Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagorčevina
  • 18.03.2020. 07:30

Lekovita svojstva jagorčevine - skupljaju se cvetovi, listovi i koren

Poznato je da su cvetovi jagorčevine jestivi, a od njih se može pripremiti čaj koji smiruje kašalj. Od korena i rizoma se takođe, prave čajevi za smirivanje kašlja i infekcija disajnih puteva, a naročito dobro deluje kod bronhitisa. 

Foto: JumpStory
  • 3.293
  • 24
  • 1

Jedan od prvih vesnika proleća su i jagorčevine koji kod većine bude sreću o dolasku lepog vremena. No, mnogi se gotovo nikada ne zapitaju o lekovitosti ove biljke. Obična jagorčevina (Primula vulgaris) je vrsta koja se kod nas javlja nešto češće od lekovite jagorčevine (Primula veris, naslovna fotografija), a obe vrste imaju lekovita svojstva, iako obični nešto manje.

Ovo se bilje nalazi svuda u prirodi - od polja, šuma, livada i proplanaka do 1.200 m nadmorske visine. Želja nam je da podsetimo na njihova blagotvorna svojstva koja su se davno koristila u narodnoj medicini i lečenju raznih bolesti.

Skupljaju se cvetovi, listovi i koren

Poznato je da su cvetovi jagorčevine jestivi, a od njih se može pripremiti čaj koji smiruje kašalj, ali i koristiti kao dekorativni dodatak salatama. Od korena i rizoma se takođe prave čajevi za smirivanje kašlja i infekcija disajnih puteva, a naročito dobro deluje kod bronhitisa. 

Čaj od korena pomaže u smanjenju glavobolje, deluje umirujuće i smanjuje nervozu, leči nesanicu, vrtoglavicu i nesvesticu. Takođe, koristi za lečenje bolesnih bubrega i reumatizma.

Listovi su izvor vitamina C i karotena, a nakon cvetanja se postotak vitamina povećava, sve do aprila. Mladi listovi mogu da se jedu kao salata, stavljaju u supe, variva i umake. Iako lišće nije naročito ukusno, pomaže u borbi protiv prolećnog umora. Međutim, ipak treba biti oprezan pri njihovoj konzumaciji i koristiti ih u manjim količinama.

Oprez pri konzumaciji zbog saponina

Kod upotrebe jagorčevine postoje ograničenja jer su u retkim slučajevima moguće alergijske reakcije ili tegobe probavnih organa. Takođe, trudnicama i dojiljama se ne preporučuju preparati na bazi ove biljke, zbog sadržaja saponina, koji može izazvati neželjeno delovanje.

Vole polusenkovite položaje i vlagu

Jagorčevina je izuzetno otporna biljka jer joj hladnoća i mraz ne smetaju. Za sadnju su podogni polusenoviti položaji ispod listopadnog drveća, gde će tokom cvetanja dobiti dovoljno svetla, a kasnije kad prođe razdoblje cvetanja i nastupi period mirovanja, imati hladovinu i dovoljno vlage.

Sedam lekovitih biljaka koje možete uzgajati sami

Rana (lekovita) jagorčevina bolje će uspevati na područjima sličnijim njegovu prirodnom planinskom staništu, tj. na dobro dreniranom sunčanom tlu. Jagorčevinu je najjednostavnije razmnožiti deljenjem busenova, a posađene biljke dobro je malčirati.

Jagorčevine su takođe dobar izbor za prozorske daske te svetle i prohladne prostorije. Najbolje napreduju u prostoriji s istočnim položajem i temperaturama od pet do 18°C. Za sobne uslove najbolji odabir su: Primula obconica, Primula sinensis, Primula malacoides i Primula grandiflora.


Tagovi

Jagorčevina Lekovitost jagorčevine Primula vulgaris Primula veris Čaj protiv kašlja Vitamin C Jestivo cveće Jestivo bilje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.