Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lekovito bilje
  • 29.10.2020. 16:00

Momčilo Antonijević: Lekovito bilje treba brati, sušiti i konzumirati ispravno

Najveći potencijal lekovitog bilja je u očuvanju našeg zdravlja i prevenciji različitih bolesti. Treba da ih koristimo kada nismo bolesni, ali je i u konzumiranju važno poštovati pravila. Granica i mera moraju da postoje i rezultata će biti, navodi narodni travar i novinar Momčilo Antonijević.

Foto: Momčilo Antonijević
  • 1.318
  • 44
  • 0

Između 400 i 500 vrsta lekovitih biljaka raste na teritoriji naše zemlje. Neke od njih možemo pronaći u svim predelima, poput bokvice i majčine dušice, dok pojedine, kao što je lincura, postoje samo u određenim krajevima. Kako bi njihovo konzumiranje zaista imalo dejstva, vrlo je važno na sakupljati ih, sušiti i primenjivati na odgovarajući način.

Svoje višedecenijsko iskustvo u tome sa nama je podelio narodni travar i novinar Momčilo Antonijević kojeg su, kako kaže, biljke same pronašle pre 27 godina.

Za predstojeće hladne dane, uzgajajte bosiljak u kućnim uslovima

U svojoj kolekciji ima više od 300 lekovitih biljaka, a među njima su majčina dušica, koren čička, žalfija, vranilova trava i drugo. Sve one mogu nam pomoću u očuvanju zdravlja i pri izlečenju od mnogih bolesti, svaka ima naravno posebnu namenu, ali da bi zaista delovala, mora se ubrati na pravi način kako bi sačuvala sva lekovita svojstva.

"Pre svega, neophodno je da se biljke sakupljaju u ekološki čistim predelima odnosno da ih ne beremo pored puta ili nekih izvora ekološkog zagađenja jer, u tom slučaju, rizikujete da napravite svom organizmu veću štetu nego korist zato što koncentracija teških metala u sakupljenim biljkama može da bude izuzetno velika i to svakako nije dobro za naše zdravlje", objašnjava Antonijević.

Znanje o lekovitom bilju - dostupno

Najbolje je brati ih u periodu kada su one u punoj vegetaciji, a to zavisi od same vrste, ali i geografske širine i razlikuje se od godine do godine.

"U nekim predelima mogu se sakupljati u februaru i martu, dok u drugim krajevima to možemo uraditi tek u maju i u junu. Ukoliko se bere u punom cvetu, onda treba sačekati da ga razvije u potpunosti", navodi naš sagovornik i ukazuje da je neretko teško razlikovati lekovitu biljku od neke vrste slične njoj koja nema takva svojstva te da je, pre samog susreta sa biljkama, važno čitati, edukovati se i proučiti sve o onim vrstama koje tražimo.

Ukoliko se bere u punom cvetu, onda treba sačekati da ga razvije u potpunosti

"Danas je to lakše uraditi zato što postoje aplikacije za prepoznavanje biljaka koje u mnogome olakšavaju i ubrzavaju taj proces."

Umesto čupanja - bolje seći

S obzirom na to da su pojedine imaju vrlo osetljiv korenov sistem, kako ne bi bio oštećen, ne smeju se čupati već ih treba seći.

"Pravi primer je kičica koja ima veoma plitak korenov sistem i ukoliko je berete, postoji mogućnost da ćete je iščupati iz korena i da ona tu više neće rasti. Dobro je što je ona sada zaštićena vrsta u Srbiji, ali inače moramo biti pažljivi i pre svega čuvati prirodu", napominje naš sagovornik.

Za dalji plasman, sirove biljke samo proslediti

Proces koji sledi nakon ubiranja jeste sušenje. Ukoliko taj deo ne obavimo ispravno, period koji smo posvetili pronalaženju i pravilnom sakupljanju postaje izgubljeno vreme. Sušenje, ukazuje Antonijević, razlikuje se u zavisnosti od toga da li biljke beremo za sopstvenu upotrebu ili za dalju prodaju.

Kako treba sušiti, a kako kuvati čaj od lekovitog bilja?

