Poznato je da su cvjetovi jagorčevine jestivi, a od njih se može pripremiti čaj koji smiruje kašalj. Od korijena i rizoma se takođe prave čajevi za smirivanje kašlja i infekcija disajnih puteva, a posebno dobro djeluje kod bronhitisa.
Jedan od prvih vjesnika proljeća su i jagorčevine koji kod većine bude sreću o dolasku lijepog vremena. No, mnogi se gotovo nikada ne zapitaju o ljekovitosti ove biljke. Obična jagorčevina (Primula vulgaris) je vrsta koja se kod nas javlja nešto češće od ljekovite ili jagorčike (Primula veris, naslovna fotografija), a obe vrste imaju ljekovita svojstva, iako obična nešto manje.
Ovo bilje nalazi se svuda u prirodi - od polja, šuma, livada i proplanaka do 1.200 m nadmorske visine. Želja nam je podsjetiti na njihova blagotvorna svojstva koja su se davno koristila u narodnoj medicini i liječenju raznih bolesti.
Poznato je da su njeni cvjetovi jestivi, a od njih se može pripremiti čaj koji smiruje kašalj, ali i koristiti kao dekorativni dodatak salatama. Od korijena i rizoma se takođe prave čajevi za smirivanje kašlja i infekcija disajnih puteva, a posebno dobro djeluje kod bronhitisa.
Čaj od korijena pomaže u smanjenju glavobolje, djeluje umirujuće i smanjuje nervozu, liječi nesanicu, vrtoglavicu i nesvjesticu. Takođe se koristi za liječenje bolesnih bubrega i reumatizma.
Listovi su izvor vitamina C i karotena, a nakon cvjetanja se postotak vitamina povećava, sve do aprila. Mladi listovi se mogu jesti kao salata, stavljati u čorbe, variva i umake. Iako lišće nije naročito ukusno, pomaže u borbi protiv proljetnog umora. Međutim, ipak treba biti oprezan pri njihovoj konzumaciji i koristiti ih u manjim količinama.
Kod upotrebe jagorčevine postoje ograničenja jer su u rijetkim slučajevima moguće alergijske reakcije ili tegobe probavnih organa. Takođe, trudnicama i dojiljama se ne preporučuju preparati na bazi ove biljke, zbog sadržaja saponina, koji može izazvati neželjeno djelovanje.
Izuzetno je otporna biljka jer joj hladnoća i mraz ne smetaju. Za sadnju su podogni polusjenoviti položaji ispod listopadnog drveća, gdje će tokom cvjetanja dobiti dovoljno svjetla, a kasnije kad prođe ovo razdoblje i nastupi period mirovanja, imati hladovinu i dovoljno vlage.
Rana (ljekovita) jagorčevina bolje će uspijevati na područjima sličnijim njenom prirodnom planinskom staništu, tj. na dobro dreniranom sunčanom tlu. Jagoečevine je najjednostavnije razmnožiti dijeljenjem busenova, a posađene biljke dobro je malčirati.
Jaglaci su također dobar izbor za prozorske daske te svjetle i prohladne prostorije. Najbolje napreduju u prostoriji s istočnim položajem i temperaturama od 5 do 18°C. Za sobne uvjete najbolji odabir su: Primula obconica, Primula sinensis, Primula malacoides i Primula grandiflora.
Tagovi
Autorica