Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hortikultura
  • 10.08.2019. 16:00
  • Podunavski okrug, Smederevo

Mirišljavi, ali otrovni oleander - višebojni cvetni grm

Više od sto vrsta cveća i dekorativnog šiblja krasi kuću i okućnicu poljoprivrednih penzionera Stanka i Milice Šošić iz Osipaonice kod Smedereva. U početku ovog hobija su većinu cvetnih vrsta kupovali, ali sada mnoge od njih sami proizvode, poklanjaju prijateljima i prodaju.

Foto: Miodrag Palić
  • 10.513
  • 64
  • 0

Čovek se, kažu, najbolje oseća i odmara u okruženju cveća i zelenila. Zato se cveće seje i sadi ispred kuće, ali isto tako se neguje i u kući. Bračni par Stanko i Milica Šošić su poljoprivredni penzioneri i svoje starosne godine sada provode u povrtnjaku i na cvetnoj okućnici.

Njihova velelepna kuća puna je sobnog cveća (30-ak vrsta), a na deset ari dvorišta je zastupljeno više od pedesetak cvetnih i drvenastih ukrasnih biljaka. U akciji Mesne zajednice Osipaonica "Tražimo najuređenije dvorište", već nekoliko puta im je dodeljena prva nagrada.

Radovi u bašti tokom avgusta: Evo kako da negujete cveće

Cveće je ogledalo kuće

Za njih je kažu cveće ogledalo kuće. Posebno vode računa o periodu cvetanja negovanih biljaka. "Sejemo i sadimo biljke koje cvetaju jedna za drugom, tako da imamo rascvetalu baštu tokom celog leta," naglašava Stanko.

Supružnici su podelili posao. Stanko više brine o zalivanju i šišanju trave, kao i o zaštiti od bolesti i štetočina, a Milica o razmnožavanju i uklanjanju precvetalih pupoljaka. Milica najviše uživa u negovanju i razmnožavanju oleandera (lijandera), a Stanko je više naklonjen zimzelenom i listopadnom ukrasnom drveću, kao i funkcionisanju kamene vrtne fontane, koju je sam ozidao.

Na deset ari dvorišta je zastupljeno više od pedesetak cvetnih i drvenastih ukrasnih biljaka

Cvetovi oleandera su mirisni, a listovi otrovni

Oleander je prekrasni cvetni grm koji može da naraste do dva-tri metra. Cvetovi su jednostruki ili dvostruki, nežnih boja: beli, ružičasti, crveni, narandžasti. Lišće, nalik na vrbu, može biti zeleno ili prošarano belim pegama. Cveta od juna do oktobra.

Upozorenje: Stablo i list oleandera su veoma otrovni i ukoliko se konzumiraju, mogu prouzrokovati kardiovaskularne smetnje, pa čak i smrt ljudi i životinja!

Redovno zalivanje i presađivanje biljaka

Oleander se leti neguje u dvorištu ili na terasi, uz mogućnost dobrog provetravanja vazduha. Zimi zahteva prohladno mesto sa temperaturom od dva do šest stepeni Celzijusa. U toku letnjih meseci se zaliva redovno, a u zimskim - umereno. U toku zime biljke zalivati na 20 dana odstojalom mlakom vodom bez krečnjaka, u koju se dodaju tečna đubriva za cvetnice.

Oleander se presađuje jednom u dve-tri godine, obično u martu u saksiju za dva-tri broja veću od prethodne. Zemlja za presađivanje se sastoji od komposta, ilovače, treseta i peska u odnosu 2:1:1:1.

Stablo i list oleandera su veoma otrovni!

Jesenje orezivanje oleandera

Oleander se orezuje u jesen posle precvetavanja. Grančice sa pupoljcima se ostavljaju, a one koje su previše narasle se orezuju na polovinu. Rez mora biti kos, tačno iznad pupoljaka ili bočnih izdanaka. Bočni izdanci se režu na deset centimetara. Orezivanje se obavlja u rukavicama jer je i sok oleandera otrovan.

Dekorativne biljke opasne po decu

Razmnožavanje poludrvenastim reznicama

Oleander možete razmnožavati poludrvenastim reznicama na sledeći način: odaberite zdrav izdanak debljine olovke, star do dve godine i dužine 20 do 25 centimetara. "Pripremljene reznice direktno sadite u supstrat za ukorenjivanje, izmešan od jednakih delova peska i treseta. Možete dodati i hormon za pospešivanje ukorenjavanje. Reznicu zasadite u kompost i redovno umereno zalivajte da se kompost ne isuši," objašnjava gospođa Milica.


Foto prilog


Tagovi

Oleander Uzgoj cveća Cvetanje oleandera Reznice Stanko Šošić Milica Šošić


Autor

Miodrag Palić

Više [+]

Dugogodišnji novinar kao i urednik, štampanih i elektronskih medija, bogat iskustva u oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P