Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Delfinijum i Lupinus
  • 26.07.2021. 18:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Zenica

Muris Pašanović: Delfinijum je kralj cvijeća, a nije ga teško uzgajati

Muris Pašanović iz Zenice, prije tri godine se odlučio na uzgoj sadnica cvijeća, sorti Delfinijum i Lupinus, sa kupcima korespondira putem Facebook stranice "Delfinijum".

Foto: Arhiva Murisa Pašanovića
  • 2.529
  • 842
  • 0

Muris Pašanović iz Zenice već treću godinu proizvodi sadnice cvijeća iz sjemena, a posebno se posvetio sortama Delfinijum i Lupinus, koje svojim cvjetovima nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

"Mislim da sam odabrao veoma dobar izbor, jer su za mene ove dvije sorte ubjedljivo najljepše za vidjeti. Znate kako kažu, ruža je kraljica cvijeća, ali delfinijum je definitvno kralj", za Agroklub priča ovaj 54-godišnjak.

Najprije je, kaže, počeo sa uzgojem šumske stalno rađajuće jagode sorte Regina, pa se kasnije odlučio baviti i cvjećarstvom. S obzirom da nema dovoljno prostora oko kuće, tek mali plastenik i okućnicu, odlučio se da posao proširi u rodnom Travniku, tačnije u Mehuriću, gdje ima vikendicu.

Muris Pašanović ljubav prema cvijeću naslijedio je od majke

Rado ističe  da je ljubav prema cvijeću naslijedio od majke, a znanje i vještine oko uzgoja i rezidbe stekao preko interneta, iščitavanjem literature i preko grupa o ljubiteljima ove vrste biljaka.

Predivne, ali otrovne

Delfinijum je prekrasna i jako otporna trajnica. Najčešće se dobija iz sjemena, ali nije teška za uzgojiti ni iz korijena. Najbolje ga je saditi na rubnim dijelovima vrta, koji su sunčani, s obzirom da jako voli sunce. Dostiže visinu od 80-180 cm. Na našim prostorima cvjeta dva puta u godini, u proljeće i u jesen te ga je potrebno prehranjivati. Postoje tri vrste ove sorte - kojeg krase visoke stapke s gustim cvjetovima, Delphinium belladona sa nježnijim, rahlo građenim metličastim i Delphinium pacifik koji ima  jako visoke cvjetne stapke, velikih, punih cvjetova.

Delphinium elatum

Lupinus je također veoma otporna, impresivna trajnica koja dostiže visinu  do 1,5 metara i izgledom podsjeća na svijeću. Ukoliko joj podrezujete listove, može da cvate cijelo ljeto. Ova biljka je veoma korisna u vrtu, zato što za sebe veže dušik, te tako gnoji okolno tlo. Najviše uspijeva kada joj sjeme posadite direktno u zemlju, jer ne voli presađivanje.

Ono što je bitno napomenuti za obje sorte je da su otrovne, ne smiju se jesti, niti nanositi njene sokove na kožu. Interesantno je da se križaju međusobno, pa svake naredne godine možete očekivati nove nijanse u vrtu.

Raskošni lupinus

"To je cvijet koji na sebi ima po četiri ili više boja na jednoj biljci. Kada u jesen završe sa cvjetanjem, stabljika se ošiša do dna, korijen prezimi u zemlji, a u proljeće ponovno počinje da raste i ubrzo krene cvjetati", dodaje Pašanović.

Kako bi što lakše komunicirao sa ljubiteljima cvijeća i kupcima sjemena, napravio je i svoju FB stranicu Delfinijum putem koje vrši i prodaju po veoma pristupačnim cijenama.


Fotoprilog


Tagovi

Muris Pašanović Zenica Uzgoj cvijeća Delfinijum Lupinus Cvjećarstvo


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.