Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lavande
  • 04.09.2019. 09:30

Lavanda dobro podnosi i sušu i niske temperature

Kao razvijena biljka može podnijeti i temperature do -20 C. Stablo je kratko, drvenasto i počinje se odmah račvati blizu korijenovog vrata. Korijen je dobro razvijen i zahvaljujući tome lavanda dobro podnosi sušu.

Foto: Agroklub
  • 540
  • 116
  • 0

Naziv lavanda (Lavanda angustifolia) potječe od latinske riječi lavare što znači kupati se. Ova riječ objašnjava, zašto je ova mediteranska biljka bogata eteričnim uljem, lavandinom, osnova za mnoge kupke, parfeme i kolonjske vode. Lavanda se može koristiti i kao ukrasna biljka. Za potrebe hortikulture razvijen je varijetet koji lijepo izgleda u tegli. Ima primjenu i u narodnoj medicini, kozmetici kao i začin jelima. Podneblje lavande su zemlje oko Sredozemnog mora, gdje raste na siromašnom, kamenitom tlu, kao i na sunčanim terenima.

Uspijeva na velikim nadmorskim visinama, do 1.700 metara i u sebi sadrži 0,5 - 1,5% eteričnog ulja. Lavanda spada u zimzelene biljke, kojima preko zime listovi ostaju zeleni. Također, kao razvijena biljka, može podnijeti i temperaturu od -20 C. Stablo je kratko, drvenasto i počinje se odmah račvati blizu korijenovog vrata. Korijen je dobro razvijen i zahvaljujući tome lavanda dobro podnosi sušu, objašnjava diplomirani inženjer, Tanja Petrović.

Razmnožavanje reznicama

Cvjetovi ove mediteranske biljke ljubičaste su boje i mogu biti u većem broju nijansi. Cvjeta dva puta tokom godine, s tim da se tijekom drugog dijela perioda razvija znatno manje cvjetova.

Lavanda se vrlo uspješno može razmnožavati pomoću reznica. Pripremi se smjesa od tri dijela treseta i jednog dijela pijeska, ne preporučuje se kupovna zemlja niti korištenje komposta. Mogu se koristiti i hormoni za ožiljavanje. Grane koje se pripreme, odnosno, reznice trebale bi biti dužine 10-15 centimetara i uzimaju se s gornjeg dijela biljke. Ne trebaju biti drvenaste, zato što se tada smanjuje mogućnost da se prime.

Najbolji period za uzimanje reznice je proljeće, prije početka cvjetanja. Kada se reznice zabodu u zemlju, potrebno ih je dobro zaliti i održavati zemlju konstantno vlažnom. Ako se razmnožava sjemenom potrebno je dva mjeseca da ono proklija. U prvoj godini ta biljka iz sjemena dosta sporo napreduje.

Orezivati svake godine za kompaktan izgled

Sadnja lavande obavlja se u aprilu ili maju, kada se zemljište dobro zagrije. Uzgoj lavande na jednoj parceli može potrajati vrlo dugo, oko 20 godina. Da bi lavanda zadržala kompaktan izgled, neophodno je odraditi orezivanje svake godine. Preporuka je da se orezivanje radi u jesen.

Prilikom branja cvjetova, oni se sijeku sa stabljikom u blizini osnove. Za vrijeme berbe lavande voditi računa da se beru cvjetovi u najboljoj fazi cvjetanja, preskočiti one precvjetale i one koji još nisu dovoljno otvoreni. Iz tog razloga, berba se obavlja u više faza. Najbolje doba dana kada se bere lavanda je jutro, odnosno, kada nema rose na cvjetovima i dok još nije počela velika vrućina.

Upotreba lavande dosta je široka

Upotreba lavande veoma je široka. Koristi se za dobivanje eteričnih ulja, za pripremu čajeva, a također se koristi i kao začin u pripremanju jela od ribe. Osušene latice cvjetova dodaju se prilikom pravljenja sapuna. Lavanda je bogata eteričnim uljem i taninima, sadrži fenolne kiseline i flavonoide. Eterično ulje lavande dodaje se uljima koja se koriste prilikom masiranja jer pozitivno utječe na opuštanje tijela.

I na kraju bi trebalo spomenuti i njen utjecaj na insekte, na koje ona djeluje bilo u svježem ili u suhom stanju. Konkretnije, ima izraziti insekticidni efekt protiv moljaca i komaraca.


Tagovi

Zimzelena biljka Uzgoj lavande Tanja Petrović Eterično ulje Lavandin Razmnožavanje reznicama Berba lavande Insekticidni efekt