Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Aloe vera
  • 31.01.2023. 07:30

Ljekovita aloe vera se može koristiti u uzgoju i zaštiti bilja

Izuzetno cijenjena aloe vera koristi se u narodnoj medicini, a u poljoprivredi kao biostimulans, fungicid i insekticid. Koliko stari moraju biti listovi, kako se priprema?

Foto: Maja Celing Celić
  • 206
  • 10
  • 0

Aloe vera nije samo ukrasna biljka. Od davnina se koristi u narodnoj medicini, za izradu kozmetičkih preprata, ali i u poljoprivredi. Pripada porodici ljiljana. Prava aloe vera Aloa barbadensis veoma često bude zamijenjena za Aloa arborescens. Razlikuju se po vanjskom izgledu, ali su slične po djelovanju.

Nije zahtjevna vrsta. Na dno saksije se stavlja drenažni sloj, a u supstrat je dobro dodati malu količinu aktivnog uglja. Razmnožava se sjemenom, reznicama i izbojcima. Najlakše se razmnožavaju izbojcima koji imaju dva do tri lista i dobro razvijen korijen. Uzgajajte je na prozorskoj dasci, ali je nemojte pretjerano zalijevati. Previše vlage dovešće do pojave truleži i propadanja biljke. Koriste se listovi stari najmanje tri godine.

Cijenjena ljekovita vrsta

Sok i biljni preparati na bazi soka su veoma cijenjeni jer uklanjaju otrove. Imaju antialergijsko, antivirusno, antibakterijsko, protuupalno, antioksidativno, laksativno i antidijabetičko djelovanje na ljudsko zdravlje. Ne preporučuje se trudnicama i djeci mlađoj od tri godine, a u ostalim slučajevima bolje je konsultovati liječnika.

U borbi protiv kašlja uzimaju se dvije kašike svježe cijeđenog soka rastvorene u jednoj čaši crnog vina. Po želji se može dodati i med. Pije se dva puta dnevno. Za djecu sok se pomiješa s medom u odnosu 1:2 i uzimaju ga tri puta po jednu kašiku u toku dana.

Najlakše se razmnožava izbojcima

Upotreba u poljoprivredi

Djeluje kao biostimulans na metaboličke procese i povećanje biološke aktivnosti, jača imunitet, biljne ćelije se obnavljaju. Priprema od listova također starih najmanje tri godine, a što su starija to su djelotvornija. Koristi se za potapanje sjemena, zrna, lukovica, reznica.

Kako koristiti med u poljoprivredi? Kao biostimulans i đubrivo

Odrežite dva do tri lista i ostavite u frižideru nekoliko sati ili da prenoće. Zatim se lišće izgnječi, stavi se jedna kašika mase u staklenu teglu i prelije čašom vode. Ostavimo na tamnom i hladnom mjestu sledećih pet do šest dana. Nakon toga se razrijedi s 4 l prokuhane vode i dobro promiješa.

Što je starija, to je djelotvornija

Od listova aloe vere se priprema fungicid i insekticid. Primjenjuje se svježe pripremljen. Potrebno je uzeti 150 g listova, izgnječiti ih i preliti s 1 l vode. Izmiješa se i ostavi poklopljeno sledećih 7 h u emajlirnoj ili staklenoj posudi. Rastvor se procijedi i doda 5 g eko sapuna. 


Tagovi

Aloe vera Aloa barbadensis Biostimulans od aloe Aloa vera protiv kašlja Prirodni fungicid Prirodni insekticid Recpet Kako


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.