Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirijska ruža - hibiskus
  • 18.07.2018. 14:00

Lepota cveta koji traje samo jedan dan

Mnogi ga imaju u svojim dvorištima, ali malo ko zna da je reč o jednoj od najrasprostrenjenijih vrsta na planeti - hibiskusu. To je biljka zanimjive istorije i možda najviše simbolike u celom svetu. Poznatiji kao kineski slez ili japanska ruža, hibiskus ima preko 200 varijeteta iz familije slezova - Malvaceae. Kod nas je napoznatiji pod imenom sirijska ruža.

Foto: Magdalena Nenković
  • 5.079
  • 30
  • 0

Na našim prostorima viđamo ga pored ograda. Najzastupljeniji su dvorišni grmovi, načičkani stotinama ljubičastih cvetova. Bogato cvetanje prati isto tako i bogata istorija i simbolika. Hibiskus vodi poreklo sa prostora današnje Indije i Kine, a Evropu je stigao 1731. godine sa biolozima, istraživačima iz Azije.  U tropskim i suptropskim krajevima raste u divljini, dok se na evropskom kontinentu neguje kao ukrasna biljka. Vlasnici malo znaju o zanimljivim značenjima i istoriji te neobične biljke čiji cvet traje samo jedan dan.

Najčešće gajena vrsta kod nas je Hibiscus syriacus ili sirijska ruža. Reč je o baštenskom listopadnom žbunu, koji raste do 5 metara visine i cveta od juna do septembra u najrazličitijim bojama. Kod nas je ova biljka u dvorištima prepoznatljiva po ljubičastoj boji cveta.

Zašto je dobro imati sirijsku ružu?

Sirijska ruža ne zahteva preteranu negu. Ima mnogo ukrasnih formi. Pogodna je za pojedinačnu i grupnu sadnju, a naročito za žive ograde. Raste veoma brzo, pa tokom godine može da udvostruči visinu. Odgovara mu svetlo ili polusenovito mesto i humusno, dobro drenirano zemljište. Lako podnosi sušu, ali ga pred cvetanje treba obilno zalivati. Otporan je na niske temperature, a orezuje se krajem zime i početkom proleća. U pejzažnoj hortikulturi baštenski hibiskus se koristi za formacije ili žive ograde. Životni vek mu je oko 50 godina. Istina je da njegov cvet nema miris, ali obilato cveta i svoje nedostatke nadoknađuje raskošnim izgledom cveta.

Kod nas je ukrasna, a na drugim kontinentima korisna

Jedna vrsta hibiskusa, nazivana kanaf  koristi se za proizvodnju papira. Na Karibima se Hibiscus sabdariffa koristi kao povrće i za proizvodnju čajeva i džema. U Meksiku ga koriste za proizvodnju jamačanske vode, popularnog pića specifične boje i ukusa. U Egiptu i Sudanu je rasprostranjena karkada, čaj dobijen od hibiskusovih latica. Koristi se i u kozmetičkoj industriji, a u prošlosti  neki narodi su njegovo cveće poklanjali bogovima.

Na japanskom hibiskus znači nežan, a na korejskom besmrtnost

Cvet za najviše simbolike u svetu

Žuti cvet hibiskusa je na državnoj zastavi Havaja. Venčić od hibiskusa poklanja se državnim zvaničnicima i turistima u znak dobrodošlice.  Na japanskom jeziku naziv hibiskus znači nežan. A za Kineze hibiskus ili kineska ruža ima različita značenja. Neki ga povezuju sa bogatstvom i slavom, a neki njegov nežan cvet povezuju sa mladošću.

U Južnoj Koreji, hibiskus je nacionalni simbol i viđa se na nacionalnim amblemima i obeležjima. Kod njih cvet ove biljke znači  besmrtnost. Za venčanja je to večna ljubav, a u ratu - nepobedivost ratnika. U Maleziji hibiskus je nacionalni cvet. Predstavlja život i hrabrost i nalazi se na njihovoj nacionalnoj valuti.

Cvet  koji poručuje - iskoristi dan!

Hibiskus se naziva i cvet jednog sata. Veruje se da kada vam neko pokloni hibiskus poručuje vam da iskoristite priliku, odnosno da uživate u svakom trenutku života. Istina je da cvet hibiskusa traje samo jedan dan, ali uvele već sutradan zamenjuju drugi. I tako sve do jeseni.

Foto: Magdalena Nenković


Tagovi

Sirijska ruža Hibiskus Cveće Čaj Dvorišni grm Pejzažna arhitektura Hortikultura Simbolika


Autorka

Magdalena Nenković

Više [+]

Magdalena Nenković je diplomirani inženjer pejzažne arhitekture, studije završila na Univerzitetu u Novom Sadu. Bavi se uređenjem zelenih površina, jer beton više nije u modi. Moto koji je pokreće - Što zelenije, to bolje!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Srećan vam Dan svete Julijana! :D Danas je običaj da se čovek dobro najede, a ko je sklon alkoholu, i dobro napije :D