Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vaši na ružama
  • 31.05.2022. 07:30

Lisne vaši na ružama - ove godine kolonije su brojne

Listovi se uvijaju, vrhovi mladih izdanaka se deformišu, pupoljci odumiru, a cela biljka je puna mrava koji "uzgajaju" lisne vaši zbog slatke medne rose i štite ih od neprijatelja.

Foto: Depositphotos/visochin_o
  • 589
  • 55
  • 0

Ove godine se mnogi žale na lisne vaši na ružama. Kolonije su veoma brojne, a grmovi su skoro potpuno prekriveni ovim štetočinama. Cela biljka je okupirana, a pupoljci se ne razvijaju i ne otvaraju.

Mnogo je pripadnika ove vrste insekata, a za sve je zajedničko da sisaju biljni sok. Posebno su skoncentrisani na najmlađe biljne delove, mlade izdanke, listove i pupoljke koji su najsočniji i nežni. Već posle dva do tri dana u potpunosti prekriju ružu. Listovi se uvijaju, vrhovi mladih izdanaka se deformišu, pupoljci odumiru, a cela biljka je puna mrava koji "uzgajaju" lisne vaši zbog slatke medne rose i štite ih od neprijatelja.

Još veća opanost je od prenošenja virusa. Kako luče lepljivu mednu rosu, biljku naseljava gljivica crne boje i javlja se čađavost. Smanjuje se fotosinteza i cela biljka izgleda jadno i polako odumire.

Bolje sprečiti, nego lečiti

Kao i kod drugih štetnih organizama potrebno je preduzeti sve preventivne mere kako bi zaštitili ruže. Sadimo ih na osunčana mesta. Biljke ne smeju da budu pregusto posađene ili okružene gustom vegetacijom. Potrebno je da imaju prostora. Žbunove bi trebalo da čistimo od starog lišća, grana, uklanjaju se suvišni vegetativni prirasti. Potrebno ih je redovno pregledati.

Oko ruža posadite biljke koje će ih štiti od bolesti i štetočina: beli luk, neven, majčinu dušicu, dalmatinski buvač, lavandu.

Od hemijskih insekticida koriste se oni sa kontaktnim i digestivnim delovanjem. Kako ruže ne koristimo u ishrani, postoje tendencije da se za tretiranje koriste razni insekticidi i da se ne vodi računa o koncentraciji, što stvara veliki problem ekosistemu, posebno ako su u blizini voćnjaci, bašte i mesta za odmor.

Pripremite prirodna sredstva

Od prirodnih sredstava koriste se rastvori od belog luka, lukovine (ljuske crvenog luka), vrhova krompira, buvača, kamilice, duvana, sapunica od eko sapuna, nim. Tretmane je potrebno ponavljati, jer se insekti zavlače u unutrašnjost pupoljaka.

Tretmane redovno ponavljajte (Foto: Depositphotos/FotoHelin)

Obični mlaz vode ili sapunica će saprati lisne vaši sa ruža. Za tretiranje u prvom delu vegetacije možemo korisiti sredstvo napravljeno na bazi pepela. U drugom delu ne treba ga koristiti jer intenzivira rast.

U 10 litara vode potrebno je potopiti 250 grama pepela, dobro promešati i ostaviti da prenoći, odnosno stoji 15 sati. Nakon toga sadržaj se procedi i dodamo jednu kašiku tečnog sapuna ili deterdženta. Sredstvo je spremno za upotrebu.

Insekticid se može napraviti i od 250 grama borovih iglica koje se preliju sa jednom litrom vrele vode i ostave sledećih sedam dana. Nakon toga sadržaj se procedi i razredi s vodom u odnosu 1:2.

Sapunicu pripremamo tako što jednu supenu kašiku eko sapuna bez mirisa rastvorimo u jednu litru vode. Tretman se ponavlja tokom nekoliko dana.

Sredstva na bazi nima sprečavaju polaganje jaja i tako smanjujemo brojnost populacije.

U jednu litru vode potopimo tri do četiri čena belog luka kojeg smo prethodno usitnili i ostavimo preko noći. Pre tretiranja sredstvo se procedi.


Tagovi

Ruže Štetočine ruže Suzbijanje Uzgoj ruža Lisne vaši Lisne vaši na ruži


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