"U prvom slučaju, to može da se uradi na potkrovlju, tavanu, negde u senci, na promajnom mestu na kome ćete biljnu sirovinu da raširite u tankom sloju na nekom čistom papiru ili poslužavniku i nakon toga spakujete je u čiste tegle koje ćete čuvati na hladnom i tamnom mestu."

Ukoliko su one namenjene daljem plasmanu, preporučljivo je prodati ih u sirovom obliku otkupljivačima koji imaju profesionalne sušare. Ako, ipak, to želimo sami da uradimo, moramo obezbediti gotovo identične uslove.

"Treba ih, takođe, u tankom sloju položiti na promajnom mestu bez direktne sunčeve svetlosti. Međutim, to nije uvek slučaj. Nemaju svi tu mogućnost. Neki pribegavaju sušenju pod ekstremnim uslovima, u rerni i tom načinu sušenja toplotom. To ponekad nije loše, ali treba biti pažljiv i sušiti na najviše 50 stepeni", navodi sagovornik Agrokluba.

Ali, ako je lekovit deo, poput cveta i lista, izuzetno osetljiv, taj način nije najbolje rešenje.

Nije preporučljivo cvet nevena sušiti u rerni

"Cvet nevena ne može dobro da se osuši u rerni pošto u suvom obliku treba da sačuva boju i sve organoleptičke karakteristike koje ima u svežem stanju. U tom slučaju je potrebna sušara koja ima ugrađenu ventilaciju ili je omogućena prirodna."

Kada biljka izgubi boju i miris - neupotrebljiva je

Lekovite supstance, napominje Antonijević, gube se posle otprilike dve godine, a kod nekih vrsta posle šest meseci biljka više nema nikakvu vrednost, poput korena čička i kukuruzne svile. Dodaje, u momentu kada biljka izgubi boju i miris, smatra se u potpunosti neupotrebljivom. Jedan od izuzetaka je perunika, odnosno iris čiji koren, nakon vađenja iz zemlje, dobija miris i lekovitost tek nakon godinu do dve.

Jedna od novina u svetu jeste lekovito i jestivo cveće na tanjiru, saznajemo od sagovornika.

"To je nastalo sa velikom ekspanzijom različitih vrsta kuvarskih emisija i podizanjem gastronomije na viši nivo. Na primer, bosiljak gaji skoro svaka srpska kuća na selu, međutim niko ga nije koristio u ishrani. Majčina dušica skoro nikada nije dodavana u meso, a odličan je dodatak. Moje omiljeno cveće na tanjiru je dragoljub koji je iz porodice kupusnjača i vrlo je ukusan", navodi ovaj travar.

Čokolada za raspoloženje, iđirot protiv pušenja

Među, kako kaže, moćnim biljkama, visoko mesto zauzima i kakao koji je, energetski, vrlo kvalitetna namirnica, bogat je različitim mineralima, mikroelementima i vitaminima i izuzetan je izvor kalcijuma i gvožđa.

"Čokolada utiče direktno na povećanje neurotransmitera u mozgu i time direktno i na raspoloženje. Kakao puter je jedna masna supstanca koja je vrlo korisna za naše krvne sudove i za kožu."

Bilje - lekovito i njemu slično otrovno!

Veliki uticaj i pomoć u odvikavanju od nikotina ima koren iđirota, dodaje on.

"Svi oni kojima sam preporučio su me zvali posle određenog vremena i rekli da su izgubili želju za cigaretama i da im više taj ukus ne prija", navodi Antonijević.

Lekovito bilje koristite kad niste bolesni?

Najveći potencijal lekovitog bilja je, prema njegovom mišljenju, u očuvanju našeg zdravlja i prevenciji različitih bolesti.

"Treba da ih koristimo kada nismo bolesni, ali je i u konzumiranju važno poštovati pravila. Ukoliko uzmemo nedovoljnu dozu, naravno da neće biti efekta. Isto tako nije dobro preterivati i jesti ih ili piti u vidu čajeva u nepotrebnim količinama. Granica i mera moraju da postoje i rezultata će biti."


Tagovi

Lekovito bilje Sakupljanje Sušenje Lečenje Momčilo Antonijević Cvet nevena Iđirot Kičica Lečenje biljem


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P