Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Festival cveća "Ruže Lipolista"
  • 07.06.2018. 10:00

Lipolist - selo od milion ruža

Meštani sela Lipolist u šabačkoj opštini ovih dana se ubrzano spremaju za predstojeći festival cveća "Ruže Lipolista". Posao proizvodnje cveća i organizacije festivala preuzele su vredne mlade snage, a u ovom selu se svake godine odneguje oko milion sadnica tog prekrasnog cveća.

Foto: Turistička organizacija grada Šapca
  • 3.165
  • 51
  • 0

Selo Lipolist, u opštini Šabac, ovih dana se užurbano priprema za festival cveća "Ruže Lipolista". U tom selu od proizvodnja ruža živi dvadesetak porodica, a oni svake godine uzgoje oko milion sadnica tog ukrasnog bilja. U Lipolistu se, nakon više od šest decenija, dogodila nova smena generacija uzgajivača ruža.

Mladim Marinkovićima i Topalovićima, pridružile su se i drugi meštani, a od nedavno i Goran Mijailović, novi predsednik udruženja "Ruže Lipolista", koji godišnje uspeva da odneguje gotovo 30.000 sadnica. On tvrdi da je zarada na ružama neuporedivo sigurnija i veća nego na ratarskim kulturama, jer je zarada na jednom hektaru ruža jednaka profitu na 40 hektara ratarskih kultura.

U ružičnjacima radi preko 1.000 ljudi

Oko 80% proizvodnje ruža iz Lipolista se izvozi i to najviše u Rusiju. Od ukupno 2.000 stanovnika, gotovo polovina radi u ružičnjacima, a najviše njih u rasadnicima porodice Topalović, koja ima i svoj garden centar. Jovan Topalović, vlasnik rasadnika objašnjava da im je glavni zadatak da zasad drže bez korova, da biljke budu zdrave, da sve bude čisto i da ne bude bolesti. 

Festival "Ruže Lipolista" od 19. do 23. juna

Tokom festivala cveća, kada su ružine boje najintenzivnije, u hladovini ispod stoletnih lipa, meštani Lipolista dočekuju hiljade posetilaca. Za najvažniji događaj u kalendaru, Festival "Ruže Lipolista", koji će ove godine biti održan od 19. do 23. juna, to selo se uveliko priprema, zato što mu spoj lepote, ljubavi i rada svake godine donosi preko 500.000 evra.

U planu proširenje turističke ponude

Uzgajivač ruža Milan Marinković, ističe da se godišnje u selu proizvede i proda milion ruža, dodajući da je cena na tržištu u Srbiji oko jedan evro, dok je u izvozu duplo manja. Osim izložbe cveća i obilaska ružičnjaka, tokom trajanja festivala organizatori priprema sadržajan umetnički program, zbog čega planiraju gradnju apartmanâ i veći priliv novca od turizma.


Izvori

RTS


Tagovi

Lipolist Ruže Festival Milan Marinković Jovan Topalović Goran Mijailović Šabac Cena Turizam


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.