od nane kupuju uglavnom za inhalaciju, a od smilja za bore i negu kože.

Od lekovitog bilja i čajevi

Ali, ovaj bračni par pronašao je još jedan način da ostvari veću zaradu zahvaljujući biljkama koje uzgajaju. Od njih proizvode i čajeve.

"Nakon skidanja glavica i odvajanja zelene mase od cveta, sam cvet ide u sušaru i posle sušenja koje, u zavisnosti od mase koju stavimo, traje od osam do 12 sati, ide na pakovanje", navodi Kurunci.

Čajeve pretežno prodaju na inostranom tržištu, a izvoze ih u Tursku, Italiju, Australiju.


Tagovi

Eterična ulja Lekovito bilje Čajevi Nastajanje ulja Sušenje bilja Zoltan Kurunci


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić