Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj božura
  • 21.06.2018. 07:30

Mravi dobri za božure - pomažu im procvasti

Iako je cvatnja božura u punom jeku, nikada nije kasno (ili prerano) pripremiti se za novu sezonu sadnje kako bi još više uživali u raskošnom cvijeću.

Foto: Bigstockphoto/spetenfia
  • 594
  • 18
  • 0

Božuri doživljavaju renesansu popularnosti, baš poput karanfila. Jedan od najfotografiranijih buketa na društvenim mrežama koji krasi svaki, sa stilom uređeni interijer, savršeni je miris ljeta. Iako je cvatnja božura u punom jeku, nikada nije kasno (ili prerano) pripremiti se za novu sezonu sadnje kako bi još više uživali u raskošnom cvijeću, piše zadovoljna.hr. Kod nas se uzgaja za rezani cvijet. Cvate u proljeće (maj, jun) a cvatnja traje 2-5 tjedana. 

1. Plitka sadnja

Božuri se razmnožavaju dijeljenjem korijena, presađivanjem mladih biljaka u dobro pripremljenu zemlju. Sadnja se obavlja u jesen prije stvaranja novog, mladog korijenja na dubinu na kojoj će mladi pupovi biti pokriveni tankim slojem zemlje. Razmak sadnje 70x70 cm ili 50x70 cm.

Raskošni božur - ukras svakog dvorišta

2. Puno sunca i vode

Božuri trebaju vlagu, ali zemlja u koju ćete ih posaditi mora biti dovoljno propusna. Također, najljepše će cvjetati na suncu, bez imalo sjene. U prvoj godini uzgoja treba odstraniti sve cvjetne pupove da bi se stimulirao rast vegetativnih nadzemnih i podzemnih organa. U drugoj godini uzgoja pinciraju se postrani pupovi i ostavlja samo 1-2 cvijeta po biljci. Treće i narednih godina pinciraju se postrani izboji i ostavlja se 5-7 cvjetova po sadnici da bi se izbalansirala kvaliteta cvjetova i postigao kontinuitet plodonošenja.

3. Budite strpljivi

Treba im i do tri godine da narastu do svoje pune veličine. Kada jednom procvjetaju u punome sjaju, krasit će vrt i do 50 godina. Lako se prilagođavaju novim uvjetima kod presađivanja.

4. Presađivanje

Božure je najbolje presaditi u fazi mirovanja - između listopada i ožujka. Što opreznije ga okopajte oko korijena i jednostavno prebacite na novo mjesto. Mogu se i razdijeliti kako bi dobili još više raskošnih cvjetova. Pripazite da na svakom odvojenom dijelu imate barem tri zdrava pupoljka.

5. Savršeni za vazu

Božuri mogu stajati u vazi i do 10 dana. Međutim, kako bi biljka imala dovoljno cvjetova koji se mogu urezati za vazu, također je potrebno strpljenja (ne očekujte previše u prve tri godine).

6. Mravi su zapravo dobri za božure

Ne pokušavajte se riješiti mrava s okruglih cvjetnih pupoljaka, jer im oni ne štete. Najviše ih ima kada pupoljci počnu "oticati" jer se hrane njihovim slatkim sokovima. Tako čak pomažu da se što prije otvore. Čim u cjelosti procvjetaju, mravi će nestati.

7. Ah, taj miris

Većina vrsta ima prekrasan, lagan miris. Neki počinju mirisati tek kada ih se ubere i stavi u vazu. A njegov intenzitet može varirati ovisno o dobu dana i temperaturi.


Tagovi

Božuri Uzgoj Mravi Sunce Presađivanje Sadnja Cvijet


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.