Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Egzotične biljke
  • 25.04.2022. 15:00

Mesožderke su hirovite, zahtevaju brigu, optimalne uslove i poseban tip supstrata

Osetljiva je na preterano zalivanje, ali i sušu, a ne podnosi ni presuv ili prevlažan vazduh. Kako ih negovati i razmnožavati?

Foto: Depositphotos/vishkovica
  • 1.830
  • 116
  • 0

Biljka mesožderka ili venerina muholovka su predatorske biljke koja hvataju svoje žrtve uz pomoć lepljivih kapljica na lišću. Obično se kod nas može pronaći Dionaea muscipula. Vrsta potiče iz močvarnih područja gde nije bilo visoke vegetacije što im je omogućavalo da budu izložene direktnoj sunčevoj svetlosti.

I pored toga što plene svojim izgledom, pravi je lovac na muve i druge insekte.

List je pretvoren u klešta za hvatanje, a na krajevima se nalaze dlačice sa lepljivom rosom koja svojim mirisom privlači insekte. Kada insekt sleti na list, on se zatvori, a žrtvu probavlja uz pomoć enzima iz rose. Ostaje zatvoren sve dok ne svari hranjive materije i ostane samo hitinski oklop tela insekta. Tek nakon toga se otvara i čeka sledeću žrtvu.

Zahtevi za uzgajanje

Mesožderke su hirovite, zahtevaju brigu, optimalne uslove i poseban tip supstrata. To su močvarne biljke i odgovara im rahli, lagani supstrat koji je slabo kiseo. Optimalno zemljište je mešavina tri dela treseta, dva dela kvarcnog peska i jednog dela perlita.

Posudu postavite na osunčano, svetlo i prozračno mesto, ali ne sme da bude direktno izložena suncu jer na listovima nastaju opekotine. Ne podnosi senu.

Optimalna temperatura za njen rast je ispod 18ºC. Tokom zime temperatura treba da je između sedam i 10ºC.

Osetljiva je na preterano zalivanje, ali i sušu, a ne podnosi ni presuv ili prevlažan vazduh. Zbog toga se često uzgaja u staklenim posudama čije ćelije formiraju stalnu mikroklimu u unutrašnjosti s vlažnošću vazduha iznad 60 odsto. Najbolje je zalivati kišnicom ili destilovanom vodom. Ne voli ni kada se zaliva po listovima.

Trik kojem pribegavaju uspešni uzgajivači je da na dno staklene posude stave mahovinu, a na nju podložak na koji postave saksiju sa biljkom. Zalivaju mahovinu i dodaju vodu u podložak. Tako obezbede dovoljnu vlažnost vazduha i supstrata. Posuda ne sme da bude previsoka. Najbolje će joj odgovarati one iz koje listovi izviruju. Staklene ne postavljajte na mesto koje je direktno izloženo suncu. Najbolje će rasti kad sama lovi insekte. Tokom zime ne pada u zimski san, ali se njen rast usporava.

Presađivanje i razmnožavanje

Termin za presađivanje je jednom tokom jedne ili dve godine u prolećnom periodu. Posle kupovine ih nije potrebno presađivati, jer je najvažnije da se priviknu na novu sredinu. Veoma je česta pojava da posle presađivanja odbaci listove, ali se brzo oporavi.

Razmnožava se deljenjem, lisnim reznicama i semenom. Najčešći i najpouzdaniji način je deljenje biljke i to se primenjuje kod vrsta koje formiraju nove biljčice iz starog grma.


Tagovi

Dionaea muscipula Biljka mesožderka Venerina muholovka Egzotična biljka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.